Ouder en Wijzer
Gepubliceerd op: 10-07-2019
Geprint op: 19-08-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/ouder-en-wijzer/
Spring naar het artikel
Foto: Jan van der Ploeg

Rotterdam wil een stad zijn waar u, samen met anderen, gezond en vitaal oud kunt worden. En waar passende zorg en ondersteuning is als u het niet meer zelfstandig kunt. Over dat onderwerp gaat het programma Rotterdam, Ouder en Wijzer.

In 2035 is twintig procent van alle Rotterdammers ouder dan 65 jaar. Dat betekent aan de ene kant een heleboel ouderen, die de stad veel kennis, ervaring en wijsheid te bieden hebben. Aan de andere kant stelt het ook andere eisen aan de stad. Meer woningen voor ouderen bijvoorbeeld, meer zorg en ondersteuning in de wijken, straten die makkelijk begaanbaar zijn en een andere manier van met elkaar omgaan. Hoe de gemeente van Rotterdam een meer seniorenvriendelijke stad wil maken leest u in het programma ‘ouder en wijzer’:

Het plan van de gemeente bestaat uit vier onderdelen (pijlers):

 1. Vitaal
  Zo lang mogelijk gezond blijven door gezond eten en bewegen.
 2. Ertoe doen
  Mee blijven doen in de maatschappij en eenzaamheid voorkomen.
 3. Wonen en woonomgeving
  Geschikte huizen voor senioren en een fijne plek om te wonen.
 4. Zorg en ondersteuning
  Speciaal zorg aanbod voor ouderen.

Ouderenhub

Een van de plannen van de gemeente is het inrichten van zes zogenoemde ouderenhubs. Een ouderenhub is een centrale plek in de wijk, met allerlei voorzieningen voor ouderen. Denk bij voorbeeld aan begeleid wonen, een huisartsenpost, en een restaurant. In zo’n hub kunnen ouderen wonen en ook terecht voor zorg, gezelligheid en allerlei praktische zaken.

Alles bij elkaar investeert de gemeente in vier jaar tijd zo’n 14 miljoen euro om Rotterdam een meer seniorenvriendelijke stad te maken.

Nieuwsbrieven

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief Rotterdam, Ouder en Wijzer, via onderstaande link: