Parkeren op straat
Gepubliceerd op: 04-11-2019
Geprint op: 22-02-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/parkeren-op-straat/
Spring naar het artikel

Wilt u in één oogopslag zien waar het betaald parkeren is? Vul de straatnaam in op de parkeerplattegrond.

Op de parkeerplattegrond ziet u waar betaald parkeren geldt in Rotterdam. En u ziet de locaties van de verschillende parkeersectoren, parkeergarages, de P+R en fietsenstallingen in Rotterdam.

Nieuwe tarieven en zones

Sinds 1 januari 2020 zijn er drie tarieven voor parkeren op straat. In het centrum en op de Wilhelminapier betaalt u 4,14 euro per uur, in de zogenaamde middenring 2,50 euro en in de buitenring 1,76 euro. Op de kaart in pdf hieronder is te zien om welk gebied het gaat.

In Noord en Kralingen-Crooswijk zijn sinds 1 januari ook nieuwe parkeerzones. Het gaat om:

 • het gedeelte van zone 721 rondom station Blijdorp is zone 722 geworden
 • de Schieweg tussen de Bergselaan en de Bergweg is zone 723
 • de Bergweg tussen de Zaagmolenstraat en de Hooglandstraat en de Benthuizerstraat zijn zone 752
 • de overige straten van sector 75 ten noorden van de Zaagmolenstraat zijn zone 753
 • in sector 63 zijn alle straten ten noorden van de Goudse Rijweg, Vlietlaan, Oudedijk en ten oosten van de Hoflaan zone 634.

Alle borden in dit gebied moeten worden aangepast naar de juiste zone. Wij hopen dit half januari klaar te hebben. Twijfelt u over de juiste zone? Kijk op de parkeerplattegrond. De app van de providers (zoals bijv. ParkMobile en Yellowbrick) geeft sinds 1 januari de juiste zone weer.  

Bewoners gaan niet meer betalen. De kosten voor een parkeervergunning blijven hetzelfde. Ook voor hun bezoekers blijft het tarief hetzelfde. De app (Rotterdamse Bezoekers Parkeren) en website voor het aanmelden van uw bezoek geven per 1 januari de nieuwe zone weer.

Sinds 1 januari geldt betaald parkeren op Noordereiland. Kijk voor meer informatie op de pagina Parkeren Noordereiland. En per 2 maart wordt het westelijk deel van Carnisse betaald parkeren ingevoerd. Kijk voor meer informatie op de pagina Parkeren Carnisse.

U voert bij de parkeerautomaat alleen uw kenteken in en de gewenste parkeertijd, een parkeerkaartje achter de voorruit leggen is niet meer nodig. Na betaling kunt u dus meteen naar uw bestemming doorlopen.

 1. Parkeer uw auto
 2. Volg de borden naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat
 3. Voer uw kenteken in en bepaal de gewenste parkeertijd
 4. Betaal het aangegeven bedrag met pin of creditcard

U kunt natuurlijk ook gebruik maken van 06-parkeren. Dan betaalt u via uw mobiele telefoon en hoeft u niet langs de parkeerautomaat.

Kosten

U betaalt het tarief dat geldt in de parkeerzone waar u parkeert. Bij de parkeerautomaat betaalt u direct en schat u vooraf in hoe lang u wilt parkeren. U betaalt tussen de 0,15 euro en 0,30 euro per parkeeractie (starten en stoppen). Bij 06-parkeren betaalt u achteraf aan de provider. U betaalt bij 06-parkeren wel abonnements- of transactiekosten. Dit tarief is afhankelijk van de aanbieder van 06-parkeren. Bij een abonnement betaalt u meestal een vast bedrag.

Teruggave

Als er iets niet is goed gegaan bij het betalen van parkeergeld waardoor u denkt in aanmerking te komen voor teruggave van het betaalde bedrag, dan kunt dit (online of per post) terugvragen via onderstaande link:

Iedereen met een mobiele telefoon kan gebruikmaken van 06-parkeren. U moet zich wel eerst aanmelden bij een parkeeraanbieder. Een actueel overzicht van alle aanbieders is te vinden op de website van het SHPV.

Hoe werkt 06-parkeren?

 • parkeer uw auto 
 • bel, sms of gebruik de app van uw aanbieder om de parkeertijd te starten
 • geef de code van het parkeergebied door (staat op de parkeerautomaat en verwijsborden) 
 • beëindig voor het wegrijden de parkeertijd door weer te bellen, te sms'en of de app te gebruiken 
 • de aanbieder brengt de parkeerkosten in rekening.

Simpel, veilig en snel!

06-parkeren is voor iedereen makkelijk. Het kan met elk type telefoon, is niet afhankelijk van een telefoonprovider en kan met abonnement of prepaid. Of u nu vaak, soms, kort of lang parkeert in Rotterdam.

Kosten

In Rotterdam betaalt u ook bij 06-parkeren 0,50 euro voor een tijdseenheid van 9, 12 of 18 minuten. Voor het gebruik van 06-parkeren betaalt u naast parkeergeld bij een aantal aanbieders ook een transactiekosten of een vast bedrag per maand. Voor de hoogte van de transactiekosten verwijzen wij u naar de internetsite van de desbetreffende aanbieder. Voor 06-parkeren in Rotterdam is geen parkeerkaart of sticker achter de voorruit nodig. Handhavers controleren het kenteken en zien dan of de parkeerder betaalt met 06-parkeren.

Voor wie?

Voor u gebruik kunt maken van 06-parkeren moet u zich eerst aanmelden bij een van de aanbieders. Een actueel overzicht van alle aanbieders is te vinden op de website van het SHPV. Met een lidmaatschap kunt u ook parkeren in andere steden. Buitenlandse bezoekers kunnen soms ook gebruik maken van 06-parkeren. Kijk hiervoor op de websites van de verschillende aanbieders.

Bij een laadpaal (in een betaald parkeren gebied) moet u ook betalen voor de parkeerplek. Als u laadt en parkeert zonder geldig betalingsbewijs riskeert u een parkeerboete.

U kunt niet met muntgeld betalen bij de parkeerautomaten op straat. Hoe u wel kunt betalen ziet u hieronder.

 • 06-parkeren: betalen via uw mobiele telefoon
  Lees meer over 06-parkeren
 • Betalen met pin of creditcard
  Bij de parkeerautomaten kunt u betalen met pin of creditcard (American Express, Euro/Mastercard, Visa). In de meeste parkeergarages is betalen met pin en creditcard ook mogelijk.
 • Betalen met contant geld
  Betalen met contant geld is alleen mogelijk in de parkeergarages. U kunt hier zowel met muntgeld als met biljetten betalen.
 • Betalen met parkeerkaarten
  Met parkeerkaarten kunt u alleen op straat parkeren. U hoeft dan niet meer bij de parkeerautomaat te betalen. U kunt digitaal via Mijn Loket parkeerkaarten bestellen. U gaat hiervoor naar parkerenonline. U heeft als bewoner een inlogcode DigiD en als bedrijf een inlogcode eHerkenning nodig. U kunt ook het bestelformulier downloaden. Het ingevulde formulier kunt u samen met de benodigde documenten opsturen naar Postbus 70013, 3000 KR Rotterdam.

Parkeercontrole

Betaald parkeren zorgt ervoor dat de parkeerruimte, die in een buurt beschikbaar is, optimaal wordt verdeeld onder bewoners, bedrijven en bezoekers. De buurt wordt daarmee beter bereikbaar en prettiger om in te wonen of werken.

Handhavers van gemeente Rotterdam controleren op de betaling van de parkeerbelasting. Zij controleren het kenteken of de pas van de parkeervergunning. Als u niet of onvoldoende betaalt, zijn er verschillende maatregelen die kunnen worden toegepast:

Bezwaar of ontevreden?

Bent u het niet eens met de parkeerboete (naheffingsaanslag parkeerbelasting)? U kunt hier online bezwaar maken.

Bent u ontevreden over de manier waarop u door een medewerker bent behandeld? U kunt hier uw klacht indienen.

Gemeente Rotterdam werkt hard aan een leefbare en bereikbare stad. Een stad leefbaar voor bewoners, bedrijven en bezoekers en goed bereikbaar met auto, fiets en openbaar vervoer. Ons parkeerbeleid wordt getoetst op deze voorwaarden.

Eén op de drie bewoners van Rotterdam heeft een auto en ook veel bezoekers komen met de auto. Iedereen parkeert het liefst zo dicht mogelijk bij de plek van bestemming zonder daarvoor te moeten betalen. Als de gemeente dit zou toestaan wordt Rotterdam al snel één grote parkeerplaats. Daarom zorgt Rotterdam voor een goede parkeerplek voor iedereen, maar op drukke plaatsen op straat en voor gebruik van parkeergarages moet worden betaald. Hoe drukker de straat, hoe hoger het tarief voor parkeren. De opbrengsten van betaald parkeren worden geïnvesteerd in parkeervoorzieningen en betaalgemak. 

Heeft u geen of te weinig parkeerbelasting betaald, dan riskeert u een Naheffingsaanslag parkeerbelasting.

U parkeert niet volgens de wet- en regelgeving, dit is een verkeersovertreding. U riskeert hiermee een verkeersboete. De hoogte van de boete is afhankelijk van de aard van de overtreding.
Het bedrag ligt tussen de 35 en 380 euro. U ontvangt een beschikking van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Meer informatie vindt u op de website van het CJIB.

Niet eens met de boete

Bent u het oneens met de Naheffingsaanslag parkeerbelasting, dan kunt u hiertegen bezwaar maken bij de gemeente Rotterdam. Bent u het oneens met de verkeersboete (Mulderboete), dan kunt u hiertegen in beroep gaan bij de officier van justitie van de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Hoe dit precies in zijn werk gaat, staat op de acceptgiro vermeld.

Het is mogelijk dat uw auto wordt weggesleept door een takel- en bergingsbedrijf, omdat de auto een gevaar oplevert voor het overige verkeer. Denk hierbij aan auto's die dubbel geparkeerd staan, op een parkeerplaats voor gehandicapten, voor een uitrit of in een voetgangersgebied. De kosten zijn:

 • Voor het wegslepen en overbrengen van een voertuig naar de bewaarplaats:
  • 166,75 euro voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 316,25 euro voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • Voor het bewaren van een voertuig:
  • 11,50 euro per dag voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 31,63 euro per dag voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • De kosten van een loze rit bedragen:
  • 100 euro voor een voertuig, ongeacht het gewicht. 

Bij deze bedragen komt nog 21 procent BTW.

Om uw auto terug te krijgen, belt u naar 14 010.

Heeft u meerdere naheffingsaanslagen parkeerbelasting niet betaald of andere openstaande belastingschulden, dan riskeert u een wielklem.

Dit geldt voor:

 • voertuigen met een Nederlands kenteken en een openstaande belastingschuld
 • voertuigen in een gemeentelijke parkeergarage die exclusief bestemd is voor abonnementhouders en daar niet horen
 • voertuigen met een buitenlands kenteken of Nederlands kenteken waarvan geen adresgegevens bekend zijn met drie of meer openstaande naheffingsaanslagen parkeerbelasting.

Deze pagina geeft meer informatie over wielklemmen bij buitenlandse kentekens of Nederlandse kentekens waarvan geen adresgegevens bekend zijn.

Wanneer wordt de wielklem verwijderd?

De wielklem wordt verwijderd als u de openstaande naheffingsaanslagen parkeerbelasting en de klemkosten van 233,90 euro binnen 3 werkdagen heeft betaald.

Als u niet binnen 3 werkdagen heeft betaald, wordt uw voertuig verwijderd en tijdelijk opgeslagen bij een takel- en bergingsbedrijf. U betaalt dan ook de sleep- en bewaarkosten.

De kosten zijn:

 • voor het wegslepen en overbrengen van een voertuig naar de bewaarplaats:
  • 166,75 euro voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 316,25 euro voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • voor het bewaren van een voertuig:
  • 11,50 euro per dag voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 31,63 euro per dag voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • de kosten van een loze rit zijn:
  • 100 euro voor een voertuig, ongeacht het gewicht.

Bij deze bedragen komt nog 21 procent BTW.

Hoe kan ik betalen?

Er zijn twee manieren om de kosten te betalen:

 1. Bij de kas van Belastingen Rotterdam. Als u voor 16:00 uur heeft betaald wordt de wielklem binnen één uur verwijderd. Bekijk de locaties en openingstijden.
 2. Met pin of creditcard met pin bij de klemwagen. Hiervoor moet u eerst een afspraak maken door het nummer te bellen dat u aantreft op de sticker op uw voertuig (24/7 bereikbaar). Na betaling van het volledige bedrag wordt de wielklem verwijderd.

U moet een geldig kentekenbewijs- en identiteitsbewijs te tonen bij het betalen.

Wat gebeurt er als ik niet binnen 3 werkdagen heb betaald?

Als u niet binnen 3 werkdagen na het aanbrengen van de wielklem heeft betaald, wordt uw voertuig verwijderd en afhankelijk van de staat 2 tot 13 weken opgeslagen bij een takel- en bergingsbedrijf en daarna gesloopt of geveild.

Hoe krijg ik mijn voertuig terug als dit na 3 werkdagen is verwijderd en opgeslagen?

Om uw voertuig terug te krijgen, betaalt u de openstaande parkeerbelasting, de klemkosten van 230,50 euro en de sleep- en bewaarkosten.

De kosten zijn:

 • voor het wegslepen en overbrengen van een voertuig naar de bewaarplaats:
  • 166,75 euro voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 316,25 euro voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • voor het bewaren van een voertuig:
  • 1,50 euro per dag voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 1,63 euro per dag voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • de kosten van een loze rit zijn:
  • 100 euro voor een voertuig, ongeacht het gewicht.

Bij deze bedragen komt nog 21 procent BTW.

Om uw aanhanger terug te krijgen, belt u naar 14 010.

Als uw voertuig is verwijderd en opgeslagen, kunt u alleen betalen bij de kas van Belastingen Rotterdam. Na betaling ontvangt u van Belastingen Rotterdam een betaalbewijs en het adres van het takel- en bergingsbedrijf om uw voertuig op te halen.

Hoe kan ik bezwaar maken?

Komt u uit een land waar Nederland kentekeninformatie mee uit kan wisselen, dan krijgt u de naheffingsaanslag parkeerbelasting thuis gestuurd. U kunt uw bezwaar dan digitaal indienen via de website van Parktrade.

Omdat het langer kan duren voordat de naheffingsaanslag per post bij u aan komt, wordt er ook een naheffingsaanslag achtergelaten op uw voertuig:

Waar zijn de regels vastgelegd?

De bevoegdheid tot het gebruik van een wielklem en de kosten is vastgelegd in de beleidsregels wielklem Rotterdam en artikel 12 en 13 van de parkeerverordening.

De wielklem wordt gebruikt in de parkeergarages van de gemeente voor auto's die daar niet horen. Het gaat hier om parkeergarages die exclusief bestemd zijn voor abonnementhouders. Bel het nummer dat u aantreft op de sticker bij uw voertuig voor verdere informatie over het verwijderen van uw wielklem

Scanauto

Door het invoeren van uw kenteken legt u digitaal vast dat u heeft betaald. Rotterdam zet scanauto’s en fiscale controleurs in om te controleren er voldoende parkeergeld is voldaan. Als u voldoende parkeergeld heeft betaald, wordt uw kenteken na controle direct definitief verwijderd. Als bij een controle blijkt dat u geen of te weinig parkeerbelasting hebt betaald, dan blijft uw kenteken maximaal drie maanden bewaard onder andere voor het opleggen van een naheffing.  De gemeente heeft een privacyprotocol voor de registratie van de parkeergegevens vastgesteld:

Laden en lossen is volgens de wet 'het onmiddellijk, nadat het voertuig tot stilstand is gebracht, bij voortduring inladen of uitladen van goederen van enige omvang of enig gewicht, gedurende de tijd die daarvoor nodig is.'

Het laden en lossen moet duidelijk zichtbaar zijn. Bij twijfel controleren onze parkeercontroleurs dit ter plekke.

Nadat de scanauto langsrijdt, heeft u enkele minuten de tijd om uw kenteken te registreren. Zo kunt u er altijd voor zorgen dat het parkeren probleemloos verloopt.

De scanauto stuurt de foto direct door naar de binnendienst van handhaving. Daar volgt automatisch een check of er betaald is. Of dat de eigenaar een vergunning heeft. Als dit niet zo is, krijgt de parkeercontroleur bericht om de auto extra te controleren op het beeldscherm. Als er niet betaald is, volgt er een naheffing. Als er geen overtreding is, wordt het beeldmateriaal meteen vernietigd. Als er wel een overtreding is geconstateerd, worden foto’s met kenteken langer bewaard in verband met de beroep- en bezwaartermijn.

Ja, als de auto in principe moet men altijd betalen in een betaald parkeren gebied. We spreken van parkeren als een voertuig langer stil staat dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van passagiers of voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen.

\