Keep it Green Day
Gepubliceerd op: 05-07-2018
Geprint op: 24-03-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/keep-it-green-day/
Spring naar het artikel

September is in Rotterdam Parkenmaand. Dit jaar is er speciale aandacht voor het thema zelfbeheer: bewoners die zelf voor een stukje openbaar groen in hun eigen wijk zorgen zeggen die dag: 'Keep it green'!

Prachtige groene wijktuinen, een kleurrijk stuk park, een rijk gevulde moestuin en bloeiende bijenlinten. Op zaterdag 8 september openen zelfbeheerders hun deuren en laten met veel passie de minder bekende groene oases in Rotterdam zien.

Programma Keep it Green Day

Locatie: Noordelijk wijkpark (naast de Arthur van Schendeldreef) / Taka-Tuka tuin (naast speeltuin Taka-TukaLand)
Tijd: 13.00 tot 16.00 uur
Programma: Laat u adviseren door de gemeentelijke wijktuinman over de beplanting in uw tuin en het snoeien! U kunt deelnemen aan een workshop bloemschikken, een lezing van een imker, een beurs voor tuinplanten en samen een bijenhotel maken. Voor de kinderen is er vrije toegang tot de speeltuin en ze kunnen ‘knutselen met Linda’, maskers maken en leren vissen. Deze gezellige middag wordt muzikaal opgeluisterd door een popkoor. Als afsluiting serveren we een soepje uit eigen tuin.

Kijk voor meer informatie over het zelfbeheerproject op de website wollefoppengroen.nl.

Down to Earth

Aansluitend kunt u om 16.00 uur de film ‘Down to Earth’ kijken. 'Down to Earth’ inspireert de kijker om na te denken over de toekomst en die van de wereld waarin we leven.

Locatie: Cultureel Centrum Orion, Wollefoppenweg 91a, 3069 LX Rotterdam.
Tijd: vanaf 16.00 uur

Kijk voor meer informatie op de website downtoearthfilm.com.

Locatie: Varkenoordsepark ter hoogte van einde Slaghekstraat
Tijd: 12.00 tot 16.00 uur
Programma: Bezoek de kraampjes met informatie over zelfbeheer, ongediertebestrijding en voeren van dieren. U kunt diverse workshops volgen, zoals het maken van insectenhotel en bloemschikken. Laat u informeren over tuinieren in de buitenruimte door de gemeentelijke wijktuinman. Breng vanuit deze locatie tevens een bezoek aan twee zelfbeheerlocaties: de moestuin Varkenoordsepark en het plantsoen Blokweg. De zelfbeheerders van deze locatie zijn aanwezig om u de tuin te laten zien.

Locatie: Leger des Heils de Meerpaal, Carnissesingel 4
Tijd: 12.00 tot 15.30 uur
Programma: Onder het genot van koffie/thee en een versnapering bezoekt u de kraampjes over zelfbeheer van groen, moestuinieren, composteren en snoeien. Stichting Broodnodig geeft informatie over broodinzameling en Hart van Zuid over het groenplan. Kinderen kunnen onder begeleiding van TOS knutselen en ze kunnen onder begeleiding een parcours afleggen met een Segway. Vanuit de Meerpaal zijn er minimaal twee locaties van zelfbeheer en de moestuin te bezoeken.

Locatie: Assertuinen, Donnerstraat
Tijd: 13.00 tot 16.00 uur
Programma: Bezoek het zelfbeheergebied in de Assertuinen met een tiptafel voor mensen met vragen en eigen plannen voor zelfbeheer. Kinderen kunnen meedoen met diverse activiteiten, zoals waterspelletjes, schminken, vlotvaren en zeepbelfestijn. Tijdens de hele middag natje en droogje voor bezoekers onder de parasol.

Locatie: wijktuin De Esch, Dries van der Vlerkstraat ter hoogte van nummer 109
Tijd: 14.00 tot 17.00 uur
Programma: De bewoners, zowel kinderen als volwassenen, mogen meedenken hoe de nieuwe speeltuin van de wijktuin vorm te geven. Wat voor speelelementen en welke toestellen willen we voor de kleintjes? TOS organiseert diverse activiteiten voor de kinderen en het buurtcollectief zorgt voor een hapje en een drankje. Iedereen is welkom om mee te denken, mee te spelen of mee te werken in de tuin!

Locatie: Vredestuin/Park Pompenburg, Couwenburg (het park bij de Luchtsingel)
Tijd: 13.00 tot 16.00 uur
Programma: Met elkaar eten maken met onder andere groente uit eigen tuin, zoals bijvoorbeeld kruidenboter en salade maken en gepofte aardappels op het kampvuur. Verder zijn er leuke klusjes te doen in de tuin voor wie maar wil, zoals boomspiegels bij de fruitbomen vrijmaken en meerjarige beplanting planten. Caroline de Vlaam geeft een workshop waarin mensen de fijne sneepjes van het goed composteren meekrijgen en Hilde Labadie en andere tuinmuzikanten maken live muziek.

 

Fietsconferentie zelfbeheer

Locatie: diverse plekken in Delfshaven
Tijd: 13.00 uur start op het Dakpark in Delfshaven (tegenover de Hudsonstraat 111).
Programma: De fietstocht gaat langs een aantal mooie zelfbeheerprojecten. Deelnemers aan de fietstocht worden ontvangen door de initiatiefnemers van de projecten. Er wordt gepraat over zelfbeheer, groen aanbesteden en samenwerking tussen de gemeente, bewoners en groenaannemers. U kunt zich aanmelden voor de fietstocht.

Dakpark

Op het Dakpark ontvangt Manon Nagelkerken (directeur Stichting Dakpark) de fietsers. Zij vertelt over de samenwerking met de gemeente, groenbeheerder en het zelfbeheer door bewoners op dit grootste publieke dakpark van Europa.

Het Dakpark is ontstaan op initiatief van buurtbewoners. Er werd veertien jaar aan het plan gewerkt. Het park werd in 2014 opgeleverd. De betrokkenheid vanuit de buurt met het park is groot. De bewonersstichting Dakpark organiseert vooral de culturele activiteiten maar ook het bewonerszelfbeheer en komt op voor de ‘belangen van het park en de parkgebruikers’. Sinds kort is er ook een officiële samenwerkings – en beheerovereenkomst met gemeente Rotterdam.

Kijk voor meer informatie op de website dakparkrotterdam.nl.

Essenburgsingel en de Spoortuin

Op de tweede stop vertelt Catherine Visser (één van de initiatiefneemsters van het Essenburgpark maar ook van de Spoortuin een stukje verderop) over dit nieuwe park in oprichting. Ook het Essenburgpark is ook een initiatief ‘uit de buurt geboren’. Bewoners zijn druk bezig met een inrichtingsplan en werken hierin samen met o.a. het Hoogheemraadschap.

Kijk voor meer informatie op de website essenburgpark.nl.

Wijkpark en tuin de Bajonet

Na ‘het nieuwe westen’ fietst u door naar het Oude Westen. Het wijkpark Het Oude Westen is een park op de grens van het centrum en de wijk. Wilma Kruger is sinds jaar en dag betrokken bij het beheer van het park vanuit de Aktiegroep Het Oude Westen. Het wijkpark was ooit resultaat van de stadsvernieuwing en fors door de bewoners van toen ‘bevochten’. Maar ook op de Rotterdamse Binnenterreinen gebeurt veel. Eén van de mooiste voorbeelden is de Bajonettuin. Ook in dit prachtige bewonersinitiatief wordt even stilgestaan.

Kijk voor meer informatie op de website platformbinnentuinen.nl/tuinen/tuin-de-bajonet.

Tuin op de pier

De tuin op de pier, een groene oase op de kop van pier, heeft (helaas) haar langste dag gehad. Er gaat gebouwd worden op dit stukje havengebied ‘in de maas’ en de tuin moet eind 2018 verhuizen. Initiatiefnemer Erik van Velsen vertelt over het ontstaan van de tuin maar ook over de toekomst.

Kijk voor meer informatie op de website tuinopdepier.nl.

Tijdschema

  • 13.00-13.15 Verzamelen Buurttuin Dakpark met koffie en thee
  • 13.15-13.45 Spreker: Manon Nagelkerken
  • 13.45 Vertrek richting Essenburgpark
  • 14.15 Spreker: Catherine Visser
  • 14.45 Vertrek richting Tuin de Bajonet en het Wijkpark Het Oude Westen
  • 15.15 Sprekers: Wilma Kruger / Wolbert van Dijk
  • 15.45 Vertrek richting Tuin op de Pier
  • 16.20 Spreker: Erik van Velsen
  • 16.50 Einde programma

Meer informatie

Zelf aan de slag met groen in uw buurt? Ga naar de pagina Zelfbeheer voor meer informatie en tips. Het programma van de Parkenmaand vindt u op de website parkenmaand.nl.