Hoekse Lijn
Gepubliceerd op: 17-09-2018
Geprint op: 08-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/hoekse-lijn/
Ga naar de hoofdinhoud

De Hoekse Lijn was vroeger een treinspoor, maar wordt nu als metrolijn gebruikt. Deze lijn loopt van station Schiedam Centrum tot Hoek van Holland Haven. En wordt nu doorgetrokken tot aan het strand.

Deze verbinding zorgt ervoor dat het gebied tussen Hoek van Holland en Rotterdam beter en sneller te bereiken is. In 35 minuten reist u nu met de metro van Hoek van Holland Haven naar Rotterdam Beurs.

Hoek van Holland Haven

Sinds oktober 2019 rijdt de metro tot aan het tijdelijke metrostation Hoek van Holland Haven. Dit is onderdeel van RET metrolijn B. Tegelijkertijd werd het nieuwe metrostation Hoek van Holland Haven gebouwd. Het nieuwe metrostation en de buitenruimte er omheen zijn bijna klaar. Het tijdelijke station blijft nog in dienst totdat de spoorverlenging geopend wordt.

Hoek van Holland Strand

Op dit moment trekken we de metrolijn vanaf metrostation Haven door tot aan het strand. We verlengen het spoor met ruim één kilometer. Op het strand bouwen we het nieuwe eindstation van de metro: 'Hoek van Holland Strand'. Wanneer de metro met passagiers naar het Hoekse strand gaat rijden, is nog niet bekend.

Strandplein

Met de komst van het nieuwe station 'Hoek van Holland Strand' pakken we gelijk de buitenruimte rondom het station aan. Zo is het strand niet alleen goed bereikbaar, maar wordt het ook een aantrekkelijke en levendige vierseizoenenbadplaats.

Het strandplein krijgt een hele nieuwe uitstraling. Het hoofdonderdeel van het plein is een groot betonnen zitelement met voldoende plekken om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. De nieuwe pleinvloer bestaat uit een mix van zandkleurige tegels en donkergrijze stroken van Chinees natuursteen.

Het speelse patroon staat voor de dynamiek van eb en vloed, het rondstuivende zand, maar ook voor het komen en gaan van bezoekers. Zo lopen het strand en duinen op een natuurlijke wijze over in het plein en krijgt het landschap alle aandacht. In de zomermaanden hebben fietsers en voetgangers ruim baan. Automobilisten kunnen dan niet parkeren op de Zeekant. Het gebied wordt hierdoor veiliger en aantrekkelijker.

Meer informatie

Bekijk de pagina Hoekselijn.mrdh.nl voor de meest actuele planning en meer informatie.

Heeft u vragen over het project? Neem dan contact op met het projectbureau Hoekse Lijn, telefoon 010 - 489 43 34. U kunt ook bellen naar 14 010, kies voor optie 9.