Noord
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 10-07-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/noord/
Spring naar het artikel

Fraaie groene singels en parken, brede lanen, winkelgebieden en stedelijke woonstraten. De combinatie van dit alles maakt Noord tot een afwisselend en aantrekkelijk gebied.

Bijna 52.000 inwoners leven hier met elkaar op ruim vijf vierkante kilometer, verdeeld over zes wijken: Agniesebuurt, Bergpolder, Blijdorp, Liskwartier, Oude Noorden en de Provenierswijk.

Hofbogen

Opvallend aan Noord is het Hofbogenviaduct door drie verschillende wijken. Vroeger een spoorlijn naar Den Haag. Nu een project van ontwikkelaars, bewoners, creatieve ondernemers en gemeente. Op een deel van het dak ligt al een tuin, andere plannen rond de Hofbogen zijn volop in ontwikkeling. Bewoners en ondernemers zijn via Atelier Hofbogen in de Vijverhofstraat 88 uitgenodigd mee te denken over ontwikkelingen.

Kunst en cultuur

In Noord huizen sowieso veel creatievelingen. Kunstenaars, karakteristieke winkeltjes, galeries en trendy horeca: het is er allemaal. Veel bewoners voelen zich betrokken bij hun leefomgeving en zetten zich in voor hun buurt. Die bewoners vormen een culturele mix. Voor iedereen zijn er passende voorzieningen.

Pension Almonde op Wijk-TV

Wijk-TV is gestart met NOORD, een serie korte filmpjes die de energie en verbindingskracht van bewoners uit Rotterdam Noord laat zien. Aflevering 1 gaat over pension Almonde dat een tijdelijk thuis biedt aan buurtinitiatieven en stadnomaden in de voormalige sociale woningen aan de Almondestraat.

Elke wijk kent een eigen wijkraad met gekozen bewoners. Ze adviseren gevraagd en ongevraagd aan het stadsbestuur over allerlei onderwerpen. De vergaderingen van de wijkraden zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkraden, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Heeft u een vraag aan de wijkraad? Kijk op de pagina van de wijk:

Heeft u een goed idee voor uw straat, buurt of wijk? En wilt u dat samen met medebewoners realiseren? Dan kunt u een financiële bijdrage aanvragen.

Burgemeester en wethouders bezochten op vrijdag 28 juni 2019 het gebied Noord met zijn wijken Agniesebuurt, Bergpolder, Blijdorp, Liskwartier, het Oude Noorden en Provenierswijk.

Na een gezamenlijk welkom konden bewoners in gesprek met de bestuurders naar hun keuze. Diverse onderwerpen kwamen aan bod. Tijdens de zogenaamde pitch presenteerden vier groepen in Blijdorp zich over ruimtegebrek op de locatie waar ze allen zitten (de camping, manege, scouting en voetbalvereniging).

De adviesgroep Hofbogenpark presenteerde hun advies aan wethouder Wijbenga. Alle actiepunten die uit de tafelrondes naar voren kwamen zijn genoteerd en zullen meegenomen worden. Na afloop werd nagepraat onder het genot van een lunchbuffet.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken. Ga naar de pagina Melding, vraag of klacht, hier kunt u ook een compliment achterlaten. Wilt u iets regelen bij de gemeente, ga dan naar Mijn Loket.

\