Hillegersberg-Noord
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 15-12-2018
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/hillegersberg-noord/
Spring naar het artikel

Hillegersberg-Noord is een water- en lommerrijke wijk met onder meer de beeldbepalende Bergse Voor- en Achterplas. Langs de Straatweg staan enkele fraaie historische panden, monumentale herenhuizen en villa's.

 Maar u treft in de wijk ook lage flats aan, afgewisseld met eengezinswoningen en nieuwbouw. Er is veel ruimte voor water en groen. Hillegersberg-Noord is opgedeeld in de buurten 110-Morgen en Oud Hillegersberg, dat nog een dorps karakter heeft en de lintbebouwing van de Straatweg tussen de beide plassen.

Historie

De Bergse Voor- en Achterplas ontstonden door turfwinning in de 17e en 18e eeuw. Begin 20e eeuw werd het gebied ontdekt als aantrekkelijk woon- en recreatiegebied door gegoede Rotterdammers. Zeilen en roeien zijn nog steeds veel beoefende activiteiten. Naast villa's bevinden zich in de Achterplas veel zomerhuisjes. De ondernemer C.N.A. Loos legde er het bekende Plaswijckpark aan.

110-Morgen

De wijk 110-Morgen ligt ten noorden van Oud Hillegersberg en is ontstaan in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Deze typisch arbeiderswijk bestaat uit lage flats en eengezinswoningen, van elkaar afgeschermd door veel groen, waaronder het Jasonpark. De straten in de wijk zijn vernoemd naar Griekse en Romeinse goden en helden.

Oud Hillegersberg

Dit is het oudste deel van Hillegersberg-Noord en kent een dorpsachtige sfeer. Het winkelcentrum biedt een fraai uitzicht op de Bergse Voorplas en geniet veel bekendheid in Rotterdam en omstreken. De oude dorpskern rond de Hillegondakerk is nog goed herkenbaar. Kenmerken zijn goed onderhouden jaren ’20/’30 woningen, rustige straten, ingekapseld in een groene omgeving.