E-book Ondergrond van Rotterdam
Gepubliceerd op: 27-11-2017
Geprint op: 05-12-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/ibook-ondergrond/
Ga naar de hoofdinhoud

In het e-book 'De ondergrond van Rotterdam' maakt u interactief kennis met de ondergrondse wereld van Rotterdam. Het e-book is uitgebreid met een nieuw hoofdstuk: Ontplofbare Oorlogsresten.

In dit tweede deel van ‘De ondergrond van Rotterdam’ gaat u mee op zoek naar ontplofbare oorlogsresten uit WO II. In welke gebieden liggen ze? Hoe worden ze opgespoord? Hoe kunnen we ze veilig verwijderen?

Het eerste hoofdstuk gaat over 'vuil water'

Wat is nodig om afvalwater van bedrijven en huishoudens te verzamelen, te vervoeren en te zuiveren? In Rotterdam gebeurt dat allemaal onder de grond. Maak in het e-book kennis met de bewoners van het riool, bekijk een 3D-model van een hoofdgemaal van alle kanten of kom te weten wat er onder de Museumparkgarage te zien is.

E-book bekijken

In de ondergrond is het een drukte van belang, daarom is het e-book nog niet af. Op den duur wordt het e-book uitgebreid met hoofdstukken over bodemopbouw en geologie, archeologie, energietransitie, klimaatadaptatie, kabels en leidingen, ondergronds transport en mobiliteit en draagkracht en fundering.

Het e-book kunt u per hoofdstuk downloaden op een Apple iPad of Android tablet.

In het filmpje Het rioolsysteem van Rotterdam ziet u een preview van het iBook.

Maand van de Ondergrond

De ondergrond bewaart een schat aan informatie over de ontstaansgeschiedenis van onze stad. Maar er bevinden zich ook kilometers riolering, (metro)buizen, kabels en leidingen. Met het steeds intensievere gebruik van de bovengrondse ruimte, wordt de ondergrondse ruimte steeds meer benut. Denk aan:

  • glasvezel voor de groeiende behoefte naar meer en sneller internet
  • leidingen voor stadsverwarming en warmte-koudeopslag
  • waterbergingen voor de opvang van regenwater

De ondergrond biedt kansen bij de realisering van de ambities op het gebied van stedelijke vernieuwing, groen, water, energie, klimaatbestendigheid en citymarketing. De ondergrond draagt de toekomst. Het wordt steeds drukker onder de grond. En dat betekent dat we hard werken om in de onderwereld niet alles in de knoop te laten raken. Hoe, wat en waarom? Dat ontdekt u tijdens de Maand van de Onderwereld.

Meer informatie

In november vertellen kenners u alles over de ondergrond in Rotterdam tijdens de Maand van de Ondergrond. Deuren gaan open, die normaal gesloten zijn. Begin oktober maken we het programma bekend. Heeft u vragen of wilt u nadere informatie? Stuur dan een e-mail naar Maand van de Ondergrond.