Middelland
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 18-07-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/middelland/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Middelland heeft als geen andere wijk twee gezichten: grote, drukke stad en gezellige woonwijk. De wijk is levendig en afwisselend aan de winkelstraten. En rustiek aan de singels en lanen en rustig in de achterliggende woonstraten.

Middelland ligt dicht bij het centrum van Rotterdam, tussen de spoorlijn, ’s Gravendijkwal, Heemraadsingel en Rochussenstraat. De drukte van de stad houdt nog even aan op de Middellandstraat en Nieuwe Binnenweg. Daarachter gaat het geleidelijk over in vrediger buurtjes. Die zijn verbonden via lanen en singels met statige architectuur, zoals de Mathenesserlaan en Essenburgsingel.

Nieuws

Wijkcomité

De inwoners worden vertegenwoordigd door wijkcomité Middelland. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkcomités, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt het wijkcomité bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkcomité Middelland, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkcomitéleden ook persoonlijk benaderen. In het document hieronder staan de leden met hun contactgegevens.

Historie

Middelland is rond 1900 ontworpen naar een plan van Gerrit de Jongh die de wijk meer allure wilde geven. De prachtige Heemraadssingel is aangelegd als deel van een stedelijk singelplan met statige lanen voor  Rotterdamse welgestelden. De dichtere bebouwing voor minder welgestelden langs de Nieuwe Binnenweg en Middellandstraat dateert van vóór 1900.

Bewoners

De wijk telt circa 12.000 inwoners. Dankzij deze bewoners is Middelland grootstedelijk, maar zonder de anonimiteit van de grote stad. Buurtbewoners organiseren regelmatig activiteiten zoals de jaarlijkse feestdag voor kinderen, het Dagje van Plezier in het Branco van Dantzigpark. Ook in en rondom de Graaf Florisstraat en talloze kleinere straten komen bewoners actief op voor het buurtbelang. Zij denken mee over de toekomst  van de wijk.

Voorzieningen

De Nieuwe Binnenweg en de 1e en 2e Middellandstraat hebben een decennialange bekendheid als winkel- en uitgaansgebied. Helaas was hier en daar sprake van achteruitgang. Om de Nieuwe Binnenweg iets van zijn charme en grandeur terug te geven is een ambitieus revitaliseringsprogramma uitgevoerd. Creatieve ondernemers, vrolijke winkeltjes en trendy restaurants kleuren nu het straatbeeld.