Het Lage Land
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 25-09-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/het-lage-land/
Ga naar de hoofdinhoud

Het Lage Land is één van de succesvolste naoorlogse wijken. Het is een gewild woongebied en de Lagelanders wonen er met plezier. De wijk telt ruim 10.000 inwoners, verdeeld over zo’n 5.897 huishoudens.

Daarvan zijn 3.056 eenpersoonshuishoudens en 1.300 huishoudens met kinderen. Het Lage Land is met een score van 8,9 op de veiligheidsindex van 2014 één van de veiligste wijken van Rotterdam.

Geschiedenis

Het Lage Land is één van de tien nieuwe wijken die tussen 1950 en 1975 in een kring rond Rotterdam zijn gebouwd. De behoefte aan nieuwe woningen was groot, omdat in het stadscentrum 25.000 woningen door het bombardement verloren waren gegaan. Daar kwam bij dat veel mensen uit de landelijke gebieden naar Rotterdam trokken, op zoek naar werk in de binnenstad en de snel groeiende haven.

Karakteristieken

Het Lage Land wordt gekarakteriseerd door de combinatie van laag-, middelhoog en hoogbouw en vooral door veel open groene ruimte. Het is een wijk waar men tot rust kan komen en met een vriendelijke uitstraling. In deze groene rustgevende woonomgeving is het prettig verblijven, als contrast naast het stadse leven. Vooral gezinnen met opgroeiende kinderen vestigden zich in Het Lage Land.

Actuele hoofdthema’s zijn

• ontwikkelen kindvriendelijke omgevingen 
• samenwerking binnen Woonservicegebied
• ondersteunen van initiatieven van bewoners(groepen)
• veilig ondernemen
• integrale aanpak buitenruimte
• herstructurering

Groen als woonkwaliteit

Aanvankelijk was er bij flat Berlagestraat in de Berlagestraat een grasveldje. De huurders en bewoners van de Stichting Pameyer van het complex waren van mening dat de ruimte voor hun flat absoluut fraaier kon. Er werd een plan opgezet om van het grasveld een mooie bloeiende tuin te maken. In afstemming met Stadsbeheer van de gemeente en subsidie voor de aanschaf van planten en wat tuingereedschap is dit mogelijk gemaakt. De bewoners hebben de tuin zelf ingericht en in onderhoud genomen. In sommige periode wordt er ook een beetje groenten verbouwd. Het is fantastisch gelukt en vele bewoners op weg naar het winkelcentrum worden door de bloemenpracht verrast. Als slagroom op de taart zijn er nog een aantal plantschalen toegevoegd bij de ingang van de flat.

'Dat groen kan mooier'

Bewoners Arent van ’s Gravesandestraat

Met deze woorden hebben de bewoners van de Arent van ’s Gravesandestraat het beheer van de beplanten op de hoeken met Aernt Bruunstraat en de Hendrik van Bontsfortstraat eerder op zich genomen. Een financiële bijdrage maakte het mogelijk dat bewoners nieuwe beplanting aangeschaft. Deze nieuwe beplanting is er overigens ook door de bewoners zelf geplaatst in de beschikbare plantvakken. Met uitzondering van de bomen worden de plantvakken volledig door de bewoners zelf onderhouden. Ondertussen helpen zij ook nog een buurman die wat minder in staat is zijn heg zelfstandig te onderhouden. Zo is een mooi initiatief uitgegroeid tot een groot straatsucces. Allemaal blij met twee mooie plantvakken voorzien van rozen en rododendrons. Op dit moment staat er weer groot onderhoud op stapel. De bewoners slaan de handen ineen voor gezellig straat dag. Het leven in de wijk Het Lage Land gaat hier verder dan de voordeur.

Nieuwe speelplek

Bewoners van de Lieven de Keystraat zijn duidelijk. 'Wij willen een leuke speelplek voor onze kinderen en een plek waar de buurt activiteiten organiseert.' Daarom bedachten zij met hun kinderen een nieuwe inrichting voor het versleten basketbalveld langs de A16. Het is een speelplek voor zowel kleine kinderen als jongeren geworden. En geschikt voor ontmoetingen en buurtbijeenkomsten.

Stadsbeheer werkt het plan uit voor de nieuwe speelplek. Het bijzondere is de inrichting van de omgeving. Het ondoorzichtige bosplantsoen maakt plaats voor plantvakken die volop zicht bieden op de speelplek. Bewoners nemen de inrichting en het beheer van de plantvakken op zich. Hiervoor is subsidie verstrekt. Een voorbeeld van participatie in de wijk. In juni is de nieuwe speelplek gereed. Het resultaat mag er zijn!