Spring naar het artikel

Op maandag 19 maart is er een inloopbijeenkomst voor bewoners uit Bergpolder en Blijdorp. Van 16.00 uur tot 20.00 uur kunnen bewoners informatie krijgen over auto- en fietsparkeren.

De bijeenkomst is in het Grafisch Lyceum Rotterdam (VMBO voor Vormgeven & Media) aan het Stadhoudersplein 35. Geïnteresseerden kunnen tussen 16.00 uur – 20.00 uur binnenlopen.

Informatie over autoparkeren is vooral voor bewoners van parkeersector 72.

Waarom over fiets- en autoparkeren

In de gewilde straten van Noord vind je karakteristieke huizen, idyllische pleintjes en gezellige buren. Klinkt goed, toch is er een probleem: een ernstig tekort aan parkeerplaatsen. Zowel voor de automobilist, als voor de fietser. De oude jaren ’30 wijken zijn niet ontworpen op het huidige auto- en fietsbezit. Een probleem dat niet één twee drie opgelost is. Maar waar we wel aandacht voor hebben. Hieronder de mogelijkheden en maatregelen op een rijtje.

Mogelijkheden voor fietsbezitters

Tijdens deze informatiemarkt is er een inzamelpunt om de oude fiets in te leveren. Komt het niet uit op die dag, dan kun je uiteraard altijd nog het grofvuil inschakelen.

Last van weesfietsen (fietsen zonder eigenaar) of fietswrakken bij u voor de deur? Meld het dan in de BuitenBeter app. In vier stappen meldt u plaats, probleem en foto aan bij de gemeente Rotterdam. Download hiervoor de gratis BuitenBeter app. Lees meer over de app op buitenbeter.nl. Melding maken zonder smartphone? Neem dan contact op met 14 010 of via melding-buitenruimte.

Bezit u een fiets die u niet meer gebruikt? U kunt uw fiets gratis op laten halen door de gemeente. Maak voor het ophalen een afspraak via grofvuil. Zo raakt u uw fiets kwijt en komt er een plek vrij in uw buurt!

Heeft u bijvoorbeeld een lege kelder of schuur, waar nog wel wat extra fietsen passen? Of een stukje braakliggend terrein, waar u bijna niet komt? Bekijk dan eens de mogelijkheid om een buurtfietsenstalling op te richten. U ontvangt subsidie en biedt uw buren de kans om hun fiets netjes weg te zetten. Meer informatie hierover vindt u op subsidie-buurtfietsenstalling. Fietstrommel of fietsrek aanvragen? U kunt zelf een aanvraag doen voor een fietsrek op straat of plek in een (bestaande) fietstrommel. Er zijn hier wel voorwaarden aan verbonden. Belangrijk is dat er genoeg ruimte in de straat is voor het plaatsen van een fietsrek- of trommel. Kijk voor meer informatie op (brom)fietsstalling.

Maatregelen autobezitters

U kunt een abonnement nemen op een parkeerplaats in de wijkstallingsgarage Insulindeplein van de gemeente Rotterdam (Heulstraat 7). De kosten zijn € 27,25 per maand per auto (prijspeil 2018) en dan kunt u altijd in deze garage parkeren.

Bewoners in deze wijk kunnen een elektrische auto delen van Buurauto. Doordat buren / wijkgenoten een auto delen, zijn er minder parkeerplaatsen nodig en is er minder vraag naar parkeervergunningen. Interesse? Kijk op buurauto.nl/rotterdam.

Bewoners met een vergunning voor sector 72 mogen, afhankelijk van het postadres, ook parkeren in een gedeelte van parkeersector 73, 74 en 76. Op parkeersectoren staat precies om welke straten het gaat.

In parkeersector 72 gaat de gemeente minder parkeervergunningen uitgeven. Heeft u een vergunning, dan verandert er niets, want bestaande vergunningen trekken we niet in. Als iemand de parkeervergunning opzegt, wordt deze niet opnieuw uitgegeven. In totaal worden er 50 vergunningen minder uitgegeven. Dit vergroot de kans op het vinden van een vrije parkeerplaats.

Voor vergunninghouders van sector 72 starten we een proef met een nieuwe parkeerapp. De app heet ‘ParkeerSlim’. In een gedeelte van sector 72 worden wegdeksensoren geplaatst. In de app kunt u de vrije parkeerplaatsen zien. Dit zorgt voor minder zoekverkeer in de wijk. Alleen vergunninghouders voor sector 72 kunnen zich aanmelden voor dit experiment en krijgen toegang tot de parkeerapp.

Aanmelden of meer info? Kijk op parkeagle.com/parkeerslim