Molenlaankwartier
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 27-03-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/molenlaankwartier/
Spring naar het artikel

Het Molenlaankwartier ligt in de Boterdorpse polder, tussen Oud-Hillegersberg, de Grindweg en de Rotte. De wijk is ruim opgezet en te typeren als tuinstad. De bebouwing bestaat voornamelijk uit naoorlogse eengezinswoningen.

De kwaliteit wordt voor een groot deel bepaald door de architectuur en zorgvuldig ontworpen groenstructuur van singels, lanen en parkjes. De grote platanen zijn karakteristiek voor de Molenlaan, een belangrijke verbinding tussen Terbregge en de rest van Hillegersberg-Schiebroek.

Historie

Het Molenlaankwartier is genoemd naar de Molenlaan, die al op een zeventiende-eeuwse kaart voorkomt. De straten met volgelnamen ten noorden van de Molenlaan dateren van voor de oorlog. Na de oorlog werden bekende buitenlandse klassieke componisten vernoemd. In de zestiger jaren kwamen daar Nederlandse componisten bij. Ten zuiden van de Molenlaan zijn de meeste straten genoemd naar schilders.

Drie gedeeltes

De buurt tussen de Molenlaan en de Bergse Voorplas kent voornamelijk woningen uit de jaren '20 en '30. Ten noorden van de Molenlaan dateert de bebouwing van na de Tweede Wereldoorlog Typerend in dit gebied is de Van Beethovensingel met veel groen. Nog later is villapark Duivesteyn gebouwd, rond twee vijvers. De wijk biedt een goede toegang tot het Lage Bergse Bos in Lansingerland.

Voorzieningen

In de wijk is een klein winkelcentrum met een aanbod voor de dagelijkse boodschappen: de 'Van Beethovensingel'. Dit winkelcentrum functioneert goed, ondanks de nabijheid van het winkelcentrum 'Bergse Dorpsstraat' met de exclusieve Weissenbruchlaan. Het Molenlaankwartier beschikt over het Molenpark, dat grenst aan de Rotte. In het noordwesten lift sportpark Duyvenstein.