Oude Noorden
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 11-07-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/het-oude-noorden/
Spring naar het artikel

Wie houdt van evenementen en festivals moet in het Oude Noorden zijn. Daar is altijd iets te doen, meestal op een van de karakteristieke pleinen. Bijvoorbeeld het Blue Grass muziekfestival op het Pijnackerplein.

Of Feestival op het Noordplein met kunst, cultuur, sport en spel. Maar ook zijn er tussen de huizenblokken verrassend veel groene en beschermde speelplekken voor kinderen.

Deze grootste wijk van Noord telt zo'n 17.000 inwoners. Een bont gezelschap aan creatieven, kunstenaars, ondernemers, studenten, rijk, arm, jong en oud uit alle windstreken. Ze genieten van de groene singels en knusse vooroorlogse straatjes in deze oude volkswijk.

De afgelopen maanden heeft een groep bewoners uit de wijken Agniesebuurt, Bergpolder, Liskwartier en Heliport een advies opgesteld over de toekomstige inrichting van het Hofbogendak.

De Hofbogen wordt verkocht door de huidige eigenaar Hofbogen BV. De bewoners uit de wijken waar de Hofbogen doorheen loopt, hebben dit advies gemaakt voor het stadsbestuur van Rotterdam en de nieuwe eigenaar. Het gaat over de inrichting van het dak en over manieren hoe de directe bewoners hierbij betrokken kunnen worden.

Op 12 juni maakte Hofbogen BV bekend dat de nieuwe eigenaar de Dudok Groep uit Dordrecht wordt. De officiële overdracht zal later dit jaar zijn. U kunt het advies hier bekijken.

Alle bewoners uit de betreffende wijken hebben hun mening kunnen geven tijdens een informatiebijeenkomst op 11 juni, via de GemeentePeiler-app of door een schriftelijke enquête in te vullen. Deze meningen zijn verwerkt in het definitieve advies.

Tijdens het bezoek van het college aan het gebied Noord op vrijdag 28 juni 2019 heeft de bewonersgroep het advies aan het college van burgemeester en wethouders aangeboden. Wethouder Wijbenga nam het advies in ontvangst. Dit advies wordt ook nog aan de Dudok Groep aangeboden.

Meer of minder horeca in de buurt? Dat staat in de herijking van het horecagebiedsplan Noord (pdf). De gemeente stelde dit plan halverwege 2019 vast voor de periode 2019-2021. Bewoners, ondernemers en wijkraden zijn hierover geraadpleegd. Noord is populair bij horecaondernemers. Centraal in het plan: een verantwoorde ontwikkeling die past bij de sfeer van buurten. Belangrijk is een goede balans tussen levendigheid en een fijne woonomgeving.

De wijkraad Oude Noorden bestaat uit vijf bewoners die het stadsbestuur gevraagd en ongevraagd adviseren. Vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkraad, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

De wijkraad vergadert elke maand (behalve in augustus) . Meer informatie over:

Wijkagenda

De wijkraad maakt in samenspraak met bewoners een plan voor de wijk, de wijkagenda. Deze wordt vastgesteld door burgemeester en wethouders en zorgt voor het Wijk Actie Plan (WAP). Het WAP beschrijft wat er per jaar in het Oude Noorden gaat gebeuren.

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Oude Noorden, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkraadsleden ook persoonlijk benaderen:

Souad El Amiri-Mokthari

Souad El Amiri-Mokthari

Wijkraadslid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail s.elamirimokhtari@wijkraadrotterdam.nl

Martha Harel

Martha Harel

Wijkraadslid (oktober 2019)

Telefoon 06 - 479 429 99

E-mail m.harel@wijkraadrotterdam.nl

Mohammed Menouar

Mohammed Menouar

Wijkraadslid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail m.menouar@wijkraadrotterdam.nl

Viola Schaaff

Viola Schaaff

Wijkraadslid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail v.schaaff@wijkraadrotterdam.nl

Arif Yakişir

Arif Yakişir

Wijkraadslid (april 2018)

Telefoon 06 - 180 101 69

E-mail a.yakisir@wijkraadrotterdam.nl

Hofbogenpark

Het dak van de Hofbogen is met een lengte van 1,9 kilometer het langste dak van Nederland. Het eerste deel is aangelegd als publiek park. Over een paar jaar geldt dit voor het gehele dak. Lees op deze webpagina meer over het Hofbogenpark.

Burgemeester en wethouders bezochten op vrijdag 28 juni het gebied Noord met zijn wijken Agniesebuurt, Bergpolder, Blijdorp, Liskwartier, het Oude Noorden en Provenierswijk.

Na een gezamenlijk welkom konden bewoners in gesprek met de bestuurders naar hun keuze. Diverse onderwerpen kwamen aan bod. Tijdens de zogenaamde pitch presenteerden vier groepen in Blijdorp zich over ruimtegebrek op de locatie waar ze allen zitten (de camping, manege, scouting en voetbalvereniging).

De adviesgroep Hofbogenpark presenteerde hun advies aan wethouder Wijbenga. Alle actiepunten die uit de tafelrondes naar voren kwamen zijn genoteerd en zullen meegenomen worden. Na afloop werd nagepraat onder het genot van een lunchbuffet.

Jacco Bakker wijkmanager j.bakker@rotterdam.nl 06 - 222 224 90
Haika Nanninga wijknetwerker hh.nanninga@rotterdam.nl 06 - 230 056 02
Annemiek van Ravens wijknetwerker a.vanravens@rotterdam.nl 06 - 102 187 09

Een wijk met karakter

Het Zwaanshals is absoluut een trekker, met bijzondere winkels, horeca en galeries. Op het Noordplein is elke zaterdag de Rotterdamse Oogstmarkt met regionale biologische producten. De Noorderboulevard (Noordmolenstraat en de Zwart Janstraat) voorziet in alle mogelijk behoeften van een divers publiek.

Ruime, historische woningen zijn te vinden in de kop van het Oude Noorden. Steeds meer jonge gezinnen vinden hier een thuis. Er is een actieve bewonersvereniging. Het karaktervolle oude klooster is nu het Huis van de Wijk voor bewoners. In de Schommelstraat zit nog een Huis van de Wijk: Mozaïek. De oude gevangenis aan de Noordsingel is begonnen aan een nieuw leven met woningen in de Tuin van Noord.

Bewonersinitiatieven

Heeft u een goed idee voor uw straat, buurt of wijk? En wilt u dat samen met medebewoners realiseren? Dan kunt u een financiële bijdrage aanvragen.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

\