Hofplein
Gepubliceerd op: 14-12-2020
Geprint op: 08-12-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/hofplein/
Ga naar de hoofdinhoud

Iedereen kent het Hofplein met de mooie fontein. Maar ook van het vele verkeer. Over een paar jaar is de drukke rotonde veranderd in een groen en levendig stadsplein met natuurlijk de fontein als bruisend middelpunt.

Het verkeer rijdt in de toekomst langs de randen van het plein. Er komen minder rijbanen voor auto’s. En daardoor meer ruimte voor fietsers en voetgangers.
De tram blijft wel over het plein rijden. Dus net zoals het nu is.

Door deze veranderingen kunt u straks oversteken naar de fontein, op de rand gaan zitten en het water aanraken.
Vanaf de bankjes kijkt u uit op de bronzen beelden van Willem de Kooning. En u kunt genieten van kleine tentoonstellingen en optredens.

Groen

Op het plein komen ongeveer 150 grote en kleine bomen en verschillende soorten planten. De bomen en planten trekken insecten en vogels aan en dat is goed voor de natuur in de stad.
Onder het plein komt een grote waterberging waarin 1.200 m3 regenwater kan worden opgeslagen. Dit kan worden gebruikt om al het groen water te geven als het langere tijd warm en droog is.

Participatie en vervolgstappen

Tot nu toe dachten meer dan 9.000 mensen mee over het nieuwe Hofplein. De gemeente heeft zoveel mogelijk wensen verwerkt in het definitief ontwerp. Vragen van participanten zijn beantwoord en staan in het document Terugkoppeling Participatiefase Voorlopig Ontwerp herontwikkeling Hofplein.

Het ontwerp is in november 2022 klaar. In 2024 starten de werkzaamheden.

Video

Bekijk de animatie van ontwerpers Juurlink + Geluk van het nieuwe Hofplein:

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u iets opvragen over het Hofplein? Stuur dan een e-mail naar hofplein@rotterdam.nl.
Het Hofplein is onderdeel van Stadsprojecten Rotterdam. Groene en aantrekkelijke openbare ruimtes voor alle Rotterdammers.