Spring naar het artikel

September is in Rotterdam Parkenmaand. Dit jaar is er speciale aandacht voor het thema zelfbeheer: bewoners die zelf voor een stukje openbaar groen in hun eigen wijk zorgen zeggen die dag: 'Keep it green'!

Prachtige groene wijktuinen, een kleurrijk stuk park, een rijk gevulde moestuin en bloeiende bijenlinten. Op zaterdag 8 september openen zelfbeheerders hun deuren en laten met veel passie de minder bekende groene oases in Rotterdam zien.

Programma Keep it Green Day

Locatie: Noordelijk wijkpark (naast de Arthur van Schendeldreef) / Taka-Tuka tuin (naast speeltuin Taka-TukaLand)
Tijd: 13.00 tot 16.00 uur
Programma: Laat u adviseren door de gemeentelijke wijktuinman over de beplanting in uw tuin en het snoeien! U kunt deelnemen aan een workshop bloemschikken, een lezing van een imker, een beurs voor tuinplanten en samen een bijenhotel maken. Voor de kinderen is er vrije toegang tot de speeltuin en ze kunnen ‘knutselen met Linda’, maskers maken en leren vissen. Deze gezellige middag wordt muzikaal opgeluisterd door een popkoor. Als afsluiting serveren we een soepje uit eigen tuin.
Meer informatie over het zelfbeheerproject: www.wollefoppengroen.nl

Locatie: Varkenoordsepark ter hoogte van einde Slaghekstraat
Tijd: 12.00 tot 16.00 uur
Programma: Bezoek de kraampjes met informatie over zelfbeheer, ongediertebestrijding en voeren van dieren. U kunt diverse workshops volgen, zoals het maken van insectenhotel en bloemschikken. Laat u informeren over tuinieren in de buitenruimte door de gemeentelijke wijktuinman. Breng vanuit deze locatie tevens een bezoek aan twee zelfbeheerlocaties: de moestuin Varkenoordsepark en het plantsoen Blokweg. De zelfbeheerders van deze locatie zijn aanwezig om u de tuin te laten zien.

Locatie: Leger des Heils de Meerpaal, Carnissesingel 4
Tijd: 12.00 tot 15.30 uur
Programma: Onder het genot van koffie/thee en een versnapering bezoekt u de kraampjes over zelfbeheer van groen, moestuinieren, composteren en snoeien. Stichting Broodnodig geeft informatie over broodinzameling en Hart van Zuid over het groenplan. Kinderen kunnen onder begeleiding van TOS knutselen en ze kunnen onder begeleiding een parcours afleggen met een Segway. Vanuit de Meerpaal zijn er minimaal twee locaties van zelfbeheer en de moestuin te bezoeken.

Locatie: Assertuinen, Donnerstraat
Tijd: 13.00 tot 16.00 uur
Programma: Bezoek het zelfbeheergebied in de Assertuinen met een tiptafel voor mensen met vragen en eigen plannen voor zelfbeheer. Kinderen kunnen meedoen met diverse activiteiten, zoals waterspelletjes, schminken, vlotvaren en zeepbelfestijn. Tijdens de hele middag natje en droogje voor bezoekers onder de parasol.

Locatie: wijktuin De Esch, Dries van der Vlerkstraat ter hoogte van nummer 109
Tijd: 14.00 tot 17.00 uur
Programma: De bewoners, zowel kinderen als volwassenen, mogen meedenken hoe de nieuwe speeltuin van de wijktuin vorm te geven. Wat voor speelelementen en welke toestellen willen we voor de kleintjes? TOS organiseert diverse activiteiten voor de kinderen en het buurtcollectief zorgt voor een hapje en een drankje. Iedereen is welkom om mee te denken, mee te spelen of mee te werken in de tuin!

Locatie: Vredestuin/Park Pompenburg, Couwenburg (het park bij de Luchtsingel)
Tijd: 13.00 tot 16.00 uur
Programma: Met elkaar eten maken, zoals bijvoorbeeld kruidenboter, salade en gepofte aardappels, met oogst uit de tuin. Verder zijn er leuke klusjes te doen in de tuin voor wie maar wil en er is live muziek.

Fietsconferentie zelfbeheer

Locatie: diverse plekken in Delfshaven
Tijd: 13.00 uur start op het Dakpark
Programma: De fietstocht gaat langs een aantal mooie zelfbeheerprojecten. Deelnemers aan de fietstocht worden ontvangen door de initiatiefnemers van de projecten. Er wordt gepraat over zelfbeheer, groen aanbesteden en samenwerking tussen de gemeente, bewoners en groenaannemers. U kunt zich aanmelden voor de fietstocht.

Meer informatie

Zelf aan de slag met groen in uw buurt? Ga naar de pagina Zelfbeheer voor meer informatie en tips.

Het programma van de Parkenmaand vindt u op www.parkenmaand.nl.