Kralingen-West
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 06-03-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kralingen-west/
Ga naar de hoofdinhoud

Kralingen-West is een levendige wijk. Voor een groot deel wordt dit gebied omringd door water. De Boezem, die Kralingen en Crooswijk met elkaar verbindt, stroomt door Kralingen-West. Het gebied telt ruim 15.000 inwoners.

De wijk bestaat uit zes verschillende buurten (Jaffa, Vredenoord, Jericho, Gashouderbuurt, Vlinderbuurt en Lusthof). Elke buurt heeft zijn eigen sfeer.

Geschiedenis

De vooroorlogse delen zijn populaire 'gezellige' wijken. Kralingen-West is overwegend een woongebied, met verschillende buurten en een grote variatie aan woningen. Het verbeteren van de woningen is nodig, vanwege de inrichting (jaren ’80) en de staat van het onderhoud.

Bewoners

Kralingen-West is als gebied niet makkelijk te typeren. De buurten verschillen onderling sterk. Deze variatie is niet alleen een kenmerk, maar een kracht. Er zijn veel mensen werkzaam in de groot- en detailhandel, reparatie van auto’s en de sectoren onderwijs en gezondheids- en welzijnszorg. Zo’n 1.900 mensen werken. Het gemiddelde besteedbaar inkomen per huishouden is 27.400 euro per jaar.

Voorzieningen

Kralingen-West kent een groot aantal voorzieningen. Een keur aan winkels, restaurantjes en speciaalzaken typeren de omgeving. De wijk heeft ook groene activiteiten: aan de Kralingse Plaslaan ligt de Botanische Tuin Kralingen en op het braakliggende terrein aan de Palestinastraat is Buurtlab actief met het project COOLzaad.