Nieuwe Westen
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 24-09-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/nieuwe-westen/
Ga naar de hoofdinhoud

Het Nieuwe Westen is een bijzondere mix van wonen met grootstedelijke allure én typische volksbuurten. In de wijk liggen de statige Heemraadssingel en de ongedwongen Pupillenstraat. Het Nieuwe Westen is de grootste wijk van het gebied.

De Heemraadssingel is er op zijn mooist. De singel begrenst de wijk in het oosten en loopt vanaf de noordelijke Beukelsdijk tot aan de Rochussenstraat. Die voert langs de Coolhaven, waarna de straat als Aelbrechtskade, noordwaarts langs de Delfshavense Schie de westgrens vormt van het Nieuwe Westen.

Historie

Het Nieuwe Westen is gebouwd rond 1900 naar een stedenbouwkundig plan van Gerrit de Jongh. Het ontwerp is vooral een stratenplan. Met brede lanen en singels voor de Rotterdamse notabelen en minder statige, maar evengoed aantrekkelijke woonlocaties voor de iets minder welgestelden. Het grootste deel van de daar tussenliggende smalle straten is gebouwd voor de arbeiders.

Bewoners

In de wijk liggen buurten die behoorlijk van elkaar verschillen, maar één ding gemeen hebben: het zijn kraamkamers van bewonersinitiatieven. De bekendste is de Opzoomerstraat, de uitvinders van het Opzoomeren. Bij de RFC-weg is De Pluktuin ingericht, de eerste fruitboomgaard in Rotterdam. En zo bruisen de buurten met veel meer groene ideeën voor stenige plekken in de wijk.

Voorzieningen

Voor de circa 19.000 inwoners heeft het Nieuwe westen goede voorzieningen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. De Vierambachtsstraat en de Nieuwe Binnenweg zijn de belangrijkste winkelstraten. Aan het Tidemanplein ligt het drukbezochte Post West: een wijkcentrum waar voor jong en oud van alles te doen is. Het Heemraadsplein is, vooral in de zomer, het centrale podium voor feesten, zoals het Kaapverdiaanse Sao Joao.

Pupillenbuurt

Bewoners, gemeente en Woonbron hebben de handen ineen geslagen en samen een Buurtverbeterplan opgesteld. In het plan zijn meer dan 65 voorstellen en ideeën voor oplossingen beschreven. In de praktijk moet blijken of die allemaal uitgevoerd kunnen worden. Misschien zijn er voorstellen die onuitvoerbaar blijken of waar een beter idee voor is. Nieuwe en andere voorstellen en ideeën blijven altijd welkom.
Het belangrijkste is dat we samen voor structurele verbeteringen op de lange termijn gaan en het Buurtverbeterplan is hiervoor de leidraad.