Kentekenparkeren
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 16-02-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kentekenparkeren/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

U voert bij de parkeerautomaat alleen uw kenteken in en de gewenste parkeertijd, een parkeerkaartje achter de voorruit leggen is niet meer nodig. Na betaling kunt u dus meteen naar uw bestemming doorlopen.

U kunt natuurlijk ook gebruik maken van 06-parkeren. Dan betaalt u via uw mobiele telefoon en hoeft u niet langs de parkeerautomaat.

Scanauto

Door het invoeren van uw kenteken legt u digitaal vast dat u heeft betaald. Rotterdam zet scanauto’s en fiscale controleurs in om te controleren er voldoende parkeergeld is voldaan. Als u voldoende parkeergeld heeft betaald, wordt uw kenteken na controle direct definitief verwijderd. Als bij een controle blijkt dat u geen of te weinig parkeerbelasting hebt betaald, dan blijft uw kenteken maximaal drie maanden bewaard onder andere voor het opleggen van een naheffing.  De gemeente heeft een privacyprotocol voor de registratie van de parkeergegevens vastgesteld:

Betalen parkeerautomaat

  1. Parkeer uw auto
  2. Volg de borden naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat
  3. Voer uw kenteken in en bepaal de gewenste parkeertijd
  4. Betaal het aangegeven bedrag met pin of creditcard

Betalen met 06-parkeren

  1. Parkeer uw auto
  2. Sms, gebruik de app of bel om de parkeertijd te starten en parkeerzone door te geven
  3. Stop de parkeertijd door u af te melden voordat u wegrijdt
  4. Meer informatie vindt u op de pagina 06-parkeren.

Kosten

U betaalt het tarief dat geldt in de parkeerzone waar u parkeert. Bij de parkeerautomaat betaalt u direct en schat u vooraf in hoe lang u wilt parkeren. U betaalt tussen de 0,15 euro en 0,30 euro per parkeeractie (starten en stoppen). Bij 06-parkeren betaalt u achteraf aan de provider. U betaalt bij 06-parkeren wel abonnements- of transactiekosten. Dit tarief is afhankelijk van de aanbieder van 06-parkeren. Bij een abonnement betaalt u meestal een vast bedrag.

Teruggave

Als er iets niet is goed gegaan bij het betalen van parkeergeld waardoor u denkt in aanmerking te komen voor teruggave van het betaalde bedrag, dan kunt dit (online of per post) terugvragen via onderstaande link: