Ontwikkeling Cool
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 20-02-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/ontwikkeling-cool/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Cool ontwikkelt zich tot hét gebied voor studenten en creatieve economie in de binnenstad. Nu al wonen de meeste studenten in de binnenstad in Cool. De Witte de With is een centrum voor creatieve economie.

Deze karakteristiek van Cool versterken we. De gevarieerde bevolkingssamenstelling van Cool is een kwaliteit die gekoesterd moet worden. Verder speelt functiemenging in de toekomst een belangrijke rol; er moet nog meer ruimte komen voor horeca, kunst, ateliers, mode, galeries en werkplaatsen. Het overgrote deel van die nieuwe functies en voorzieningen moet kleinschalig zijn, passend bij het kleinschalige karakter van Cool.

Creatieve economie

De belangrijkste opgave voor Cool is de verdere ontwikkeling van het gebied voor studenten en de creatieve economie. De binnenstad mist een gebied dat echt laat zien dat Rotterdam een studentenstad is. Cool kan zich tot een dergelijk gebied ontwikkelen. Dat is goed te combineren met een gebied voor de creatieve economie. Aan de Westblaak staan kantoorgebouwen die herbestemming behoeven. Deze gebouwen kunnen na verbouw geschikt zijn voor studenten en creatieven. In de toekomstvisie Wonen in Cool staat dat Cool een substantiële bijdrage kan leveren aan de versterking van de woonfunctie in de Rotterdamse binnenstad. We voegen dan ook nieuwe woningen toe en knappen bestaande woningen op. Ook komen er meer koopwoningen, en komt er ruimte voor nieuwe woonvormen. Cool maakt deel uit van het programma kindvriendelijke wijken.

Ruimte voor groen

Cool heeft in de toekomst naast drukke stedelijke hoofdstraten ook ruimte voor rustige groene gebieden: de binnenhoven, zijstraten en stadspleintjes. Het gebied sluit aan op het Museumkwartier en het Wijnhaveneiland. De Schiedamsedijk vormt geen aantrekkelijke looproute tussen Coolsingel en Erasmusbrug. Herontwikkeling van panden en herinrichting van de straat moeten dan ook het verblijfsklimaat op deze boulevard versterken. Het Baankwartier valt in de hoogbouwzone (ambitie Groundscraper) en een deel van Cool in het overgangsgebied van de hoogbouwzone.