Laurenskwartier
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 15-02-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/laurenskwartier/
Spring naar het artikel

Hoofdopgave voor het Laurenskwartier is de transformatie tot een levendig en sfeervol binnenstadskwartier. Om dit te bereiken worden er ruim 1000 woningen gebouwd en 15.000 m2 oppervlakte voor voorzieningen toegevoegd.

De nieuwe en de huidige bewoners moeten samen de basis vormen voor de voorzieningen. De Rotte / Delftsevaart / Haagseveer bieden kansen voor de aanpak van de openbare ruimte. Dat geldt ook voor de Binnenrotte en de Hoogstraat.

De grootste kans voor het gebied ligt in het herstel van een evenwicht dat nu op verschillende manieren zoek is. Zo is er een groot verschil in gebruik en beleving tussen overdag en ‘s nachts. Ook is er een groot verschil tussen de Binnenrotte op marktdagen en op andere dagen.

Couleur locale

De belangrijkste kwaliteiten zijn de historische gelaagdheid en betekenis, en het specifieke winkel-, horeca-, en woningaanbod. Met interessante woningen voor nieuwe binnenstadsbewoners wordt een verdichting bewerkstelligt. De winkels in het Laurenskwartier profiteren van de drukte vanuit de groet winkelstraten, maar hebben een eigen aantrekkingskracht door de 'couleur locale'; Meent, Pannekoekstraat en Botersloot zijn hiervan goede voorbeelden. Het water in het Laurenskwartier biedt kansen voor fiets- en wandelroutes langs de oever, en functies aan en op het water.

Het Laurenskwartier kan nog meer dan nu een aantrekkelijk woonmilieu zijn voor jonge stedelingen en studenten. Het sluit mooi aan op het ‘studentenuitgaansgebied’ bij het Oostplein. Het woonmilieu in het Laurenskwartier kenmerkt zich door hip wonen in de wederopbouw rond de Meent en Pannekoekstraat.