Langer thuis
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 23-09-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/langer-thuis/
Ga naar de hoofdinhoud

Ouder worden gaat vanzelf. Maar dat doen op een manier die bij u past, vraagt voorbereiding. Hoe wilt u dat uw leven er later uitziet? En wat betekent dit voor nu?

Deze pagina geeft antwoorden en praktische tips. Ga in gesprek met uw partner, buurvrouw, dochter, zoon of kennis.

Bent u professional en wilt u meer informatie over het Programma Langer Thuis? Kijk dan op de pagina voor professionals.

Programma Ouder en Wijzer

Gemeente Rotterdam werkt samen met ruim honderd partners in de stad aan een masterplan Ouderen. Onderwerpen als wonen, zorg, bewegen en voeding krijgen in dat plan een plek. En van plan gaan we naar daden. Zo maken we Rotterdam ook voor senioren een fijne plek om met elkaar zo gezond mogelijk oud te worden. Lees meer over het programma op de pagina Rotterdam, Ouder en Wijzer.

Hoe wilt u (later) wonen?

Aanpassingen, kleine of grote in de woning of woonsituatie kunnen  ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk veilig en comfortabel kunt blijven wonen. Of denkt u aan verhuizen?

Kijk wat er in uw huidige woning beter en comfortabeler kan. Doe de huistest op mijnhuisopmaat.nl.

Veel aanpassingen koop je gewoon bij de bouwmarkt, Blokker of Action. Denk alvast aan:

 • Zorg voor goede verlichting bij voor- en achterdeur. U kunt zien waar u loopt en wie er voor de deur staat.
 • Hang een rookmelder op elke verdieping. Er zijn ook brandmelders die u een melding geven via de smartphone.
 • Maak uw trap veilig. Een kleine aanpassing kan voor veiligheid zorgen, bijvoorbeeld een extra trapleuning.
 • Zorg voor houvast bij op- en afstapjes. Denk aan een greep of beugel bij het bad of de keldertrap.
 • Installeer een thermostaatkraan in douche of bad. Hiermee kunt u verbranding voorkomen.
 • Zorg voor een toilet op de slaapverdieping. U hoeft dan ’s nachts geen trappen te lopen.
 • Hang een nachtlampje op met bewegingssensor. Zo hoeft u ’s nachts niet in het donker over de gang

Er zijn allerlei technische hulpmiddelen om veilig en comfortabel zelfstandig te wonen. Het zijn vaak kleine, praktische oplossingen.

De Keuzegids Thuistechnologie helpt het goede technische hulpmiddelen te vinden. De gids beschrijft belemmeringen, zoals slechthorendheid of slecht ter been zijn. Daarbij geeft de gids suggesties voor technische oplossingen in huis. Van elk hulpmiddel wordt uitgelegd hoe het werkt en welke financiering hiervoor mogelijk is. U kunt de gids ophalen bij de VraagWijzers.

Grotere aanpassingen

Soms zijn grotere aanpassingen aan huis nodig. Kijkt u eens op de pagina Woningaanpassing.

Sommige ingrepen, zoals een traplift, tillift of aangepaste keuken, kunnen (deels) worden vergoed via de Wmo. U kunt hiervoor terecht bij de VraagWijzer.

Als u door ziekte of een beperking niet goed meer zelfstandig kunt functioneren, bieden hulpmiddelen een uitkomst. Bijvoorbeeld een rolstoel of een tillift. Sommige zijn te leen of te koop. Voor andere kunt u naar de gemeente. Op de pagina over hulpmiddelen leest u wat er mogelijk is.

Als u nog zelfstandig woont maar het niet altijd meer lukt om het huis op orde te houden, is het handig als iemand u helpt met taken zoals stofzuigen, strijken, schoonmaken of eten koken.

Wanneer er niemand uit uw omgeving kan helpen, dan kunt u bij de gemeente terecht. Lees er meer over op de pagina huishoudelijke hulp.

Soms zijn aanpassingen in huis niet de oplossing, of is het huis om andere redenen minder geschikt om te blijven wonen. Er zijn verschillende manieren om een ander huis te vinden. Een ander huis vindt u voornamelijk via internet. Vraag zo mogelijk hulp in uw omgeving als u het zelf niet kunt.

 • Sociale huurwoningen vindt u via Woonnet Rijnmond. U moet zich hier eerst registreren. Daarna kunt u reageren op woningen via de website. Hier kunt u allerlei woonwensen doorgeven.
 • Voor huurwoningen kunt u ook kijken op Woonz, SOR,  en Wonen in Rotterdam.
 • Een nieuwe koopwoning kunt u het beste zoeken op internet via Funda. Het is handig om een aankoopmakelaar in te schakelen die ervaring heeft met het zoeken naar geschikte woningen of levensloopbestendige woningen.
 • Via mijnhuisopmaat.nl kunt u de thuistest doen, om zo uw woning veiliger en comfortabeler te maken

Vragen om alvast over na te denken:

 • Bij wie wilt u in de buurt wonen?
 • Wat wilt u in de buurt kunnen doen?
 • In wat voor woning kunt u comfortabel oud worden?

Voor de gebieden Delfshaven en IJsselmonde is er nu een seniorenmakelaar. De seniorenmakelaar Sandra Muller wil mensen van 55 jaar en ouder meer bewustmaken over hun huidige wonen. En laten nadenken of verhuizen straks nodig is. Samen met u maakt zij uw woonwens inzichtelijk. Waar nodig biedt zij ondersteuning in het maken van de stappen die nodig zijn bij een daadwerkelijke verhuizing.

Waarom een seniorenmakelaar?

Veel ouderen denken niet tijdig na over hun toekomstige woonwens. Op het moment dat het wonen in de huidige woning niet meer gaat en verhuizen noodzakelijk is, is het vaak lastig om op korte termijn een geschikte woning te vinden.

Hoe contact opnemen seniorenmakelaar?

Bent u ouder dan 55 jaar? U woont in een sociale huurwoning in Delfshaven of IJsselmonde? En u heeft behoefte aan informatie en/of advies over het zoeken naar een geschikte woning?

Bijvoorbeeld:

 • Waar een geschikte woning voor u aan zou moeten voldoen
 • Het geschikte woningaanbod in Rotterdam

Neem dan contact op met Sandra Muller, de seniorenmakelaar, via het e-mailadres seniorenmakelaarmo@rotterdam.nl. Zet in uw e-mail wat uw vraag is en/of op welk gebied u hulp nodig hebt. De seniorenmakelaar neemt dan binnen 3 werkdagen contact met u op.

U e-mailt liever niet? U kunt ook bellen tijdens het telefonisch spreekuur. Iedere maandag van 10.00 tot 12.00 uur op telefoonnummer: 010 - 267 64 88.

Wat doet u in uw vrije tijd, met wie en hoe blijft u onder de mensen?

Aandacht voor uzelf en uw omgeving zijn van groot belang.

 • Bezoek het Huis van de wijk bij u in de buurt. Voor als u op zoek bent naar activiteiten of zelf een goed idee hebt.
 • Vraag de Rotterdampas aan voor korting of gratis toegang op musea, activiteiten en evenementen. De pas is gratis voor mantelzorgers met 25 euro ov-tegoed.
 • Wilt u vrijwilligerswerk doen of een maatje zoeken? Kijk dan bijvoorbeeld op Rotterdammers voor elkaar, Voor Mekaar of ga naar de VraagWijzer of naar de Centrale Bibliotheek (Blaak).
 • Heeft u een goed idee voor uw straat, buurt of wijk? En wilt u dat samen met medebewoners uitvoeren? Kijk op de websites van de gebiedscommissies of citylab010.
 • Wilt u meepraten over het ouderenbeleid? U kunt zich aanmelden bij oso-rotterdam, het centraal aanspreekpunt voor ouderen.
 • Rommel of schade in de buitenruimte? Wilt u iets doen voor uw buurt? Meld het via de BuitenBeterApp, bel 14010 of zoek contact met BuurtBestuurt
 • Wilt u op pad? Als u ouder dan 65 bent, is het openbaar vervoer gratis en soms kunt u aanspraak doen op georganiseerd vervoer. Alle informatie vindt u op de pagina Zorgdichtbij-vervoer.
 • En in elk gebied rijdt ook een wijkbus voor de kleine ritjes. Zie Zorgdichtbij-vervoer.

Om zelfstandig te blijven wonen is het belangrijk dat er voldoende mensen zijn op wie u een beroep kunt doen. Dit netwerk bestaat bijvoorbeeld uit familieleden, vrienden of goede buren.

Zorgt u voor iemand als mantelzorger of heeft u behoefte aan een mantelzorger? De gemeente kan u helpen. Bezoek de pagina mantelzorg voor alle informatie.

Mantelzorgers vervullen vaak een belangrijke functie. De gemeente vindt het belangrijk hen te ondersteunen. Daarvoor zijn verschillende regelingen, zoals

 • een speciale parkeervergunning,
 • extra mogelijkheden voor huishoudelijke hulp
 • het mantelzorgcadeau.

Wijs uw mantelzorger hierop. Meer informatie vindt u via de pagina mantelzorg.

Ruim de helft van de Rotterdamse ouderen voelt zich eenzaam. Een op de vier ouderen heeft zelfs niemand om op terug te vallen. Om eenzaamheid tegen te gaan is gemeente Rotterdam het actieplan Voor Mekaar gestart.

De gemeente Rotterdam heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op de bestrijding van eenzaamheid onder met name ouderen. Zo zijn de huisbezoeken aan 75-plussers ingevoerd. Elke 75-plusser krijgt jaarlijks het aanbod voor een huisbezoek door twee vrijwilligers. Daarin wordt gekeken hoe het met iemand gaat en of er behoefte is aan een vervolg.

Zelf kunt u ook veel doen om eenzaamheid tegen te gaan. Zo is er een uitgebreid aanbod aan activiteiten in de Huizen van de Wijk. U kunt vrijwilligerswerk aanbieden of vinden via rotterdammersvoorelkaar.nl.

Eenzaamheid tegengaan zit hem ook in kleine dingen: een praatje aanknopen met de buren, zelf aanbieden voor iemand iets te doen, bijvoorbeeld de planten water geven als iemand met vakantie gaat of een boodschapje meenemen.

Zijn er belemmeringen waardoor u deze zaken niet kunt doen, bijvoorbeeld omdat u minder mobiel bent? Neemt u dan eens contact op met de VraagWijzer in uw buurt of bel met de welzijnsorganisatie in uw wijk. U kunt ook voor meer tips en informatie kijken op Ik laat je niet alleen.

Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de VraagWijzer. Kom langs op het spreekuur. Maak een afspraak via telefoonnummer 14 010 of online. Kijk op de sociale kaart Rotterdam voor de VraagWijzer bij u in de buurt.

Medewerkers van de VraagWijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst VraagWijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.

Hoe blijft u fit?

Het liefst wilt u natuurlijk zo lang mogelijk vitaal blijven. Niemand heeft zijn gezondheid 100% in de hand. Maar door gezond te eten en voldoende te bewegen, blijft u zolang mogelijk fit.

 • Waar kunt u op letten als u gezonder wilt eten? De schijf van vijf is gemoderniseerd.
 • Als u ouder wordt, verbruikt uw lichaam minder energie. Wél heeft uw lichaam vitaminen en mineralen nodig. Eet daarom elke dag groente en fruit.
 • Eiwitten, bijvoorbeeld uit peulvruchten, zuivelproducten of vlees, houden uw spieren sterk.
 • Slik extra vitamine D voor gezonde botten.
 • Eet twee keer per week vis, waar van één keer vette vis. Hiermee houdt u uw cholesterol in balans.
 • Let op uw zout, om uw bloeddruk gezond te houden.
 • Lukt het u niet om elke dag te koken of eet u graag samen met anderen? Denk dan eens aan een maaltijdservice of eetgroep. In de rubriek ‘Eten in de wijk’ vindt u nuttige adressen.
 • Verminderde eetlust: Sommige ouderen hebben een verminderde eetlust, bijvoorbeeld door medicijngebruik of door slik- en kauwproblemen. Merkt u dat u minder eetlust heeft en spierkracht verliest, bespreek dit dan met uw huisarts.
 • Op de site van het Voedingscentrum vindt u meer adviezen.
 • Door voldoende te bewegen, houdt u uw botten en spieren sterk. Ook vermindert het piekeren en sombere gedachten.
 • Het advies is om minimaal 2½ uur per week te bewegen. U hoeft niet intensief te sporten. Wandelen, fietsen, (rustig) zwemmen en tuinieren zijn ook heel geschikt.
 • Spier- en balansoefeningen: Merkt u dat uw spierkracht sterk afneemt, of dat u minder balans heeft, dan kunt u dit met uw huisarts bespreken. Wellicht zijn spierversterkende of balansoefeningen iets voor u.
 • Sportregie: Wilt u weten waar u in de buurt kunt sporten? De sportregisseur kan met u meekijken wat er bij u in de buurt georganiseerd wordt en welke activiteit bij u past.

Senioren en veiligheid

De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat iedereen zich thuisvoelt en een veilig gevoel heeft in zijn of haar buurt. Dus ook ouderen. Daarom werken wij met verschillende partners aan een prettige en veilige leefomgeving voor senioren. Hierbij richten wij ons op het tegengaan van financiële uitbuiting. We geven voorlichting over brandveiligheid en tips over hoe u babbeltrucs kunt herkennen.

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters zien er vaak betrouw­baar uit. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of dat ze de meterstand komen opnemen. Wij geven u tips om babbeltrucs te herkennen en te voorkomen:

 1. Weet wie er aanbelt
  Kijk voor u opendoet, eerst wie heeft aangebeld. Vraag dan eerst wie hij is en wat hij komt doen. Kijk door het raam, de (digitale) deur­ spion of gebruik de intercom. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder open te doen. Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek.
 2. Zet deur op een kier
  Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder.
 3. Wees ook overdag alert
  Babbeltrucs en overvallen vinden niet alleen 's avonds plaats. Blijf ook overdag alert op mensen met verkeerde bedoelingen.
 4. Geef nooit uw pinpas of pincode af
  Uw pas en uw pincode zijn van u. Betrouwbare instanties vragen daar nooit naar. Voor het blokkeren van een rekening zijn uw pinpas en pincode niet nodig.
 5. Twijfel? Bel de politie
  Twijfelt u over de oprechtheid van een bezoeker, of mist u goederen? Bel dan 112 (bij spoed of een verdachte situatie) of 0900 - 88 44 (als u achteraf een melding wilt doen). Maak altijd melding en doe eventueel ook aangifte.

Brand in huis. U moet er niet aan denken. Elke dag breekt er in Nederland in 25 woningen brand uit.

Weet u wat u moet doen als er bij u of bij uw buren brand uitbreekt? Is uw woning brandveilig? En heeft u rookmelders in huis? We geven u belangrijke tips om uw woning brandveilig te maken:

 1. Bedenk een vluchtplan
  Wanneer u brand meldt, heeft de brandweer tijd nodig om uw huis te bereiken. U staat er dus even alleen voor. Daarom is het belangrijk dat u een vluchtplan heeft. Oefen het vluchtplan eens met uw ogen dicht.
 2. Houd uw vluchtroute vrij van obstakels
  Rollators, scootmobielen en andere grote gebruiksvoorwerpen zijn gevaarlijk op uw vluchtroute naar buiten. Bovendien zorgen rollators en scootmobielen voor heel veel rook wanneer ze vlam vatten.
 3. Vlucht nooit door de rook
  Rook is levensgevaarlijk. Kunt u uw woning niet verlaten omdat uw vluchtroute vol staat met rook? Blijf dan in uw woning. U bent daar veilig tot de brandweer komt. Ga voor het raam staan zodat de hulpdiensten u kunnen zien.
 4. Gebruik rookmelders
  Rookmelders zijn heel belangrijk voor de brandveiligheid in uw woning. Als u slaapt, ruikt u niks. Rookmelders waarschuwen u bij brand.
 5. Download de checklist
  De brandweer heeft een checklist gemaakt, zodat u snel kunt nagaan of uw huis brandveilig is. Kijk op de website van de brandweer. Bekijk alle tips en download de checklist.

Het kan voorkomen dat u niet meer zelf uw financiën kunt regelen. Vraag dan hulp aan anderen. Dit kan soms een kwetsbare situatie opleveren waar mogelijk misbruik van wordt gemaakt. Wij geven u tips om dergelijke situaties te voorkomen:

 1. Praat erover en leg afspraken vast
  U kunt financiële uitbuiting voorkomen door erover te praten met uw kinderen of andere betrouwbare personen. Doe dat voordat u hulp nodig heeft. Leg de afspraken die u maakt vast.
 2. Leer zelf hoe u de administratie moet doen
  Heeft u een partner die de administratie doet? Zorg dan dat u niet onmiddellijk afhankelijk bent van anderen als uw partner de administratie niet meer kan doen. Leer op tijd hoe u zelf de admini­stratie kunt doen.
 3. Regel alles goed samen met uw bank
  Leg al uw betalingen vast via automatische incasso's. Dat is veilig en u voorkomt betalingsachterstanden. Ook kunt u via de bank anderen machtigen om betalingen voor u te doen. Dat is veiliger dan uw pinpas of bankgegevens afgeven aan een ander.
 4. Vier ogen zien meer
  Wanneer u hulp inschakelt, zorg dan dat u zelf toezicht houdt op de administratie, zolang u dit kunt. Als u daartoe niet meer in staat bent, zorg dan voor een tweede persoon die mee kan kijken. Vier ogen zien meer dan twee.
 5. Bel Veilig Thuis bij vermoeden van financiële uitbuiting
  Vermoedt u financiële uitbuiting in uw omgeving of wilt u advies? Dan staan de Veiligheidsofficieren van Veilig Thuis voor u klaar. Bel hen op telefoonnummer 0800 - 20 00.
 • Gemeente Rotterdam: 14 010
 • Politie: 112 (alleen bij spoed)
  0900 - 88 44 (aangifte doen)
 • Brandweer: 112 (alleen bij spoed)
 • Voor vragen over brandveiligheid : 0900 - 83 87 (10 ct per min)
 • Algemene vragen Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: 088 - 877 90 00
 • Veilig Thuis Rotterdam- Rijnmond 0800 - 20 00

Websites met meer informatie en handige telefoonnummers:

Meer informatie

Vul het contactformulier in of bel naar 14 010. U kunt ook binnenlopen bij een VraagWijzer bij u in de buurt.

\