Het nieuwe Hofplein: voorlopig ontwerp gereed
Gepubliceerd op: 14-12-2020
Geprint op: 28-06-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/hofplein/
Ga naar de hoofdinhoud

De ontwikkeling van het Hofplein naar een groen en dynamisch stadsplein is weer een stap verder. Het voorlopig ontwerp (vo) is klaar. Ongeveer 160 bomen, ruimte voor voetgangers, fietsers, kunst en cultuur zijn hierin terug te vinden.

Begin 2020 deed wethouder Bokhove al een oproep aan Rotterdammers om het schetsontwerp te beoordelen en hun dromen over het Hofplein te delen. Meer dan 8.000 reacties kwamen toen binnen.

Uit de reacties bleek dat Rotterdammers het Hofplein graag zien veranderen, 77% van hen stelde dat het plein dringend aan vernieuwing toe is:

  • Het moet een plein worden waar voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen met een betere balans tussen langzaam verkeer en autoverkeer.
  • Het moet vooral een aangename verblijfsplek worden in onze hectische stad.
    Oftewel: meer groen, koel in de zomer, beschut in de winter, goed bereikbaar en voorzien van ruimte voor kunst en cultuur.

Ongeveer 160 bomen, ruimte voor voetgangers, fietsers, kunst en cultuur

Met die reacties is de ontwerper aan de slag gegaan in het voorlopig ontwerp. De meest opvallende aanpassingen op het ontwerp zijn ook terug te lezen in een korte samenvatting in deze brochure.

Bekijk de animatie van ontwerpers Juurlink + Geluk van het nieuwe Hofplein:

De reactietermijn om te reageren op het Voorlopig ontwerp is gesloten.

Vervolg

Alle feedback uit dit tweede participatieproces wordt verwerkt in een definitief ontwerp dat naar verwachting september 2022 gereed is. Het begin van de uitvoering van de herinrichting staat gepland voor halverwege 2023. 

Het Hofplein is onderdeel van Stadsprojecten Rotterdam. Groene en aantrekkelijke openbare ruimtes voor alle Rotterdammers.

Het Hofplein verandert van verkeersknooppunt naar bruisend stadsplein met de iconische fontein als kloppend hart. Het aantal rijbanen wordt minder waardoor er meer ruimte voor voetgangers en fietsers ontstaat.

Door de overgebleven rijbanen naar buiten te verplaatsen, geven we de ruimte terug aan de Rotterdammer. Zo ontstaat er een nieuw, levendig stadsplein in het midden van de stad. 

Een groen stadsplein

Zowel de stad als de Rotterdammer wordt gezonder. We stappen minder vaak in de auto en gaan veel vaker lopend, met de fiets of met het OV naar onze bestemming. Hierdoor krijgen we letterlijk en figuurlijk meer lucht en ontstaat de mogelijkheid om de plekken in de stad beter te verdelen onder de gebruikers.

160 bomen gaan zorgen voor een prettig verblijfsklimaat. De bomen zorgen voor verkoeling en schaduw op warme dagen.

De koppeling van het Hofplein met het Hofbogenpark, in combinatie met verschillende initiatieven voor groene daken in de buurt, verhoogt de biodiversiteit en geeft een impuls aan de stadsecologie. Daarmee wordt het Hofplein een aangename én groene verblijfsplek voor Rotterdammers en bezoekers: een plek om te lunchen, uit te rusten op een bankje of nieuwe energie op te doen.

Online slotbijeenkomst Publieksparticipatie

Op woensdag 28 april 2021 organiseerden we een online bijeenkomst met onder andere wethouder Judith Bokhove, wethouder Bert Wijbenga, de ontwerper van het nieuwe Hofplein, Cor Geluk en een aantal belangrijke stakeholders. Zij gaven hun eerste reactie op uw meningen, suggesties, wensen en dromen voor het Hofplein.

Benieuwd naar alle input die is opgehaald tijdens het participatieproces?

Heeft u de online bijeenkomst gemist? In de video hieronder kunt u de uitzending terugzien:

Heeft u vragen/opmerkingen, mail ons op hofplein@rotterdam.nl. Bent u geïnteresseerd in de eisen en wensen voor de uitwerking van het schetsontwerp (Juurlink en Geluk, november 2019) naar het Voorlopig Ontwerp? Lees dan hieronder het Concept Programma van Eisen herinrichting Hofplein.

Duizenden reacties

De Rotterdammers hebben ook een aantal nieuwe dromen en frisse ideeën gedeeld. Het gemeentebestuur vroeg iedereen mee te denken en een reactie te geven op het eerste schetsontwerp voor een nieuwe inrichting. Die oproep leverde ruim 6400 ingevulde vragenlijsten via Gemeentepeiler, meer dan 2250 reacties op Facebook en Instagram en ruim 60 online gesprekken op. Al deze input wordt van een reactie voorzien en vormt mede basis voor het (voorlopig) ontwerp van het nieuwe Hofplein.

In het kort

Rotterdammers willen een groener plein om te kunnen verblijven en verkoeling te vinden en een plein met meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Dit betekent onder meer dat er minder ruimte voor autoverkeer is gewenst op het Hofplein. Dat is de grote algemene lijn die in alle ingediende reacties en dromen valt op te tekenen. Rotterdammers en het gemeentebestuur zitten wat betreft het toekomstige Hofplein op dezelfde lijn.

Uw suggesties en ideeën nemen we graag mee in het voorlopig ontwerp (VO) dat in de zomer van 2021 gereed zal zijn. Maar eerlijk is eerlijk: niet alles kan, dus moeten we keuzes maken. En keuzes kunnen we alleen maken als er veel ideeën en suggesties binnenkomen. Dus kom maar op. Het Hofplein is van ons allemaal!

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar hofplein@rotterdam.nl

Volg Hofplein op