Historisch Delfshaven
Gepubliceerd op: 23-11-2020
Geprint op: 24-09-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/historisch-delfshaven/
Ga naar de hoofdinhoud

Historisch Delfshaven is onderdeel van de wijk Delfshaven en een uniek stukje Rotterdam.

Met name door de rijke geschiedenis die een grote toeristische aantrekkingskracht heeft. Maar ook door de ligging ten opzichte van de rest van de stad.

Geschiedenis

Delfshaven is rond 1400 ontstaan nadat de stad Delft een haven had aangelegd tussen de Delftse Schie en de Maas. Het is de plek waar Piet Heyn is geboren en 400 jaar geleden de Pilgrimfathers richting Amerika vertrokken met hun schip Speedwell. Die werd na wat lekkageproblemen in Plymouth ingeruild voor The Mayflower. Die Speedwell staat ook op het schilderij van het vertrek dat in het Capitool hangt. De Rotterdamse expansiedrang leidde uiteindelijk tot de annexatie van Delfshaven in 1886. Talloze historische gebouwen en elementen uit honderden jaren geschiedenis zijn bewaard gebleven en gerestaureerd, zoals de Pelgrimvaderskerk, het Zakkendragershuisje en de Dubbelde Palmboom aan de Voorhaven.

Bezoek Historisch Delfshaven

In Historisch Delfshaven is genoeg te zien. Meer informatie en een toeristische plattegrond staan op Rotterdam Tourist Information. En op RotterdamRoutes staan verschillende wandelroutes.

Hart van ontwikkelingen

Via het programma Stadscultuur investeert de gemeente samen met betrokken ondernemers en bewoners in het gebied. In de Kansenkaart (pdf) staat hoe de lokale economie versterkt kan worden door bezoekers meer mogelijkheden te bieden voor een langere verblijfsduur. Inzet is:

  • het rijke verleden beter zichtbaar maken
  • duurzame en aantrekkelijke programmering
  • De relatie met de stad en omliggende buurten in het gebied Delfshaven versterken
  • een goede balans tussen wonen, verblijven, horeca en verkeer creëren

Visie op de openbare ruimte

Al deze ontwikkelingen vragen om een heldere strategie voor de publieke ruimte. In het Visiedocument Openbare Ruimte Historisch Delfshaven staat welke kansen er liggen om onder andere de buitenruimte te vergroenen, de buurt te verbinden aan omliggende wijken en het verblijf op en rondom het water te stimuleren. In samenhang hiermee wordt ook de plek van voormalig restaurant Abrikoos ontwikkeld tot een nieuwe straat.

Download hieronder de samenvatting van de visie (toegankelijke pdf). U kunt het volledige Visiedocument als pdf aanvragen via wijkmanager Joeri Viergever, j.viergever@rotterdam.nl, telefoon 06 - 831 347 02. Ook voor andere informatie over de aanpak van de gemeente kunt u bij hem terecht.