Lijnbaankwartier
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 15-02-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/lijnbaankwartier/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Het Lijnbaankwartier is het gebied tussen de Mauritsweg, Coolsingel, Westblaak en Weena. Dit binnenstadskwartier is het kloppende winkelhart van de stad.

U vindt er allerlei leuke shopadressen, maar ook tal van cafés en terrassen om even uit te rusten of te genieten van een hapje of een drankje. De afgelopen jaren is er veel veranderd in het Lijnbaankwartier. Denk aan het nieuwe station Rotterdam Centraal, de opknapbeurt van het Stadhuisplein en het Binnenwegplein en de ‘rode loper’ vanaf het station naar het Schouwburgplein. Maar er komen nog veel nieuwe ontwikkelingen aan:

  • de bouw van woonwinkelcomplex Forum
  • nieuwbouw in het Rotterdam Central District, het gebied rondom het station
  • de nieuwe inrichting van de Coolsingel

Door al deze nieuwe ontwikkelingen is het nodig om de ‘Ontwikkelingsvisie Lijnbaankwartier’ uit 2013 te actualiseren.

Veel veranderingen

Deze visie is in 2013 gemaakt, in samenspraak met bewoners, omwonenden, ondernemers en andere partijen. Ook nu, bij de actualisatie van deze visie, wil de gemeente graag bewoners, ondernemers en andere partijen betrekken.

U kunt de Ontwikkelingsvisie Lijnbaankwartier hieronder downloaden.

Welke ideeën heeft de gemeente?

In de geactualiseerde ontwikkelingsvisie staan ideeën voor het anders en beter inrichten van de buitenruimte in het Lijnbaankwartier. Zo zijn er ideeën om de bevoorradingsstraten, de zogenaamde expeditiestraten, beter in te richten. Deze straten worden hierdoor ‘zichtbaarder’ en aantrekkelijker en krijgen meer aanloop. Ook zijn er plannen om het groen in het gebied beter te benutten. Denk bijvoorbeeld aan de groene Lijnbaanhoven. Niet alleen bewoners, maar ook bezoekers moeten van deze hoven en andere groene plekken kunnen genieten. Verder is het de bedoeling om de luifels van de winkels in de Lijnbaan in oude glorie te herstellen. Zo komt de Lijnbaan als wederopbouwmonument nóg beter tot zijn recht. Ook wil de gemeente meer ruimte voor fietsers en voetgangers in het gebied.
En wat ervaar je als bezoeker wanneer je om je heen kijkt? Ziet de stad er op ooghoogte aantrekkelijk uit? Hier kan nog het nodige gewonnen worden. Vandaar dat de gemeente voorstelt om de ‘plinten’ levendiger te maken. Dit zijn de voorgevels op de begane grond van winkelpanden en andere gebouwen.

Overzicht inspraakreactie

Ondernemers, bewoners en andere betrokken partijen, zoals de Vereniging Verenigd Schouwburgplein, konden in januari 2018 hun ideeën geven voor het Lijnbaankwartier. Ook konden ze reageren op de ontwikkelingsvisie. Er kwamen veel inspraakreacties, ideeën en voorstellen om het Lijnbaangebied aantrekkelijker te maken. In het tweede kwartaal van 2018 hoort u meer over het vervolg.
Het inspraakverslag van de gemeente, met een overzicht van alle inspraakreacties, kunt u hieronder downloaden.