Oud Mathenesse - Witte Dorp
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 21-01-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/oud-mathenesse/
Spring naar het artikel

Oud Mathenesse is Rotterdams meest westelijke wijk. Deze grenst aan Schiedam en wordt doorsneden door de rustige winkelstraat Franselaan. In de driehoekige kom tussen de Schiedamseweg en Tjalklaan ligt het wereldwijd bekende Witte Dorp.

Het Witte Dorp is in 1922 gebouwd als tijdelijk arbeidersdorp. Architect Oud ontwierp de witte huisjes met rode, blauwe en gele accenten. Het oorspronkelijke Witte Dorp is inmiddels verdwenen. Tijdens de nieuwbouw in de jaren tachtig bleef het stratenplan intact en ook de nieuwe woningen zijn wit. Het Witte Dorp is nog steeds een buurtje met een grote saamhorigheid. Dit gaat grotendeels op voor heel Oud Mathenesse.

Wijkcomité

De inwoners worden vertegenwoordigd door wijkcomité Oud Mathenesse-Witte Dorp. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkcomités, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt het wijkcomité bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkcomité Oud Mathenesse-Witte Dorp, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkcomitéleden ook persoonlijk benaderen. In het document hieronder staan de leden met hun contactgegevens.

Historie

Oud Mathenesse is gebouwd in de jaren 30 van de 20e eeuw in de weilanden tussen Rotterdam en Schiedam. De wijk, gelegen beneden aan de dijk van de Schiedamseweg, werd vroeger wel De Put genoemd. Maatschappelijk gezien stonden de bewoners net iets hoger in aanzien dan ongeschoolde arbeiders. Er woonden veel onderwijzers, ambachtslieden en werknemers van de scheepswerven in Schiedam.

Bewoners

Het Witte Dorp is een klein wijkje met zo’n 550 bewoners. Oud Mathenesse heeft circa 7.000 inwoners. Het hart van de wijk is de Franselaan die de wijk scheidt in twee buurten: de Schepenbuurt en de Landenbuurt. De wijk is door de goedkope woningen, voornamelijk portiekflats, populair onder starters. Over het algemeen is in Oud Mathenesse en het Witte Dorp het leven zoals het enkele decennia terug was: stedelijk maar aangenaam rustig.

Voorzieningen

De aanwezige voorzieningen zijn goed. De Franselaan is een doorgaande straat met winkels en het Vreelustcomplex vormt een sportieve en groene verbindingsstrook met het naburige Spangen. Even verderop ligt kinderboerderij De Bokkesprong. Vanuit buurthuis De Put zetten bewoners zich onvermoeibaar in voor de wijk: jaarlijks is er op en rond het Pinasplein een drukbezochte lentemarkt en trekken de kinderen met Halloween in optocht door de wijk.