Gepubliceerd op: 09-04-2020
Geprint op: 06-03-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kwetsbare-kinderen/
Ga naar de hoofdinhoud

Bent u professional en maakt u zich zorgen over een kind nu scholen en de kinderopvanginstellingen gesloten zijn? Bel dan het meldpunt kwetsbare kinderen via 14 010. Of mail naar: meldpuntkwetsbarekinderenmo@rotterdam.nl.

Let op: is er direct gevaar? Dan belt u altijd 112.

Kwetsbare kinderen: om wie gaat het?

Het gaat om kinderen die nu de kinderopvanginstellingen en scholen gesloten zijn onderwijs op afstand volgen, maar extra steun en begeleiding nodig hebben. Het gaat ook om kinderen die in een onveilige thuissituatie zitten. Nu de veilige haven van de school of kinderopvang is weggevallen, kan de veiligheid van het kind in gevaar komen. Er kan sprake zijn van lichamelijk geweld, maar er zijn ook andere vormen van mishandeling, zoals verwaarlozing, uitschelden of vernederen, seksueel misbruik of getuige zijn van huiselijk geweld.

Er zijn ook kinderen waarmee de kinderopvang of de school geen contact meer heeft.

Waarom melden?

Als u denkt dat er aandacht nodig is voor een kwetsbaar kind, is het belangrijk om zo’n signaal te melden, voordat de situatie ernstig(er) wordt. Het kind kan dan zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen.

Melden: en dan?

De medewerker van het meldpunt geeft uw melding direct door aan de juiste instantie die aan de slag gaat om het kwetsbare kind te helpen. Dat kan de school zijn, maar ook het wijkteam, de afdeling Onderwijs van de gemeente, Jeugdzorg of Veilig Thuis.

Openingstijden meldpunt

Het meldpunt is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur via 14 010 en meldpuntkwetsbarekinderenmo@rotterdam.nl.

Bel bij acuut gevaar voor kinderen direct met Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond (0800 - 20 00) of de politie (112).