Mantelzorg
Gepubliceerd op: 07-02-2017
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/mantelzorg/
Ga naar de hoofdinhoud

Als mantelzorger zorgt u voor iemand. Of u helpt langere tijd iemand in uw omgeving, zoals een familielid, kennis of vriend(in).

Ook als uw kind extra zorg nodig heeft, bijvoorbeeld door een verstandelijke of lichamelijke beperking, dan bent u mantelzorger.

Op deze pagina leest u meer over de regelingen die de gemeente Rotterdam heeft voor mantelzorgers. Denk aan de mantelzorgwaardering, de mantelzorgparkeervergunning en de hulp en ondersteuning via de Wmo. Heeft u hulp nodig bij uw vragen of heeft u behoefte om uw hart even te luchten? Bel dan naar Mantelfoon.

Bedankt

We willen u graag bedanken en daarom krijgt u de mantelzorgwaardering. U kunt dit jaar kiezen tussen 2 cadeaus:

 1. een gratis Rotterdampas met 25 euro ov-tegoed of
 2. een cadeaubon ter waarde van 50 euro.

Let op: deze keuze is voor dit jaar, 2022, definitief. U kunt uw keuze niet later weer wijzigen.

Om de mantelzorgwaardering te krijgen vraagt u eerst een mantelzorgverklaring aan.

Om de Rotterdampas met 25 euro OV-tegoed óf de cadeaubon aan te kunnen vragen, heeft u een mantelzorgverklaring nodig. Vraag de verklaring online aan of ga langs bij Vraagwijzer bij u in de buurt.

Iedere mantelzorger ontvangt een gratis Rotterdampas met daarop éénmalig 25 euro OV-tegoed. Dit tegoed is geldig tot en met 28 februari 2022. Vanaf 1 februari 2022 kunt u een nieuwe pas aanvragen of verlengen, deze pas is geldig van 1 maart 2022 tot 1 maart 2023.
Met de Rotterdampas kunt u meer dan 750 leuke dingen doen, gratis of met korting. Voor alle kortingsacties: zie rotterdampas.nl/acties.
Voor de aanvraag van de pas heeft u een mantelzorgverklaring nodig. Heeft u al een gratis pas, dan kunt u deze verlengen. U kunt het OV-tegoed bij één van de RET-servicepunten op uw OV-chip laden.

U kunt de Rotterdampas ook cadeau doen aan iemand anders.
Dit gaat als volgt: U vraagt de mantelzorgverklaring online aan. Via de mail ontvangt u een vouchercode. Deze code geeft u aan de persoon die de Rotterdampas van u krijgt. Met deze code kan die persoon via rotterdampas.nl/bestellen gratis de Rotterdampas bestellen.

Heeft degene voor wie u zorgt een CIZ-indicatie of Wmo-beschikking? En woont hij in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan kan hij een mantelzorgparkeervergunning aanvragen. Als mantelzorger parkeert u dan gratis in de buurt.

Op de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg organiseren we allerlei activiteiten in de buurt. De Dag van de Mantelzorg wordt op 10 november gevierd. In alle 14 gebieden zijn diverse activiteiten voor mantelzorgers. Deze variëren van een lunch, een film, workshops en nog veel meer.

Met de vouchercode die u krijgt na het invullen van de mantelzorgverklaring kunt u de cadeaubon aanvragen. Dit kan vanaf 1 februari 2022 bij Absoluta.

U kunt een keuze maken tussen verschillende cadeaubonnen. U kunt de cadeaubon digitaal of per post ontvangen. Ook kunt u uw cadeau doneren aan een goed doel. Heeft u hulp nodig bij de aanvraag van de cadeaubon? Bel dan naar de Absoluta servicedesk, telefoon 088 - 02 20 300.

Op deze pagina kunt u een keuze maken tussen verschillende cadeaubonnen. U kunt de cadeaubon digitaal of per post ontvangen. Ook kunt u uw cadeau doneren aan een goed doel.

Heeft u hulp nodig bij de aanvraag van de cadeaubon? Bel dan naar de Absoluta servicedesk, telefoon 088 - 02 20 300.

Mantelfoon: 24 uur bereikbaar

Zorgt u voor iemand en valt u dat soms zwaar? Misschien is Mantelfoon iets voor u.

Sinds een jaar hebben we in Rotterdam Mantelfoon. Het is een gratis telefonische dienst, die altijd bereikbaar is. 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Als mantelzorger kunt u hier terecht met allerlei vragen, advies op maat, ondersteuning of gewoon een luisterend oor. Aarzel daarom niet en bel. De ervaren medewerkers helpen u verder.

Telefoonnummer: 0800 - 777 33 33. Via Mantelfoon kunt u ook chatten met één van de medewerkers via mantelfoon.nl.

Mantelaar biedt extra ondersteuning voor mantelzorgers

De Mantelaar is een organisatie die vervangende zorg biedt voor mantelzorgers. Een zorgstudent neemt u een aantal uur de zorg voor uw naaste uit handen. Zodat u even tijd heeft voor uzelf. De aanvullende verzekering van het Rotterdampakket vergoedt deze zogenoemde respijtzorg.

Tijdens de coronacrisis hebben mantelzorgers het extra zwaar. Zij hebben nog meer dan anders behoefte aan ondersteuning. Mantelaar is een organisatie die mantelzorgondersteuning aanbiedt, ook tijdens deze crisis.

Mantelaar koppelt zorgstudenten aan mensen die extra verzorging, begeleiding en gezelschap nodig hebben. De zorg- en ondersteuning van Mantelaar vindt thuis plaats gedurende bijvoorbeeld één middag in de week maar studenten kunnen ook komen slapen of zijn 24 uur per dag aanwezig. Net wat er nodig is. Mantelaar volgt tijdens de coronacrisis de richtlijnen van het RIVM die voor de thuiszorg gelden en heeft tevens haar eigen interne richtlijnen opgesteld.

Hoe kunt u gebruik maken van het aanbod van Mantelaar?

 • u heeft de collectieve zorgverzekering VGZ Rotterdampakket
 • uu heeft een (aanvullende) zorgverzekering van Univé, IZZ, IZA, UMC of het VGZ Rotterdampakket. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Mantelaar
 • óf u heeft u een PGB/wmo, PGB/wlz of PGB/zvw-indicatie. Kijk voor meer informatie op de website van Mantelaar
 • óf als particulier als u niet voor eerder genoemde mogelijkheden in aanmerking komt. Bekijk de tarieven.

Het aanbod voor mantelzorgondersteuning van Mantelaar is door zorgverzekeraar VGZ in samenwerking met gemeente Rotterdam geregeld. Lees meer over het VGZ Rotterdampakket en Mantelaar.

Mantelaar als alternatief voor de dagbesteding

Door het coronavirus valt ook veel dagbesteding weg. Verschillende aanbieders van dagbesteding bieden daarom een alternatief aanbod aan. Het kan zijn dat de geboden alternatieven voor u niet mogelijk zijn. VGZ heeft daarom besloten de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning in het Rotterdampakket te verruimen en flexibel in te zetten: het is nu mogelijk om met een dagbesteding indicatie alsnog een beroep te doen op het Rotterdampakket en mantelzorgondersteuning via Mantelaar aan te vragen. Om risico’s zowel voor student, mantelzorger en mantelzorgontvanger goed in te schatten is het expliciet in deze gevallen nodig dat de eigen huisarts van de mantelzorger aan Mantelaar laat weten dat het risico aanvaardbaar is.

Wat doet de gemeente voor mantelzorgers

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de vervangende mantelzorg, ook wel ‘respijtzorg’ genoemd. Informeer hiervoor bij de verzekering van de persoon waar u voor zorgt of bij uw eigen zorgverzekering. Het VGZ Rotterdampakket vergoedt ook vervangende mantelzorg of respijtzorg. Dit pakket biedt vervangende mantelzorg voor minimaal 3 en maximaal 21 dagen per jaar. Lees het verhaal van ervaringsdeskundige Kees Flameling op de website van VGZ.

Jaarlijks vindt op 10 november de dag van de mantelzorg plaats. Dé dag waarop mantelzorgers in het zonnetje worden gezet. Alle veertien Rotterdamse gebieden organiseren leuke activiteiten. Ook aan jonge mantelzorgers wordt gedacht.

Kijk voor meer informatie op de website van de Mantelfoon:

Heeft u vragen, bijvoorbeeld over het aanvragen van zorg? Of weet u even niet meer hoe het verder moet? Neem dan contact op met Vraagwijzer.

Wordt de zorg u te veel? Wij helpen u met vervangende zorg of zogenoemde respijtzorg. De Vraagwijzer kan u hiermee helpen. 

Denk aan een verwijzing naar dagbesteding voor degene die u verzorgt of een logeerhuis waar hij of zij een paar nachten kan blijven. Zo staat u er niet meer helemaal alleen voor.

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt deze vervangende mantelzorg, ook wel ‘respijtzorg’ genoemd. Informeer hiervoor bij de verzekering van de persoon waar u voor zorgt.

Het VGZ Rotterdampakket vergoedt respijtzorg. Dit pakket biedt vervangende mantelzorg voor minimaal 3 en maximaal 21 dagen per jaar.

Logeerhuis De Buren

Kan degene waar u voor zorgt geestelijk en lichamelijk relatief zelfstandig functioneren, dan kunt u voor tijdelijke vervangende zorg ook terecht bij Logeer De Buren in Rotterdam.

Logeerhuis De Buren biedt een veilige en sociale omgeving voor degene waar u voor zorgt.

Denkt u dat er professionele zorg nodig is? Bijvoorbeeld op psychisch of medisch gebied? Neem dan contact op met Vraagwijzer. Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst de Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.

Woont degene die u verzorgt te ver weg? En is het dringend nodig dat u dichterbij elkaar gaat wonen? Dan kunt u mogelijk voorrang krijgen op een woning bij elkaar in de buurt. We noemen dit een urgentieaanvraag. Urgentie geeft u voorrang bij het krijgen van een sociale huurwoning. Dat geldt ook als degene waarvoor u zorgt, wil verhuizen.

Ook mensen die zelfstandig wonen, maar voor zorg afhankelijk zijn van een instelling, kunnen soms urgentie krijgen. Zo kunt u dichterbij de instelling wonen.

Let op: Als u dichterbij een familielid wil gaan wonen die in een instelling woont, krijgt u geen urgentie. Het familielid is voor de zorg niet van u afhankelijk.

Hoe vraagt u urgentie aan?

Voor de aanvraag heeft u een Mantelzorgverklaring nodig.

Ook moet u het formulier Bijlage mantelzorg invullen.

Als het kan, voegt u een verklaring van de huisarts toe. Hierin verklaart de huisarts dat u voor urgentie in aanmerking komt.

De documenten neemt u mee naar uw huidige woningcorporatie. Zij zetten dan uw aanvraag door naar de SUWR. De SUWR bepaalt of u in aanmerking komt voor urgentie.

Soms wordt bij aanvragen om medische redenen aan de GGD advies gevraagd. Er vindt dan een onderzoek plaats. De artsen van de GGD bekijken of de aanvraag voor een verhuisurgentie gegrond is.

Heeft u moeite met het invullen van de formulieren? Ga dan langs bij de Vraagwijzer. Of neem contact op met 14 010. U wordt dan doorverwezen naar iemand die u kan helpen.

Komt u in aanmerking?

Zowel huishoudens van binnen als van buiten de regio Rotterdam kunnen urgentie aanvragen.

Bij een aanvraag wordt ook gekeken of:

 • er andere oplossingen zijn, zonder verhuizing
 • de situatie dringend is.

Kosten

De woningcorporatie rekent 35 euro voor de aanvraag. Als er extra onderzoek nodig is door medische redenen, moet u dit zelf betalen. Dit onderzoek kost 50 euro.

Meer informatie?

Op de website van de SUWR staat nog meer informatie over urgentieaanvraag.

We willen we u graag bedanken voor uw zorg voor een ander. Daarom krijgt u de mantelzorgwaardering. Die bestaat uit:

 • Gratis Rotterdampas met 25 euro OV-tegoed
  Iedere mantelzorger ontvangt een gratis Rotterdampas met daarop éénmalig 25 euro OV-tegoed. Dit tegoed is geldig tot en met 28 februari 2022. Vanaf 1 februari 2022 kunt u een nieuwe pas aanvragen of verlengen, deze pas is geldig van 1 maart 2022 tot 1 maart 2023.
  Met de Rotterdampas kunt u meer dan 750 leuke dingen doen, gratis of met korting. Voor alle kortingsacties: zie rotterdampas.nl/acties.
  Voor de aanvraag van de pas heeft u een mantelzorgverklaring nodig. Heeft u al een gratis pas, dan kunt u deze verlengen. U kunt het OV-tegoed bij één van de RET-servicepunten op uw OV-chip laden.
 • Rotterdampas cadeau doen
  U kunt de Rotterdampas ook cadeau doen aan iemand anders.
  Dit gaat als volgt: U vraagt de mantelzorgverklaring online aan. Via de mail ontvangt u een vouchercode. Deze code geeft u aan de persoon die de Rotterdampas van u krijgt. Met deze code kan die persoon via rotterdampas.nl/bestellen gratis de Rotterdampas bestellen.
 • Cadeaubon van 50 euro
  Met de vouchercode die u krijgt na het invullen van de mantelzorgverklaring kunt u de cadeaubon aanvragen. Dit kan vanaf 1 februari 2022 bij Absoluta.
  U kunt een keuze maken tussen verschillende cadeaubonnen. U kunt de cadeaubon digitaal of per post ontvangen. Ook kunt u uw cadeau doneren aan een goed doel. Heeft u hulp nodig bij de aanvraag van de cadeaubon? Bel dan naar de Absoluta servicedesk, telefoon 088 - 02 20 300.
 • Parkeren in de buurt
  Heeft degene voor wie u zorgt een CIZ-indicatie of Wmo-beschikking? En woont hij in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan kan hij een mantelzorgparkeervergunning aanvragen. Als mantelzorger parkeert u dan gratis in de buurt.
 • Dag van de Mantelzorg
  Op de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg organiseren we allerlei activiteiten in de buurt. De Dag van de Mantelzorg wordt op 10 november gevierd. In alle 14 gebieden zijn diverse activiteiten voor mantelzorgers. Deze variëren van een lunch, een film, workshops en nog veel meer.
 • Wie heeft recht op de mantelzorgparkeervergunning?
  De mantelzorgparkeervergunning is alleen voor mantelzorgers van mensen met een Wmo- en WLZ-indicatie.
 • Waar kan ik de parkeervergunning aanvragen?
  Degene die door u wordt verzorgd moet een aanvraag indienen, zodat u gratis kunt parkeren. Dien de aanvraag in via de pagina mantelzorgparkeervergunning.
 • Waar heb ik dan recht op?
  U krijgt een parkeervergunning voor 500 uur per kalenderjaar, verdeeld in blokjes van tien minuten.
 • Wat moet ik als houder van een mantelzorgparkeervergunning doen om voor de vergoeding van parkeerkosten in aanmerking te komen?
  U hoeft zelf niets te doen. De gemeente regelt zelf dat de kosten niet meer aan u doorbelast worden.

Naast de gemeente zijn er ook andere organisaties die u kunnen helpen. Hieronder vindt u een overzicht:

 • Het welzijn bij u in de buurt zet zich ook in om mantelzorgers te steunen. Bijvoorbeeld door lotgenotencontact.
 • MantelzorgNL is de landelijke organisatie die de belangen van de mantelzorgers en de mantelzorgorganisaties behartigt.
 • Unie van Vrijwilligers doet vrijwilligerswerk in de zorg- en welzijnssector.
 • MEE ondersteunt mantelzorgers van mensen met een lichamelijke en/ of verstandelijke handicap.
 • GGZ-organisaties als Parnassia Groep, Bavo Europoort helpen mantelzorgers van mensen met verslavingen of psychische problemen.
 • Zorgverzekeraars bieden ook vaak mantelzorgondersteuning. Kijk in uw polis om te zien wat uw zorgverzekeraar u kan bieden.

Veelgestelde vragen

Een mantelzorger is iemand die langere tijd hulp of zorg verleent aan iemand uit de omgeving, bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis.
Het gaat hierbij niet over de dagelijkse (normale) zorg voor bijvoorbeeld kinderen.

De gemeente laat hiermee haar waardering voor mantelzorgers zien.

Mantelzorgwaardering bestaat uit het mantelzorgcadeau (de gratis Rotterdampas met 25 euro OV-tegoed of een cadeaubon van 50 euro), het mantelzorgparkeren en de jaarlijkse Dag van de mantelzorg.

 • Mantelzorger woont in Rotterdam en zorgt voor een naaste die woonachtig is binnen Nederland.
 • Mantelzorger is woonachtig in Nederland en zorgt voor een naaste die in Rotterdam woont.

Hiermee verklaart u dat u mantelzorger bent. In de verklaring staan uw persoonlijke gegevens en die van de persoon voor wie u zorgt. Ook wordt er gevraagd naar het aantal uur dat u mantelzorg verleent.

U hebt de mantelzorgverklaring nodig:

 • om in aanmerking te komen voor het mantelzorgcadeau
 • als u mantelzorg verleent als tegenprestatie voor uw uitkering
 • om in aanmerking te komen voor de Maasstadpolis (om als mantelzorger verzekerd te zijn in het geval van schade of ongeval veroorzaakt tijdens uitvoeren van uw zorgtaak)

Uw gegevens worden niet gebruikt voor andere doeleinden of door andere organisaties.

Uw gegevens worden wel gebruikt door het Beleidsteam Informele Hulp en Ondersteuning van de gemeente voor directe berichtgeving aan de mantelzorger over mantelzorgontwikkelingen.

Uw gegevens worden door dit team ook gebruikt voor een steekproefsgewijze controle van het uitreiken van de mantelzorgattentie, zoals op het aanvraagformulier is aangegeven.

U bepaalt zelf of u de mantelzorgverklaring wilt laten zien aan andere organisaties of onderdelen van de gemeente om aan te geven dat u mantelzorger bent.

Dit kan via de pagina mantelzorgverklaring. U logt hier in met uw DigiD. Houd de naam en adresgegevens van degene voor wie u zorgt bij de hand. De mantelzorgverklaring wordt naar het door u ingevulde e-mailadres gestuurd.

Uw gegevens worden uitsluitend geregistreerd voor de mantelzorgverklaring.

Als online aanvragen echt niet lukt, dan kunt u om hulp vragen bij de Vraagwijzers.

Neem uw eigen legitimatiebewijs mee en de naam en adresgegevens van diegene voor wie u zorgt.

U kunt – net als Rotterdamse mantelzorgers - een mantelzorgverklaring invullen via de pagina mantelzorgverklaring.

Wanneer u als mantelzorger in het bezit bent van een mantelzorgverklaring, bent u via de Maasstadpolis verzekerd. Mocht u tijdens uw zorgtaak schade of een ongeval veroorzaken, kunt u rechtstreeks contact opnemen met Michael Verhoeven of Erik Rampersad of via (010) 489 34 85.

Schriftelijk:
Gemeente Rotterdam
Cluster Bestuur- en Concernondersteuning
Juridische diensten, team Verzekeringen
De Rotterdam – 36 etage
Wilhelminakade 179
3072 AP Rotterdam

of:

Centraal Beheer
Postbus 700
7300 HC Apeldoorn
(055) 579 86 00

Meer informatie over melden van een ongeval of schade

Een ongeval moet zo snel mogelijk worden gemeld bij team Verzekeringen van de gemeente Rotterdam of bij afwezigheid rechtstreeks aan Centraal Beheer. In elk geval binnen 3 maanden. Bij overlijden melden de nabestaande minimaal 48 uur voor de begrafenis of crematie.