Nieuw Engeland
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 30-11-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/nieuw-engeland/
Ga naar de hoofdinhoud

De eerste nieuwe woningen na de 2e wereldoorlog zijn gebouwd in de voormalige Elderspolder tussen 1951 en 1955. Dit waren woningen voor de mensen die kwamen werken bij Shell Pernis, waardoor de wijk bekend werd als 'de oliebuurt'.

De straatnamen verwijzen naar vind- en verwerkingsplaatsen van ruwe olie. Om terugval van de wijk het hoofd te bieden, zijn veel flatwoningen gesloopt en vervangen door nieuwbouw in de vorm van eengezinswoningen. De winkelpanden aan de Oude Wal, de eerste winkels van Hoogvliet staan er nog wel, inmiddels ruim zestig jaar. In Nieuw Engeland is ook een medisch centrum gevestigd.

Aan de buitenkant van de buurt, in de Groene Gordel rond Hoogvliet is het park De Heerlijkheid aangelegd als compensatie voor de verbreding van de A15. In Villa de Heerlijkheid kunnen bewoners ruimte huren voor feesten en bijeenkomsten.

Digna Johannapolder

Digna Johannapolder draagt de naam van het poldertje waarin de buurt in 1958 is gebouwd. Het poldertje was vernoemd naar een dochter van de laatste ambachtsheer van Hoogvliet, de liberale politicus Isaac Dignus Fransen van de Putte. In Digna Johannapolder verwijzen de straatnamen naar boeken en romanfiguren uit de Nederlandse literatuur, zoals het Woutertje Pietersepad.

Ook hier zijn de maisonnetteflats in het kader van de herstructurering van Hoogvliet afgebroken en vervangen door nieuwe hoogbouw waaronder veel ouderenhuisvesting. De oude, oorspronkelijke laagbouw is blijven staan.