Hoofdweg
Gepubliceerd op: 16-11-2018
Geprint op: 12-12-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/hoofdweg/
Spring naar het artikel

Voor een betere doorstroming van het verkeer wordt de Hoofdweg aangepast, tussen de Schollevaartse Dreef en de Britsezoom. Dat gebeurt in twee fasen.

De eerste fase is in mei 2019 afgerond. Dit zijn de uitgevoerde werkzaamheden aan de Hoofdweg in gemeente Capelle aan de IJssel. In de tweede fase wordt de Hoofdweg heringericht vanaf de gemeentegrens met Capelle aan den IJssel tot en met de Britsezoom in Nieuwerkerk aan den IJssel. Deze fase start vanaf 2 september 2019.

Nieuws

Hoofdweg open voor alle verkeer

De wegafsluiting op dinsdag 10 december gaat niet door. Doorgaand auto- en vrachtverkeer kan in twee richtingen gebruik maken van de Hoofdweg.

Rijbanen winterklaar maken.

Op de Hoofdweg in Nieuwerkerk aan den IJssel is op 9 en 10 december een wegafsluiting. Deze is nodig om de rijbanen winterklaar te maken. Er komt onder andere tijdelijke belijning op de noordelijke en de zuidelijke rijbaan. Door het aanhoudende koude weer, is het niet mogelijk om de asfaltdeklaag aan te brengen. Naar verwachting gebeurt dit in het voorjaar van 2020.

Verkeerssituatie op 9 en 10 december 2019 van 9.00 tot 16.00 uur

 • Doorgaand auto- en vrachtverkeer is alleen mogelijk vanuit Capelle a/d IJssel richting Nieuwerkerk a/d IJssel.
  • Doorgaand verkeer vanuit Nieuwerkerk a/d IJssel volgt een omleiding via Europalaan > Batavierlaan > Kerklaan > N219 > Burgemeester van Beresteijnlaan.
  • Doorgaand verkeer vanuit de wijk Nesselande richting Rotterdam en Capelle aan den IJssel volgt een omleiding via Laan van Avant-Garde > Laan van Magisch Realisme > Zevenkampse Ring > Schollevaartse Dreef.
  • Laan van Avant-Garde: Het is wel mogelijk voor verkeer vanuit Capelle aan den IJssel om bij de rotonde Hoofdweg - Laan van Avant-Garde linksaf te slaan richting de wijk Nesselande. Verkeer vanuit Nesselande kan niet via de rotonde richting Nieuwerkerk aan den IJssel rijden.
 • Fietsers en voetgangers langs de Hoofdweg kunnen de werkzaamheden passeren en ondervinden minimale hinder.
 • De fietsoversteekplaatsen ter hoogte van de rotonde bij Laan van Avant-Garde en tussen het Weidezoompad en het Warmoezenierspad zijn niet beschikbaar tijdens de asfaltwerkzaamheden. Fietsers en voetgangers volgen de gele omleidingsborden en steken over ter hoogte van Akeleibaan of de Britse Zoom. Hier staan ook verkeersregelaars.
 • Bus 190/383: voor actuele informatie over de bushalte Luxemburgse Zoom kijk op arriva.nl.
 • Bestemmingsverkeer: bewoners en bedrijven langs de Hoofdweg hebben een vignet ontvangen. Hiermee is het voor de verkeersregelaars zichtbaar dat zij een bestemming hebben in het werkgebied. Zij kunnen hun bestemming bereiken door met het verkeer mee te rijden en afhankelijk van hun bestemming af te slaan bij de Akeleibaan of Britse Zoom.

Planning

Het is om verschillende redenen niet mogelijk om de reconstructie van de Hoofdweg fase 2 dit jaar af te ronden. Stedin heeft kenbaar gemaakt dat zij vanaf januari 2020 werkzaamheden willen uitvoeren aan hun elektriciteitskabels langs Hoofdweg Zuid. Naar verwachting zijn zij hier twee maanden mee bezig. BAM Infra start eind januari met vernieuwen van de bestrating langs de ventweg Hoofdweg Noord.

Door de weersomstandigheden afgelopen tijd is de planning van de werkzaamheden aan de Hoofdweg in Nieuwerkerk aan den IJssel steeds opnieuw aangepast. Een laatste mogelijkheid om de asfaltdeklaag aan te brengen, staat gepland op 19 en 20 december. Mocht het niet lukken dan wordt de reconstructie van de Hoofdweg afgerond met het aanbrengen van de asfaltdeklaag in het voorjaar van 2020.

Meer informatie

Volg het actuele nieuws via deze pagina of rotterdamonderweg.nl en download de gratis BAM infra projecten-app op uw smartphone voor actuele informatie, planning en omleidingsroutes.

Op 28-29 november is er een wegafsluiting voor verkeer in één richting op de Hoofdweg tussen de gemeentegrens van Capelle aan den IJssel en de Britse Zoom. De wegafsluiting is nodig voor het plaatsen van lichtmasten en het aanplanten van hagen in de middenberm. Door de koude weersomstandigheden kan het aanbrengen van de asfaltdeklaag dan helaas niet doorgaan. Op 9 en 19 december zijn er daarom opnieuw wegafsluitingen gepland voor verkeer in één richting.

Rijbaanafsluiting 28 en 29 november

 • Doorgaand auto- en vrachtverkeer is alleen mogelijk vanuit Capelle a/d IJssel richting Nieuwerkerk a/d IJssel.

- Doorgaand verkeer vanuit Nieuwerkerk a/d IJssel volgt een omleiding via Europalaan > Batavierlaan > Kerklaan > N219 > Burgemeester van Beresteijnlaan.

- Doorgaand verkeer vanuit de wijk Nesselande richting Rotterdam en Capelle aan den IJssel volgt een omleiding via Laan van Avant-Garde > Laan van Magisch Realisme > Zevenkampse Ring > Schollevaartse Dreef.

-Laan van Avant-Garde: Het is wel mogelijk voor verkeer vanuit Capelle aan den IJssel om bij de rotonde Hoofdweg - Laan van Avant-Garde linksaf te slaan richting de wijk Nesselande. Verkeer vanuit Nesselande kan niet via de rotonde richting Nieuwerkerk aan den IJssel rijden.

 • Fietsers en voetgangers langs de Hoofdweg kunnen de werkzaamheden passeren en ondervinden minimale hinder.
 • De fietsoversteekplaatsen ter hoogte van de rotonde bij Laan van Avant-Garde en tussen het Weidezoompad en het Warmoezenierspad zijn niet beschikbaar tijdens de asfaltwerkzaamheden. Fietsers en voetgangers volgen de gele omleidingsborden en steken over ter hoogte van Akeleibaan of de Britse Zoom. Hier staan ook verkeersregelaars.
 • Bus 190/383: voor actuele informatie over de bushalte Luxemburgse Zoom kijk op www.arriva.nl.
 • Bestemmingsverkeer: bewoners en bedrijven langs de Hoofdweg hebben een vignet ontvangen. Hiermee is het voor de verkeersregelaars zichtbaar dat zij een bestemming hebben in het werkgebied. Zij kunnen hun bestemming bereiken door met het verkeer mee te rijden en afhankelijk van hun bestemming af te slaan bij de Akeleibaan of Britse Zoom.

Afsluiting gepland: 9 en 19 december

Op 18 november waren de weersomstandigheden te koud en nat. Ook voor 29 november zijn weersvoorspellingen onvoldoende om een kwalitatief goede asfaltdeklaag aan te brengen.
Dat komt in deze periode van het jaar vaker voor. Voor het aanbrengen van een kwalitatief goede asfalt toplaag zijn de weersomstandigheden van groot belang. Momenteel is het weerbeeld erg wisselend. Op sommige dagen is het te koud, nat of winderig voor het aanbrengen van de asfalt toplaag. Op andere dagen is de temperatuur weer iets warmer en schijnt de zon. Enkele dagen van tevoren moet de beslissing worden genomen om de asfaltwerkzaamheden door te laten gaan.

Maandag 9 december en donderdag 19 december staan er opnieuw asfaltmachines ingepland voor het aanbrengen van de deklaag op de noordelijke en de zuidelijke rijbaan. Deze dagen is er een wegafsluiting voor verkeer in één richting.

Meer informatie

Meer informatie
Volg het actuele nieuws via deze pagina of www.rotterdamonderweg.nl en download de gratis ‘BAM infra projecten’-app op uw smartphone voor actuele informatie, planning en omleidingsroutes.

Vanaf dinsdag 8 oktober vinden de werkzaamheden plaats in het midden van de Hoofdweg en rijdt het verkeer aan beide zijden van het werkvak.

Wanneer de weginrichting klaar is tussen de Laan van Avant-Garde en Capelle aan den IJssel, brengen we de bovenste laag asfalt aan. Hiervoor is een wegafsluiting nodig. Afhankelijk van de weersomstandigheden is dit gepland op maandag en dinsdag in week 47 (noordelijke rijbaan) en week 48 (zuidelijke rijbaan).

Maandag 21 oktober start de herinrichting van de Hoofdweg tussen de rotonde bij de Laan van Avant-Garde en de Britse Zoom. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, is er vier weken lang een afsluiting voor het verkeer in één richting. Verkeer vanuit Capelle aan den IJssel richting Nieuwerkerk blijft mogelijk. Verkeer vanuit Nieuwerkerk aan den IJssel volgt een omleiding.

Naar verwachting is het project eind december klaar.

Maandagochtend 9 september arriveerden veel mensen later op hun werk of school. Automobilisten moesten wennen aan de nieuwe verkeerssituatie rondom de Hoofdweg. Dit zorgde voor een chaotische verkeersdrukte.

Gelukkig stonden er verkeersregelaars. Zij hadden er deze dag hun handen vol om het verkeer in goede richting te leiden.

In deze tweede fase van de reconstructie wordt de Hoofdweg heringericht vanaf de gemeentegrens Capelle aan den IJssel tot en met de Britsezoom in Nieuwerkerk aan den IJssel. Bij de start van een afsluiting moeten mensen altijd wennen aan de nieuwe verkeerssituatie. Het was dan ook even zoeken voor het auto- en vrachtverkeer. De informatie die wordt verspreid via borden, kranten en (sociale) media worden in eerste instantie niet door iedereen opgemerkt of begrepen. En er zijn ook automobilisten die gewoon doorgang proberen te vinden en zich dan niet aan de verkeersregels houden.

Extra verkeersmaatregelen

Gemeente Rotterdam heeft in samenwerken met aannemer BAM infra maatregelen getroffen om de verkeerssituatie te verbeteren en de veiligheid te waarborgen. Zo zijn er deze week verkeersregelaars ingezet tijdens de ochtend en avondspits. Er zijn meer borden geplaatst rondom het werkgebied en in de wijk Nesselande. En ook zijn de verkeerslichten op de kruising Laan van Magisch Realisme - Zevenkampsering - De Tochten, in de ochtendspits (half 8 en 9) aangepast. Ze geven vaker en langer groen licht en minder rood. De tweede dag en vanmorgen verliepen aanzienlijk rustiger.

Drie weken verkeer in één richting

Het verkeer is nog tot en met 29 september in één richting afgesloten.

 • Doorgaand verkeer vanuit Capelle a/d IJssel richting Nieuwerkerk a/d IJssel heeft altijd doorgang
 • Doorgaand verkeer vanuit Nieuwerkerk a/d IJssel richting Capelle a/d IJssel volgt een omleiding via Europalaan > Batavierlaan > Kerklaan > N219 en de Burgemeester Beresteijnlaan
 • De rotonde bij de Laan van Avant-Garde is beschikbaar voor afslaand verkeer, inclusief bestemmingsverkeer, vanuit Nesselande richting Nieuwerkerk aan den IJssel
 • Bewoners en bedrijven langs de parallelweg van de Hoofdweg hebben een vignet ontvangen. Wanneer bestemmingsverkeer met het verkeer vanuit Capelle meerijdt, kunnen zij afslaan bij de parallelweg. Bezoekers van de Hoofdweg kunnen zich melden bij de verkeersregelaar.

In de komende drie weken voert BAM infra werkzaamheden uit om een tijdelijke verkeerssituatie te creëren. Hierdoor kan het verkeer vanaf maandag 30 september weer in twee richtingen langs de werkzaamheden rijden tot het einde van de reconstructie. Met uitzondering van het aanbrengen van het asfalt.

Fase 1: reconstructie Hoofdweg

Eerder dit jaar is de Hoofdweg tussen de Schollevaartse Dreef en de gemeentegrens met Zuidplas verbeterd. De kruising ter hoogte van de Akeleibaan is aangepast en voorzien van verkeerslichten. Ook zijn er voorbereidende werkzaamheden gedaan voor het aanpassen van het weggedeelte in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Fase 2: herinrichting Hoofdweg Nieuwerkerk aan den IJssel

In de tweede fase wordt de Hoofdweg in Nieuwerkerk aan den IJssel aangepast. Het werkgebied is vanaf de gemeentegrens met Capelle aan den IJssel tot en met de Britsezoom in Nieuwerkerk aan den IJssel. De huidige weg wordt aangepast van één rijbaan met twee rijstroken, naar twee rijbanen met één rijstrook gescheiden door een middenberm. Ook krijgt de nieuwe Hoofdweg krijgt geluidsreducerend asfalt en worden de ventwegen naast de Hoofdweg (her)bestraat. Ook komen er nieuwe bomen die passen in de omgeving.

Start werkzaamheden tweede fase

De voorbereidende werkzaamheden starten op 2 september 2019. Er wordt gewerkt van maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 17.00 uur. Tijdens de eerste week van september 2019 zijn er geen wegafsluitingen. Vanaf de tweede week wordt de Hoofdweg voor drie weken in één rijrichting - Zuidplas richting Capelle aan den IJssel - afgesloten. De rijrichting Capelle aan den IJssel naar Nieuwerkerk aan den IJssel is altijd open. De werkzaamheden duren tot en met eind december 2019.

Verbetering doorstroming

De reconstructie van de Hoofdweg zorgt voor een betere verkeersdoorstroming en meer veiligheid. Door het realiseren van twee bypasses bij de rotonde op de kruising van de Hoofdweg en Laan van Avant-Garde kan het verkeer straks beter en sneller doorstromen. Voor meer verkeersveiligheid worden de fietsoversteekplaatsen verlegd. De doorstroming op de hoofdrijbaan verbetert al tijdens de werkzaamheden door gebruik van tijdelijke rijbanen en de vroegtijdige aanleg van een keerlus.

Buslijnen 190 en 383

De halte Luxemburgsezoom vervalt tussen 9 september en 31 december 2019. Dit is de halte direct bij de rotonde Britsezoom. Voor reisadvies raadpleeg www.arriva.nl.

Omleidingsroutes

De hinder voor de omgeving wordt zo veel mogelijk beperkt. Woningen en bedrijven zijn tijdens de werkzaamheden altijd bereikbaar. Ook is er rekening gehouden met andere bouw- en wegwerkzaamheden, zodat de rest van de omgeving bereikbaar blijft. De reistijd van de omleidingsroutes zijn tot een minimum beperkt. Weggebruikers kunnen hierbij rekening houden met vijf tot tien minuten extra reistijd.

 • Omleidingsroute Nieuwerkerk a/d IJssel richting Capelle aan den IJssel
  Wanneer één richting is afgesloten volgt het doorgaand verkeer (ook buslijnen 190 en 383) vanuit Nieuwerkerk a/d IJssel gedurende een omleiding via Europalaan >Batavierlaan > Kerklaan > N219 > Burgemeester van Beresteijnlaan.
  Fietsers en voetgangers kunnen de werkzaamheden passeren en ondervinden minimale hinder. De fietsers die gebruikmaken van de fietsoversteekplaats ter hoogte van het Warmoezenierspad hebben de langste omleiding van 5 minuten (ongeveer 1.200 meter). Volg het actuele nieuws op deze pagina.
 • Omleidingsroute vanuit Nesselande richting Rotterdam en Capelle aan den IJssel
  Wanneer één richting is afgesloten volgt het verkeer vanuit de wijk Nesselande in Rotterdam een omleiding via Laan van Avant-Garde > Laan van Magisch Realisme > Zevenkampse Ring > Schollevaartse Dreef. Volg het actuele nieuws op deze pagina.

Projectenapp

QR code BAM Infra projecten app

Voor de werkzaamheden Hoofdweg fase 2 is er een speciale app: de BAM Infra projecten app. Hierop is informatie over de werkzaamheden en de omleidingsroutes te vinden.

U kunt de BAM Infra projecten app downloaden via Google Play, App store in IOS en via de QR-code.

Meer informatie

De aannemer van het project is BAM Infra. Zij zorgen voor de communicatie rondom de bouw en uitvoering van de werkzaamheden.

Als u tijdens de uitvoering vragen en/of opmerkingen heeft kunt u terecht bij omgevingsmanager Jolanda Geleijnse. Zij is bereikbaar via hoofdweg@bam.com of telefonisch op werkdagen op 06 52 44 74 25.

Ook is er iedere donderdag van 13.00 tot 14.00 uur een inloopspreekuur in de bouwkeet.

\