Spring naar het artikel

Het Lijnbaankwartier is het gebied tussen de Mauritsweg, Coolsingel, Westblaak en Weena. Dit binnenstadskwartier is het kloppende winkelhart van de stad.

Je vindt er allerlei leuke shopadressen, maar ook tal van cafés en terrassen om even uit te rusten of te genieten van een hapje of een drankje. De afgelopen jaren is er veel veranderd in het Lijnbaankwartier. Denk aan het nieuwe station Rotterdam Centraal, de opknapbeurt van het Stadhuisplein en het Binnenwegplein en de ‘rode loper’ vanaf het station naar het Schouwburgplein. Maar er komen nog veel nieuwe ontwikkelingen aan, zoals de bouw van woonwinkelcomplex Forum, nieuwbouw in het Rotterdam Central District, het gebied rondom het station, en de nieuwe inrichting van de Coolsingel. Door al deze nieuwe ontwikkelingen is het nodig om de ‘Ontwikkelingsvisie Lijnbaankwartier’ uit 2013 te actualiseren.

Veel veranderingen

Deze visie is in 2013 in samenspraak met bewoners, omwonenden, ondernemers en andere partijen gemaakt. Ook nu, bij de actualisatie van deze visie, wil de gemeente graag bewoners, ondernemers en andere partijen betrekken.

De Ontwikkelingsvisie Lijnbaankwartier kunt u hieronder downloaden.

Welke ideeën heeft de gemeente?

In de geactualiseerde ontwikkelingsvisie staan ideeën voor het anders en beter inrichten van onder andere de buitenruimte in het Lijnbaankwartier. Zo zijn er ideeën om de bevoorradingsstraten, de zogenaamde expeditiestraten, beter in te richten, zodat deze straten meer ‘zichtbaar’ en aantrekkelijker worden en meer aanloop krijgen. Ook zijn er plannen om het groen in het gebied beter te benutten, waardoor meer mensen er gebruik van maken. Denk bijvoorbeeld aan de groene Lijnbaanhoven: niet alleen bewoners, maar ook bezoekers moeten van deze groene hoven en andere groene plekken kunnen genieten. Verder is het de bedoeling om de luifels van de winkels in de Lijnbaan in oude glorie te herstellen, zodat de Lijnbaan als wederopbouwmonument nóg beter tot zijn recht komt. Ook wil de gemeente meer ruimte creëren voor fietsers en voetgangers in het gebied.
En wat ervaar je als bezoeker wanneer je om je heen kijkt? Ziet de stad er op ooghoogte aantrekkelijk uit? Hier kan nog het nodige gewonnen worden. Vandaar dat de gemeente voorstelt om de ‘plinten’ - de voorgevels op de begane grond van winkelpanden en andere gebouwen – levendiger te maken. 

Overzicht inspraakreactie

Ondernemers, bewoners en andere betrokken partijen, zoals de Vereniging Verenigd Schouwburgplein, konden in januari 2018 hun ideeën geven voor het Lijnbaankwartier en reageren op de ontwikkelingsvisie. Er zijn veel inspraakreacties, ideeën en voorstellen binnengekomen om het Lijnbaangebied aantrekkelijker te maken. In het tweede kwartaal van 2018 hoort u meer over het vervolg.
Het inspraakverslag van de gemeente, met een overzicht van alle inspraakreacties, kunt u hieronder downloaden.


Icon Lijnbaankwartier   Lijnbaankwartier