Spring naar het artikel

Parkeren in Rotterdam is voordeliger in garages dan op straat. En P+R is altijd gratis.

Met het parkeerplan wil de gemeente automobilisten aanmoedigen aan de rand van de stad of in garages te parkeren. Rotterdam kiest bewust voor een leefbare stad, op straat spelen kinderen en er is ruimte voor groen. Auto’s staan bij voorkeur geparkeerd in garages. Rotterdam bevordert de City Lounge in de binnenstad met nieuwe tarieven en nieuwe regelingen voor vergunning- en abonnementhouders.

P+R altijd gratis

Rotterdam wil bezoekers en forenzen die met de auto naar de stad komen aan de rand van de stad op de P+R-terreinen laten parkeren. Alle vijftien P+R-terreinen zijn gratis als er van het openbaar vervoer gebruik wordt gemaakt. Bedrijven in het Centrum kunnen voor medewerkers die buiten de stad wonen voor 30 euro per maand een abonnement bij een P+R-terrein afnemen.

Stadsgarages voordeliger dan op straat

Parkeren in de gemeentelijke parkeergarages (stadsgarages) in het centrum wordt goedkoper. Sinds 1 januari 2017 is het standaardtarief 2 euro per uur, waar mensen op straat  4 euro betalen voor parkeren. Stadsgarages zijn bijvoorbeeld Meent, Schouwburgplein (I en II) en Museumpark. De mogelijkheid blijft om in de binnenstad op straat te parkeren, maar de tarieven gaan omhoog. In de binnenstad van 3,33 euro per uur naar 4 euro per uur, in de wijken rond de binnenstad (incl. Oude Westen en de Stadsdriehoek) van 2,50 euro naar 3,20 euro per uur. Het parkeertarief buiten het centrum blijft 1,67 euro per uur.

Online reserveren, goedkoper parkeren

Op de website parkereninrotterdam.nl kunt u online reserveren. U betaalt dan voor twee uur parkeren 3 euro. Voor bioscoop- en museumbezoekers, dagjesmensen en hotelgasten zijn er voordeelkaarten verkrijgbaar. Voor parkeren tussen 22.00 uur en 06.00 uur in een stadsgarage in het centrum geldt een aangepast tarief van 1 euro per uur.

De gehandicaptenparkeervergunning

Rotterdammers met een Europese Gehandicaptenkaart hebben in december 2016 informatie ontvangen over de stadsbrede parkeervergunning voor gehandicapten. Het bleek namelijk dat deze vergunning nog niet bij iedereen bekend was.
Nieuw is dat gebruikers van deze vergunning vanaf 1 januari 2017 de eerste vier uur gratis kunnen parkeren in stadsgarages. Hiervoor moet een abonnement aangevraagd worden.

Bezoekers- en mantelzorgvergunning flexibel parkeren

Bewoners met een bezoekersvergunning of mantelzorgvergunning kunnen vanaf april 2017 hun bezoek of mantelzorg veel flexibeler laten parkeren. Namelijk: per 10 minuten. Nu activeren zij tijdsblokken van 5 uur, ook als het bezoek korter parkeert.

City Lounge

De gemeente Rotterdam werkt aan een leefbare stad, de City Lounge. Waar het aangenaam is om te wonen en waar ruimte is voor groen en spelende kinderen op straat. De winkelstraten in de wijken zijn goed bereikbaar en de gemeente streeft naar gezondere lucht in de stad. Parkeren concurreert met alle aspecten van een leefbare stad. Het is maar één van de wensen voor lanen, pleinen en straten. Het parkeerplan 2016 – 2018 ondersteunt de City Lounge.

Meer informatie

De tarieven en aanvullende regelingen en het Parkeerplan Rotterdam 2016 - 2018 kunt u nalezen op de pagina's over parkeren. Op parkereninrotterdam.nl staat alle informatie over de stadsgarages en de voordeelkaarten. Ook kunt u daar een parkeerplaats reserveren.