Nederlander worden
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 31-07-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/naturalisatie/
Ga naar de hoofdinhoud

Als u bent ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) en u wilt de Nederlandse nationaliteit krijgen, zijn daarvoor twee mogelijkheden. U kunt Nederlander worden door optie of door naturalisatie.

In beide gevallen wordt u Nederlander, met dezelfde bijbehorende rechten en plichten. Het krijgen van het Nederlanderschap door optie is sneller en goedkoper. Maar hiervoor komen slechts een beperkt aantal categorieën personen in aanmerking. Kijk op de pagina optie voor de Nederlandse nationaliteit of u hiervoor in aanmerking komt.

Is het voor u niet mogelijk om door optie de Nederlandse nationaliteit te krijgen? Dan kunt u mogelijk door naturalisatie Nederlander worden. Aan welke voorwaarden u dan moet voldoen, vindt u op de pagina naturalisatie.

Coronamaatregelen

Door de maatregelen die zijn getroffen tegen verspreiding van het coronavirus kunnen de ceremonies tot en met tenminste 30 september 2021 niet doorgaan. De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat u het (koninklijk) besluit wel krijgt uitgereikt. Daarom volgt de gemeente Rotterdam een speciale procedure waarbij u op afstand de Verklaring van Verbondenheid kunt afleggen. U ontvangt hierover een brief met aanvullende informatie.