Campagne schuldhulp ‘kom jij eruit?’
Gepubliceerd op: 21-09-2020
Geprint op: 19-04-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kom-jij-eruit/
Ga naar de hoofdinhoud

In de campagne ‘Kom jij eruit’ vertellen mensen met schulden hun verhaal. Ze laten zien dat je je niet hoeft te schamen voor geldzorgen en dat het helpt om erover te praten.

Veel Rotterdammers met geldzorgen wachten te lang met het zoeken van hulp. In die tijd nemen de betalingsachterstanden toe. Als zij dan ook nog eens hun inkomsten of omzetten drastisch zien dalen door de coronacrisis, raken ze steeds verder in de geldproblemen.

Voor wie is het?

De campagne is zowel voor Rotterdammers met privé schulden als voor ondernemers. Zij blijven namelijk vaak te lang doorgaan als de zaken door corona niet goed meer gaan. Ze vinden dat ze moeten slagen. Het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) ondersteunt per jaar zo’n 3.500 ondernemers die het hoofd niet meer boven water kunnen houden. In de campagne zit het verhaal van Jantiene Berg, oud-eigenaar van Hotel STROOM in het Lloydkwartier in Rotterdam. Zij koos ervoor om faillissement aan te vragen. ‘De drie weken voor het faillissement waren het zwaarst’, vertelt Jantiene. ‘Je hebt verdriet als je denkt aan de mensen die je naar huis gaat sturen – het is als het verliezen van familie. Je hebt gewoon echt een gebroken hart. Heb je de knoop eenmaal doorgehakt, dan voel je wel een soort rust.’ Tegen collega-ondernemers: ‘Verschuil je niet achter een façade en wees eerlijk tegen jezelf.’

Wat levert het op?

  • Rotterdammers met betalingsachterstanden durven over hun geldproblemen te praten
  • Ze zoeken eerder hulp bij (dreigende) schulden
  • Ondernemers vragen advies bij RBZ als ze het financieel niet meer redden
  • Jongeren zoeken hulp als ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen
  • Meer Rotterdammers gaan een schuldenvrije toekomst tegemoet

Wat staat er op het programma?

In september en oktober is de campagne te zien in de stad. Met posters, op de digitale borden, in advertenties in de huis-aan-huisbladen en op de speciale schuldentram. Ook zijn er video’s met de verhalen van de campagnehelden op Facebook en Instagram. Het doel is dat zoveel mogelijk Rotterdammers de Geldfit-test doen op komjijeruit.nl en bij geldproblemen hulp zoeken bij een van de locaties op We zijn er voor je.

Rotterdam. Sterker door zonder schulden.

De campagne ‘Kom jij eruit’ is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Samenwerkingsverband Brede Schuldenaanpak. De gemeente Rotterdam zet de campagne in onder de noemer ‘Rotterdam. Sterker door’. Het doel is om het taboe op schulden te doorbreken en Rotterdammers op te roepen eerder hulp te zoeken als ze door de coronacrisis - dieper - in de schulden zijn gekomen.