Oud IJsselmonde
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 23-09-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/oud-ijsselmonde/
Ga naar de hoofdinhoud

In de wijk Oud IJsselmonde herinneren authentieke gebouwen en karakteristieke straten aan het oorspronkelijke dijkdorp IJsselmonde. De historische dorpskern vormt het hart van de huidige wijk. Het is een rustige plek met een groen karakter.

De wijk wordt begrensd door de Nieuwe Maas in het noorden, de autosnelweg A16 in het zuidwesten en de wijk Beverwaard in het oosten. Oud IJsselmonde heeft ongeveer 6.000 inwoners. De leeftijdscategorie 45 tot en met 64 jaar is in deze wijk met 31 procent het sterkst vertegenwoordigd.

Geschiedenis

Het in 1662 gebouwde koetshuis is in 2004 samen met de Adriaen Janszkerk opgeknapt.
Het dorp IJsselmonde is in 1941 door Rotterdam geannexeerd en sindsdien is Rotterdam IJsselmonde ontstaan en werd het dorp Oud IJsselmonde, de wijk Oud IJsselmonde. De grote veranderingen kwamen in de jaren 1958-59 met het bijbouwen van sociale huurwoningen, beter bekend als de Sagenbuurt. In de polder bij de Hordijk werd aanvankelijk op beperkte schaal olie gewonnen, daarna is de polder in snel tempo volgebouwd.

Voorzieningen

Een bijzonder evenement, dat qua opzet bestaat sinds 1700, is de paardenmarkt. Tijdens dit jaarlijks gehouden 2-daagse evenement is er naast de paardenmarkt op woensdag, een kermis voor kinderen, een braderie, een bingo, ringsteken en een gezellig muziekprogramma. De paardenmarkt wordt gehouden op en nabij het IJsselmondsehoofd. In Oud IJsselmonde wordt ieder jaar op 4 mei dodenherdenking gehouden bij de Adriaen Janszkerk. Bekend is ook de boksschool I Believe van Ronald Hiwat.

\