Ouder worden in Rotterdam
Gepubliceerd op: 24-02-2021
Geprint op: 16-01-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/ouder-worden/
Ga naar de hoofdinhoud

Als u ouder wordt, heeft u misschien meer behoefte aan zorg, hulp of ondersteuning. Sommige dingen kunt u zelf (regelen), voor andere kunt u bij de gemeente terecht.

Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de Vraagwijzer. Kom langs op het spreekuur. Maak een afspraak via telefoonnummer 14 010 of online. Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.

Regelhulp

De Rijksoverheid heeft de website regelhulp.nl die u op weg helpt bij het zoeken van zorg en hulp.

Corona

Sinds de invoering van de coronamaatregelen ligt het sociale leven van veel Rotterdammers praktisch stil. Vooral voor ouderen is dat moeilijk en de kans is groot dat ze zich alleen gaan voelen. De gemeente Rotterdam biedt samen met welzijnsorganisaties en partners op verschillende manieren een helpende hand. Via 14 010 kunnen Rotterdammers hun hulpvraag doen. Er kan gedacht worden aan het ophalen van medicijnen bij de apotheek, het doen van boodschappen of gewoon even telefonisch contact als iemand zich eenzaam voelt.

Ouder en wijzer

Rotterdam wil een stad zijn waar u, samen met anderen, gezond en vitaal oud kunt worden. En waar passende zorg en ondersteuning is als u het niet meer zelfstandig kunt.

In 2035 is twintig procent van alle Rotterdammers ouder dan 65 jaar. Dat betekent aan de ene kant een heleboel ouderen, die de stad veel kennis, ervaring en wijsheid te bieden hebben. Aan de andere kant stelt het ook andere eisen aan de stad. Meer woningen voor ouderen bijvoorbeeld, meer zorg en ondersteuning in de wijken, straten die makkelijk begaanbaar zijn en een andere manier van met elkaar omgaan. Hoe de gemeente van Rotterdam een meer seniorenvriendelijke stad wil maken leest u in het programma 'ouder en wijzer':

Programma Rotterdam, Ouder en Wijzer

Het plan van de gemeente bestaat uit vier onderdelen (pijlers):

 1. Vitaal: Zo lang mogelijk gezond blijven door gezond eten en bewegen
 2. Ertoe doen: Mee blijven doen in de maatschappij en eenzaamheid voorkomen
 3. Wonen en woonomgeving: Geschikte huizen voor senioren en een fijne plek om te wonen
 4. Zorg en ondersteuning: Speciaal zorg aanbod voor ouderen

Voorkomen is beter dan genezen. Rotterdammers die vroegtijdig werken aan hun gezondheid, blijven over het algemeen langer vitaal en actief betrokken bij de samenleving. Als ouderen samen met anderen bewegen, gezond eten en gebruik maken van de mogelijkheden die e-health biedt, is dat ook goed voor de sociale contacten. Vroegtijdig inzetten op vitale en gezonde ouderen, kan kwetsbaarheid en behoefte aan zwaardere zorg en ondersteuning vertragen. Zo werkt op tijd investeren in gezondheid en vitaliteit meerdere kanten op.

Het liefst wilt u natuurlijk zo lang mogelijk vitaal blijven. Niemand heeft zijn gezondheid 100 procent in de hand. Maar door gezond te eten en voldoende te bewegen, blijft u langer fit.

Genoeg bewegen

Door voldoende te bewegen, houdt u uw botten en spieren sterk. Ook vermindert het piekeren en sombere gedachten.

 • Het advies is om minimaal 2,5 uur per week te bewegen. U hoeft niet intensief te sporten. Wandelen, fietsen, (rustig) zwemmen en tuinieren zijn ook heel geschikt.
 • Spier- en balansoefeningen: Merkt u dat uw spierkracht sterk afneemt, of dat u minder balans heeft, dan kunt u dit met uw huisarts bespreken. Wellicht zijn spierversterkende of balansoefeningen iets voor u.
 • Sportregie: Wilt u weten waar u in de buurt kunt sporten? De sportregisseur kan met u meekijken wat er bij u in de buurt georganiseerd wordt en welke activiteit bij u past.
 • Stoelfit: Op Open Rotterdam kan je meedoen met stoelfit. Met StoelFIT doe je vanaf je stoel simpele oefeningen voor soepele en sterke armen, benen, buik en rug. StoelFIT is iedere dinsdag om 18:15 uur te zien bij OPEN Rotterdam en wordt elk uur herhaald.
 • Senior Games: Zorginstelling Laurens en Sportbedrijf Rotterdam zijn samen begonnen met de Senior Games. Een jaar lang organiseren ze gevarieerde beweegactiviteiten voor ouderen, van seniorenyoga en bewegen vanuit je stoel tot boksen. Er zit vast iets voor u bij. Doe vooral mee. U leest er meer over op seniorgamesrotterdam.nl.
 • Bezoek het Huis van de wijk bij u in de buurt. Voor als u op zoek bent naar activiteiten of zelf een goed idee hebt.
 • Vraag de Rotterdampas aan voor korting of gratis toegang op musea, activiteiten en evenementen. De pas is gratis voor mantelzorgers met 25 euro ov-tegoed.
 • Wilt u vrijwilligerswerk doen of een maatje zoeken? Kijk dan bijvoorbeeld op Rotterdammers voor elkaarVoor Mekaar of ga naar de Vraagwijzer of naar de Centrale Bibliotheek (Blaak).
 • Heeft u een goed idee voor uw straat, buurt of wijk? En wilt u dat samen met medebewoners uitvoeren? Kijk op de websites van de gebiedscommissies of Citylab010.
 • Wilt u meepraten over het ouderenbeleid? U kunt zich aanmelden bij OSO-Rotterdam, het centraal aanspreekpunt voor ouderen.
 • Rommel of schade in de buitenruimte? Wilt u iets doen voor uw buurt? Meld het via de MeldR-app, bel 14 010 of zoek contact met BuurtBestuurt.
 • Wilt u op pad? Als u ouder dan 65 bent, is het openbaar vervoer gratis en soms kunt u aanspraak doen op georganiseerd vervoer. Alle informatie vindt u op de pagina Zorgdichtbij-vervoer.
 • En in elk gebied rijdt ook een wijkbus voor de kleine ritjes. Zie Zorgdichtbij-vervoer.

Een steeds grotere groep ouderen is na de officiële pensioenleeftijd nog jaren vitaal, ondernemend en actief. Het aantal ouderen dat (betaald of onbetaald) na de pensionering doorwerkt en op deze manier ook van betekenis kan en wil zijn voor de samenleving, neemt daarmee toe. Tegelijkertijd voelt 53 procent van de Rotterdamse ouderen zich eenzaam. Een deel heeft last van belemmeringen, zoals een gebrekkige gezondheid, armoede, taalproblemen en beperkte mobiliteit. De afgelopen jaren is in Rotterdam hard gewerkt aan het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen.

Om zelfstandig te blijven wonen is het belangrijk dat er voldoende mensen zijn op wie u een beroep kunt doen. Dit netwerk bestaat bijvoorbeeld uit familieleden, vrienden of goede buren.

Zorgt u voor iemand als mantelzorger of heeft u behoefte aan een mantelzorger? De gemeente kan u helpen.

Bezoek de pagina mantelzorg voor alle informatie. Mantelzorgers vervullen vaak een belangrijke functie. De gemeente vindt het belangrijk hen te ondersteunen. Daarvoor zijn verschillende regelingen, zoals:

 • een speciale parkeervergunning
 • extra mogelijkheden voor huishoudelijke hulp
 • het mantelzorgcadeau.

Wijs uw mantelzorger hierop. Meer informatie vindt u via de pagina mantelzorg.

Ruim de helft van de Rotterdamse ouderen voelt zich eenzaam. Een op de vier ouderen heeft zelfs niemand om op terug te vallen. Om eenzaamheid tegen te gaan is gemeente Rotterdam het actieplan Voor Mekaar gestart.

Met eenzaamheid bedoelen we een situatie waarin iemand het gevoel heeft weinig sociale contacten te hebben. Vooral oudere mensen zijn daarbij kwetsbaar, omdat de ouderdom nu eenmaal met gebreken komt.

De gemeente Rotterdam heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op de bestrijding van eenzaamheid onder met name ouderen. Zo zijn de huisbezoeken aan 75-plussers ingevoerd. Elke 75-plusser krijgt jaarlijks het aanbod voor een huisbezoek door twee vrijwilligers. Daarin wordt gekeken hoe het met iemand gaat en of er behoefte is aan een vervolg.

Zelf kunt u ook veel doen om eenzaamheid tegen te gaan. Zo is er een uitgebreid aanbod aan activiteiten in de Huizen van de Wijk. U kunt vrijwilligerswerk aanbieden of vinden via Zorgzaam010.nl.

Eenzaamheid tegengaan zit hem ook in kleine dingen: een praatje aanknopen met de buren, zelf aanbieden voor iemand iets te doen, bijvoorbeeld de planten water geven als iemand met vakantie gaat of een boodschapje meenemen.

Zijn er belemmeringen waardoor u deze zaken niet kunt doen, bijvoorbeeld omdat u minder mobiel bent? Neemt u dan eens contact op met de Vraagwijzer in uw buurt of bel met de welzijnsorganisatie in uw wijk. U kunt ook voor meer tips en informatie kijken op Ik laat je niet alleen.

Woont u zelfstandig, maar lukt het niet altijd meer om uw dag in te vullen? De gemeente kan u advies geven.
U zit meer thuis dan u zou willen en u voelt zich te weinig nuttig en actief. Misschien voelt u zich soms eenzaam. Of u wilt iemand helpen maar u weet niet hoe u dit aan moet pakken.
Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de Vraagwijzer.

Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.

Hulp vragen en hulp bieden wordt eenvoudiger met 'Zorgzaam010'. Deze site en app maken het gemakkelijk om een vraag te stellen of hulp aan te bieden.
Elke week boodschappen doen, een keer een klusje in huis of mee naar een ziekenhuisbezoek. Of het nu gaat om structurele hulp of af en toe bijspringen: alles is mogelijk. Kijk op Zorgzaam010.nl.

Hulpvraag en hulpaanbod online

Zowel Rotterdammers als Rotterdamse organisaties kunnen hun aanbod online plaatsen. Wilt u elke week iets doen voor iemand in de buurt? Of juist voor iemand in een andere buurt? Wilt u uw eigen kennis en vaardigheden inzetten, bijvoorbeeld de tuin bijhouden, een klusje in huis of helpen met de administratie? Bij het aanmaken van het profiel kunt u precies aangeven wat u wilt doen, waar en hoe vaak. Als u zelf hulp nodig heeft, geldt precies hetzelfde.

Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de Vraagwijzer. Kom langs op het spreekuur. Maak een afspraak via telefoonnummer 14 010 of online. Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.

Als u de Nederlandse taal niet goed beheerst, kan dat problemen geven bij gezondheid en zorg. U kunt bijvoorbeeld bijsluiters niet goed lezen of uw dokter niet goed begrijpen.

Kijk op de pagina over Taal om te zien welk aanbod er is.

Hoe wilt u (later) wonen?

Aanpassingen, kleine of grote in de woning of woonsituatie kunnen ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk veilig en comfortabel kunt blijven wonen. Of denkt u aan verhuizen?

Kijk wat er in uw huidige woning beter en comfortabeler kan. Doe de huistest op mijnhuisopmaat.nl.

Veel aanpassingen koopt u gewoon bij de bouwmarkt, Blokker of Action. Denk alvast aan:

 • Zorg voor goede verlichting bij voor- en achterdeur. U kunt zien waar u loopt en wie er voor de deur staat.
 • Hang een rookmelder op elke verdieping. Er zijn ook brandmelders die u een melding geven via de smartphone.
 • Maak uw trap veilig. Een kleine aanpassing kan voor veiligheid zorgen, bijvoorbeeld een extra trapleuning.
 • Zorg voor houvast bij op- en afstapjes. Denk aan een greep of beugel bij het bad of de keldertrap.
 • Installeer een thermostaatkraan in douche of bad. Hiermee kunt u verbranding voorkomen.
 • Zorg voor een toilet op de slaapverdieping. U hoeft dan ’s nachts geen trappen te lopen.
 • Hang een nachtlampje op met bewegingssensor. Zo hoeft u ’s nachts niet in het donker over de gang

Er zijn allerlei technische hulpmiddelen om veilig en comfortabel zelfstandig te wonen. Het zijn vaak kleine, praktische oplossingen.
De Keuzegids Thuistechnologie helpt het goede technische hulpmiddelen te vinden. De gids beschrijft belemmeringen, zoals slechthorendheid of slecht ter been zijn. Daarbij geeft de gids suggesties voor technische oplossingen in huis. Van elk hulpmiddel wordt uitgelegd hoe het werkt en welke financiering hiervoor mogelijk is. U kunt de gids ophalen bij de Vraagwijzers.

Grotere aanpassingen

Soms zijn grotere aanpassingen aan huis nodig. Kijkt u eens op de pagina Woningaanpassing.
Sommige ingrepen, zoals een traplift, tillift of aangepaste keuken, kunnen (deels) worden vergoed via de Wmo. U kunt hiervoor terecht bij de Vraagwijzer.

Als u door ziekte of een beperking niet goed meer zelfstandig kunt functioneren, bieden hulpmiddelen een uitkomst. Bijvoorbeeld een rolstoel of een tillift. Sommige zijn te leen of te koop. Voor andere kunt u naar de gemeente. Op de pagina over hulpmiddelen leest u wat er mogelijk is.

Als u nog zelfstandig woont maar het niet altijd meer lukt om het huis op orde te houden, is het handig als iemand u helpt met taken zoals stofzuigen, strijken, schoonmaken of eten koken.
Wanneer er niemand uit uw omgeving kan helpen, dan kunt u bij de gemeente terecht. Lees er meer over op de pagina huishoudelijke hulp.

Soms zijn aanpassingen in huis niet de oplossing, of is het huis om andere redenen minder geschikt om te blijven wonen. Er zijn verschillende manieren om een ander huis te vinden. Een ander huis vindt u voornamelijk via internet. Vraag zo mogelijk hulp in uw omgeving als u het zelf niet kunt.

 • Sociale huurwoningen vindt u via Woonnet Rijnmond. U moet zich hier eerst registreren. Daarna kunt u reageren op woningen via de website. Hier kunt u allerlei woonwensen doorgeven.
 • Voor huurwoningen kunt u ook kijken op Woonz, SOR, en Wonen in Rotterdam.
 • Een nieuwe koopwoning kunt u het beste zoeken op internet via Funda. Het is handig om een aankoopmakelaar in te schakelen die ervaring heeft met het zoeken naar geschikte woningen of levensloopbestendige woningen.
 • Via mijnhuisopmaat.nl kunt u de thuistest doen, om zo uw woning veiliger en comfortabeler te maken

Vragen om alvast over na te denken:

 • Bij wie wilt u in de buurt wonen?
 • Wat wilt u in de buurt kunnen doen?
 • In wat voor woning kunt u comfortabel oud worden?

De seniorenmakelaar wil ouderen van 55 jaar en ouder meer bewustmaken over hun huidige wonen en laten nadenken of verhuizen straks nodig is. Samen met u maakt zij uw woonwens inzichtelijk. Waar nodig biedt zij ondersteuning in het maken van de stappen die nodig zijn bij een daadwerkelijke verhuizing.

Ouderen worden ouder en wonen steeds langer zelfstandig, ook als zij gezondheidsproblemen krijgen. Dit betekent dat zij soms complexe zorg en ondersteuning nodig hebben, waarbij hulp door diverse professionals geboden moet worden.

Als u een Wmo-indicatie heeft, kunt u in veel situaties zelf een zorgaanbieder kiezen. Deze zorgaanbieder biedt u zorg of ondersteuning.
In een aantal situaties kunt u een voorkeur aangeven voor een zorgaanbieder. De gemeente beslist welke zorgaanbieder u ondersteuning gaat leveren.
De gemeente heeft met de zorgaanbieders afgesproken welke zorg ze leveren. De soort en hoeveelheid zorg is op maat. Daarom noemen we het maatwerkvoorzieningen. Een maatwerkvoorziening is bijvoorbeeld huishoudelijke ondersteuning of dagbesteding.
Kijk op de pagina vind uw zorgaanbieder om te zien bij welke zorgaanbieder u terechtkunt.

Woont u zelfstandig, maar lukt het niet altijd (meer) om goed voor uzelf te zorgen? Gemeente Rotterdam geeft advies.
U vergeet soms schone kleren aan te trekken of om u te scheren of te wassen. Eigenlijk heeft u iemand nodig die u weer op weg helpt. Iemand die u herinnert aan de afspraken met de dokter of het innemen van uw medicijnen.
Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de Vraagwijzer.

Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst de Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.

U woont zelfstandig, maar het lukt u niet altijd (meer) om uw huis op orde te houden. U kunt sommige werkzaamheden zelf niet meer doen. Bijvoorbeeld stofzuigen, strijken, schoonmaken of eten koken.

Is er niemand in uw omgeving die u daarbij kan helpen? Dan kunt u bij de gemeente terecht. Lees er meer over op de pagina huishoudelijke hulp.

Kunt u in uw omgeving niet goed zelfstandig functioneren door ziekte of beperking? Misschien biedt een hulpmiddel uitkomst, bijvoorbeeld een rolstoel of een tillift. Sommige zijn te leen of te koop. Voor andere kunt u naar de gemeente. Op de pagina over hulpmiddelen leest u wat er mogelijk is.

Speciaal voor mensen met een laag inkomen is er het VGZ Rotterdampakket.

Heeft u vermoedens van onjuist gebruik van zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Bijvoorbeeld dat iemand een persoonsgebonden budget ontvangt die dit niet echt nodig heeft? Of dat iemand niet de zorg krijgt waar wel voor wordt betaald?
Maak dan een melding.

Langer thuis

In 2035 is twintig procent van alle Rotterdammers ouder dan 65 jaar en de leeftijdsgroep van 75+ neemt met 44 procent toe. De grootste vergrijzing vindt plaats in de oude stadswijken en het centrum, terwijl de woningvoorraad daar het minst geschikt is voor ouderen. De ambitie van Rotterdam is dat ouderen, zo veel mogelijk, in hun eigen wijk oud kunnen worden. Om het langer zelfstandig wonen in de eigen wijk, niet persé in de eigen woning, mogelijk te maken, zijn geschikte woningen en innovatieve woon(zorg)concepten nodig. Tegelijkertijd gaan partijen aan de slag om kwalitatieve woon(zorg)concepten in de stad; bij voorkeur in de nabijheid van ov-knooppunten en voorzieningen, te realiseren voor het sociaal, midden- en hoger en topsegment. Het aanbod is divers, zodat verschillende groepen ouderen met uiteenlopende woonwensen, behoeften en portemonnees worden gestimuleerd om langer zelfstandig te blijven wonen. Hiermee wordt de doorstroming op de markt gestimuleerd.

Op 17 februari 2020 ondertekenden 40 marktpartijen, corporaties, zorg- en welzijnspartijen, ouderenbonden en de gemeente Rotterdam het ‘Langer Thuis Akkoord’. Het doel van het akkoord is om de komende vijf jaar passende woningen voor Rotterdamse ouderen te realiseren in de eigen wijk.

Ouderen wonen langer zelfstandig thuis in een geschikte woning of woonconcept en zij kunnen dat zoveel mogelijk in de eigen wijk doen. Ouderen zijn in staat om door te stromen naar een geschikte woning of woonconcept. Ouderen hebben de mogelijkheid zich te informeren over de voordelen van het tijdig verhuizen naar een geschikte woning. Ouderen werken aan een gezonde leefstijl, kunnen zo lang mogelijk participeren en onderhouden een sterk sociaal netwerk. Ouderen die zorg ontvangen hebben zelf de regie, samen met hun sociaal netwerk, en zorg en ondersteuning is daar aanvullend op.

Een van de plannen van de gemeente is het inrichten van zes zogenoemde ouderenhubs. Een ouderenhub is een centrale plek in de wijk, met allerlei voorzieningen voor ouderen. Denk bij voorbeeld aan begeleid wonen, een huisartsenpost, en een restaurant. In zo’n hub kunnen ouderen wonen en ook terecht voor zorg, gezelligheid en allerlei praktische zaken.

Alles bij elkaar investeert de gemeente in vijf jaar tijd zo’n 14 miljoen euro om Rotterdam een meer seniorenvriendelijke stad te maken.

'Langer Thuis in Huis' is een online platform waar senioren praktische informatie kunnen vinden die helpt om langer veilig én gezellig thuis te blijven wonen. Het platform richt zich op de senior die midden in het leven staat en zich energiek voorbereidt op een zelfstandige toekomst.

Senioren en veiligheid

De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt en een veilig gevoel heeft in zijn of haar buurt. Dus ook ouderen. Daarom werken wij met verschillende partners aan een prettige en veilige leefomgeving voor senioren. Hierbij richten wij ons op het tegengaan van financiële uitbuiting. We geven voorlichting over brandveiligheid en tips over hoe u babbeltrucs kunt herkennen.

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters zien er vaak betrouw­baar uit. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of dat ze de meterstand komen opnemen. Wij geven u tips om babbeltrucs te herkennen en te voorkomen:

 1. Weet wie er aanbelt
  Kijk voor u opendoet, eerst wie heeft aangebeld. Vraag dan eerst wie hij is en wat hij komt doen. Kijk door het raam, de (digitale) deur­ spion of gebruik de intercom. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder open te doen. Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek.
 2. Zet deur op een kier
  Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder.
 3. Wees ook overdag alert
  Babbeltrucs en overvallen vinden niet alleen 's avonds plaats. Blijf ook overdag alert op mensen met verkeerde bedoelingen.
 4. Geef nooit uw pinpas of pincode af
  Uw pas en uw pincode zijn van u. Betrouwbare instanties vragen daar nooit naar. Voor het blokkeren van een rekening zijn uw pinpas en pincode niet nodig.
 5. Twijfel? Bel de politie
  Twijfelt u over de oprechtheid van een bezoeker, of mist u goederen? Bel dan 112 (bij spoed of een verdachte situatie) of 0900 - 88 44 (als u achteraf een melding wilt doen). Maak altijd melding en doe eventueel ook aangifte.

Brand in huis. U moet er niet aan denken. Elke dag breekt er in Nederland in 25 woningen brand uit.

Weet u wat u moet doen als er bij u of bij uw buren brand uitbreekt? Is uw woning brandveilig? En heeft u rookmelders in huis? We geven u belangrijke tips om uw woning brandveilig te maken:

 1. Bedenk een vluchtplan
  Wanneer u brand meldt, heeft de brandweer tijd nodig om uw huis te bereiken. U staat er dus even alleen voor. Daarom is het belangrijk dat u een vluchtplan heeft. Oefen het vluchtplan eens met uw ogen dicht.
 2. Houd uw vluchtroute vrij van obstakels
  Rollators, scootmobielen en andere grote gebruiksvoorwerpen zijn gevaarlijk op uw vluchtroute naar buiten. Bovendien zorgen rollators en scootmobielen voor heel veel rook wanneer ze vlam vatten.
 3. Vlucht nooit door de rook
  Rook is levensgevaarlijk. Kunt u uw woning niet verlaten omdat uw vluchtroute vol staat met rook? Blijf dan in uw woning. U bent daar veilig tot de brandweer komt. Ga voor het raam staan zodat de hulpdiensten u kunnen zien.
 4. Gebruik rookmelders
  Rookmelders zijn heel belangrijk voor de brandveiligheid in uw woning. Als u slaapt, ruikt u niks. Rookmelders waarschuwen u bij brand.
 5. Download de checklist
  De brandweer heeft een checklist gemaakt, zodat u snel kunt nagaan of uw huis brandveilig is. Kijk op de website van de brandweer. Bekijk alle tips en download de checklist.

Het kan voorkomen dat u niet meer zelf uw financiën kunt regelen. Vraag dan hulp aan anderen. Dit kan soms een kwetsbare situatie opleveren waar mogelijk misbruik van wordt gemaakt. Wij geven u tips om dergelijke situaties te voorkomen:

 1. Praat erover en leg afspraken vast
  U kunt financiële uitbuiting voorkomen door erover te praten met uw kinderen of andere betrouwbare personen. Doe dat voordat u hulp nodig heeft. Leg de afspraken die u maakt vast.
 2. Leer zelf hoe u de administratie moet doen
  Heeft u een partner die de administratie doet? Zorg dan dat u niet onmiddellijk afhankelijk bent van anderen als uw partner de administratie niet meer kan doen. Leer op tijd hoe u zelf de admini­stratie kunt doen.
 3. Regel alles goed samen met uw bank
  Leg al uw betalingen vast via automatische incasso's. Dat is veilig en u voorkomt betalingsachterstanden. Ook kunt u via de bank anderen machtigen om betalingen voor u te doen. Dat is veiliger dan uw pinpas of bankgegevens afgeven aan een ander.
 4. Vier ogen zien meer
  Wanneer u hulp inschakelt, zorg dan dat u zelf toezicht houdt op de administratie, zolang u dit kunt. Als u daartoe niet meer in staat bent, zorg dan voor een tweede persoon die mee kan kijken. Vier ogen zien meer dan twee.
 5. Bel Veilig Thuis bij vermoeden van financiële uitbuiting
  Vermoedt u financiële uitbuiting in uw omgeving of wilt u advies? Dan staan de Veiligheidsofficieren van Veilig Thuis voor u klaar. Bel hen op telefoonnummer 0800 - 20 00.
 • Gemeente Rotterdam: 14 010
 • Politie: 112 (alleen bij spoed)
  0900 - 88 44 (aangifte doen)
 • Brandweer: 112 (alleen bij spoed)
 • Voor vragen over brandveiligheid : 0900 - 83 87 (10 cent per min)
 • Algemene vragen Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: 088 - 877 90 00
 • Veilig Thuis Rotterdam- Rijnmond 0800 - 20 00

Nieuwsbrieven

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief Rotterdam, Ouder en Wijzer, via onderstaande link:

Meer informatie

Vul het contactformulier in of bel naar 14 010. U kunt ook binnenlopen bij een Vraagwijzer bij u in de buurt.