Hoboken
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 13-12-2018
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/hoboken/
Spring naar het artikel

Hoboken ligt binnen de grens Rochussenstraat/Westersingel/Westzeedijk/’s Gravendijkwal (inclusief Het Park en Coolhaven) in de binnenstad. In het gebied wonen relatief weinig mensen.

Er is er veel aandacht voor groen, kunst & cultuur en medische zorg. Denk aan de vele musea, kunstinstellingen, parken en het Erasmus MC.

De nieuwe entree voor de hoofdingang gaat in mei open.

Demissionair wethouder Joost Eerdmans en Joke Boonstra, lid van de raad van bestuur van Erasmus MC, plantten samen met leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium de laatste van in totaal zestien zilveresdoorns op het dr. Molewaterplein. Het plein is binnenkort klaar en ligt voor de nieuwe hoofdingang van Erasmus MC die vanaf mei gebruikt zal worden.

Healing environment binnen

Het Erasmus MC bouwt in het hart van de stad een ultramodern nieuw ziekenhuis. Als gemeente Rotterdam zijn we super trots op een academisch ziekenhuis van topkwaliteit in Rotterdam. Dat is zowel goed voor de bewoners van de stad en daarbuiten als voor de werkgelegenheid. In, op en rond het nieuwe ziekenhuis is veel ruimte voor groen. De bedoeling is dat dit positief bijdraagt aan het herstel van patiënten, zodat dit een healing environment kan zijn. Er is gezorgd voor veel daglicht, planten en een warme comfortabele inrichting met unieke daktuinen. Erasmus MC organiseert op 21 april a.s. een open dag.

Healing environment buiten

De hoofdingang van het nieuwe ziekenhuis ligt aan het vernieuwde dr. Molewaterplein. De gemeente en Erasmus MC werkten samen bij de nieuwe inrichting van dit gebied. Niet alleen bekostigden zij samen de hele herinrichting maar waren zij ook gezamenlijk opdrachtgever van het ontwerp. In het verlengde van de daktuinen en de groene binnenruimtes van het medisch centrum is een groene, verkeersluwe omgeving aangelegd met een prettige verblijfskwaliteit. Een 30-km-gebied waar fietser en voetganger voorrang hebben op autoverkeer. Stuk voor stuk maatregelen die passen bij de binnenstad als City Lounge. De kwaliteitsverbetering, verdichting en vergroening van de binnenstad maken dat bewoners, bezoekers en mensen die er werken zich prettiger voelen in de stad en er langer verblijven. Het ontwerp voor de buitenruimte is net als voor de binnenruimte ontworpen door het ontwerpbureau Juurlink en Geluk.

Cor Geluk (ontwerper) en Iris van der Lee (projectmanager gemeente) vertellen in het artikel ‘Zonder zebrapad oversteken bij nieuw plein Erasmus MC’ in het AD meer over het bijzondere ontwerp en de samenwerking tussen Erasmus MC en de gemeente Rotterdam.

Buitenruimte en duurzaam

In het gebied wordt hard gewerkt aan de buitenruimte. Zo worden de pleinen van het Erasmus MC vernieuwd en wordt er gewerkt aan de vergroening van de omgeving van het Museumpark. Ook wordt het dak van de Museumparkgarage aangepakt.

Naast vergroening aandacht voor verduurzaming van het gebied, zoals een eigen energieopwekking door bv. Warmte Koude Opslag en Rioolthermie, duurzamere mobiliteitsvormen, verbetering van de waterhuishouding en efficiënter gebruik van vastgoed.

Zorg

Het Erasmus MC is al jaren met een grootschalige nieuwbouw aan de slag. In september 2018 wordt het nieuwe ziekenhuis geopend en in gebruik genomen. Een nieuwe plek waar alle zorgfuncties bij elkaar komen.

Naast een nieuw thoraxcentrum komt ook de Daniel Hoed kliniek naar deze locatie.

De andere grote zorginstelling aan het Museumpark, Rijndam revalidatie, start aan het eind van dit jaar met een renovatie van hun gebouw.
Tevens wordt het hoofdgebouw uitgebreid met nieuwbouw en wordt het gebouw toegankelijker gemaakt en meer geïntegreerd met de omgeving.

Wonen

Ondanks op kleinere schaal dan de rest van de binnenstad worden in Hoboken ook woningen gebouwd. In ‘Little C’ komen ruim 300 woningen, een mix van appartementen, lofts en studio’s. Daarnaast komen er daktuinen, ontmoetingspleinen, kantoren, werkplekken, ateliers, horeca en kleinschalige winkels. Om de nieuwe woonomgeving nog aantrekkelijker te maken, wordt een groen stadspark aangelegd aan de kade van Coolhaven.

Kunst en Cultuur

In het gebied liggen verschillende musea dicht bij elkaar. De nieuwbouw van het Depot Boijmans van Beuningen zal naar verwachting nog een extra boost geven op cultureel gebied met grotere bezoekersaantallen voor het Museumparkgebied.