Parkeervergunning milieuzone
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 24-03-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/parkeervergunning-milieuzone/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

De uitbreiding van de milieuzone per 1 januari 2016 heeft mogelijk consequenties voor uw parkeervergunning. Hieronder vindt u de belangrijkste vragen met antwoorden op een rij.

De toegangseisen voor de Rotterdamse Milieuzone voor oude benzineauto's (van voor 1 juli 1992) zijn opgeheven, maar voor het verlenen van een parkeervergunning geldt nog steeds de bepaling in het Uitvoeringsbesluit parkeren; oftewel in het kader van de luchtkwaliteit geen parkeervergunning voor 'vieze auto's' (dieselauto's van voor 1 januari 2001 en benzineauto's van voor 1 juli 1992).

Rotterdam wil bewoners en bedrijven met een auto die niet aan de eisen van de milieuzone voldoet, zoveel mogelijk stimuleren om de auto te vervangen. Daarvoor is er de Sloopregeling.

Als u uw oude auto vervangt door een exemplaar dat de milieuzone wél in mag, dan blijft de parkeervergunning geldig. U mag de vergunning dan dus blijven gebruiken. U kunt de parkeervergunning op een kenteken laten zetten van een auto die de milieuzone wél in mag.

Koopt u geen andere, schonere auto en blijft u uw oude auto gebruiken? Dan mag u hiermee niet in de milieuzone rijden, en dus ook niet parkeren. Per 1 mei 2016 wordt uw parkeervergunning dan ingetrokken of het vervuilende kenteken wordt van de vergunning afgehaald.

Voor 30 euro per maand kunt u een abonnement afsluiten bij P+R Kralingse Zoom en Slinge. Dit geldt alleen voor bedrijven uit het centrum en bewoners uit de milieuzone waarvan de auto niet voldoet aan de milieunormen.
Ook zijn er twee wijkstallingsgarages op Zuid, Oleanderplein en Putselaan waar u als bewoner uit de milieuzone een regulier abonnement voor af kan sluiten voor 26,61 euro per maand.
Er is een beperkt aantal plaatsen/abonnementen beschikbaar.

Bezoekersvergunningen zijn niet gekoppeld aan een kenteken en worden niet ingetrokken.
Abonnementen in de gemeentelijke garages worden niet ingetrokken. Het is aan de abonnementhouder zelf om de afweging te maken of 12 dagontheffingen per jaar voldoende zijn voor het gebruik van het voertuig.

De parkeervergunning wordt niet ingetrokken of gewijzigd als:

  • u het kenteken op de parkeervergunning voor 1 mei 2016 wijzigt in een kenteken dat wél is toegestaan in de milieuzone
  • u een langdurige ontheffing voor de milieuzone heeft, bijvoorbeeld omdat uw auto om medische redenen is aangepast, of omdat uw auto een zogenaamde ‘bedrijfstimer’ is (zie de informatie over ontheffingen op www.gezonderelucht.nl)
  • u voor 1 mei 2016 de subsidie van de Sloopregeling heeft aangevraagd, uw aanvraag nog in behandeling is en u nog geen demontageverklaring heeft ingeleverd
  • u nog in een aanvraag- of bezwaarprocedure zit voor een ontheffing of de sloopregeling en er nog geen uitsluitsel over die procedure is.

Ja, u mag met dit voertuig in de milieuzone rijden en parkeren. Via www.rdw.nl kunt u controleren of uw auto op deze manier geregistreerd is bij de RDW. Vraag een parkeervergunning aan.

Ja dat kan. U kunt dit pas doen zodra u een officieel besluit heeft ontvangen. Hierin staat uitgelegd hoe u bezwaar kunt maken.

De gemeente kan het gebruik van de parkeervergunning niet beoordelen. De aanwezigheid van een dergelijke auto is niet toegestaan in de milieuzone. Daarom wordt de parkeervergunning ingetrokken.

Als de gemeente u een langdurige ontheffing toewijst, dan blijft de parkeervergunning behouden.

Vragen over de parkeervergunning kunt u stellen aan parkeren010@rotterdam.nl. Vragen over de milieuzone en ontheffingen kunt u stellen aan gezonderelucht@rotterdam.nl. Heeft u geen e-mail? Bel dan met 14 010.

Relevante regelgeving is het Uitvoeringsbesluit Parkeren 2019 (pdf). Let op: in dit besluit reiken de bepalingen voor vervuilende voertuigen verder dan de milieuzone en gelden voor alle betaald parkeersectoren.

Sector 1
Sector 12
Sector 1B
Sector 2
Sector 3
Sector 3B
Sector 4 en 5
Sector 50
Sector 51
Sector 53
Sector 54
Sector 56
Sector 58
Sector 5 en 6
Sector 60
Sector 61
Sector 63
Sector 65
Sector 66
Sector 70
Sector 71
Sector 72
Sector 73
Sector 74
Sector 75
Sector 76

Lees meer over de sectoren op de pagina parkeersectoren. Op gezonderelucht.nl staat meer informatie over de ligging van de milieuzone.

Meer informatie

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u uw vraag mailen. Voor vragen over de parkeervergunning kunt u terecht bij parkeren010@rotterdam.nl. Vragen over de milieuzone en ontheffingen stelt u aan gezonderelucht@rotterdam.nl. De gemeente beantwoordt uw vraag dan zo snel mogelijk.

Het is ook mogelijk om het gemeentelijke nummer 14 010 te bellen.

Meer informatie over de milieuzone kunt u vinden op www.gezonderelucht.nl.