Aardgasvrij Heindijk, Korendijk en omgeving
Gepubliceerd op: 18-10-2019
Geprint op: 21-02-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/heindijk-aardgasvrij/
Spring naar het artikel

De overheid wil dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. Ook in Rotterdam. Dat is beter voor het milieu.

De komende jaren onderzoekt de gemeente Rotterdam in vijf gebieden hoe we dit gaan doen. Eén van die gebieden is Heindijk, Korendijk en omgeving.

Aanbod

Eigenaar-bewoners van de wijk Heindijk hebben van gemeente Rotterdam een aanbod gekregen om over te stappen van aardgas naar stadsverwarming en elektrisch koken. Het gaat om de volgende straten: Aalsdijk, Bandeloodijk, Bazeldijk, Blesdijk, Bronsdijk, Hazendijk, Heindijk en Korendijk. Zij krijgen een subsidie die het grootste deel van de kosten dekt. Het aansluiten van een woning in Heindijk op stadsverwarming kost gemiddeld 14.000 euro.

Persoonlijk gesprekken

De gemeente Rotterdam is bij eigenaren op bezoek geweest. In persoonlijke gesprekken is informatie gegeven over het aanbod om over te stappen van aardgas naar stadsverwarming en elektrisch koken. De eigenaren mogen zelf de keuze maken.

Subsidie Elektrisch koken

Ook de gemeente Rotterdam stimuleert het elektrisch koken in Heindijk, Korendijk en omgeving. Eigenaren kunnen voor het aanschaffen van een nieuw kooktoestel en eventuele aanpassingen aan de elektra een vergoeding ontvangen van maximaal 500 euro. Voor meer informatie en de voorwaarden, kijk op: Subsidie elektrische kookvoorziening.

Subsidies

Deze wijk is de eerste wijk waar particuliere woningbezitters een aanbod krijgen om aardgasvrij te worden. De gemeente geeft een subsidie die het grootste deel van de kosten dekt. Het overstappen kost daardoor ongeveer het volgende bedrag:

  • Het aansluiten van een woning op stadsverwarming kost ongeveer 14.000 euro. De eigenaar-bewoner betaalt hier een deel van: een bedrag van 1.500 euro
  • Voor het aanschaffen van een nieuw kooktoestel en eventuele aanpassingen aan de elektra wordt een vergoeding van maximaal 500 euro verstrekt
  • De kosten voor het afsluiten van het aardgas worden volledig vergoed.

Voor het betalen van de 1.500 euro en de eventuele kosten voor het aanleggen van elektrisch koken kan een renteloze lening worden verstrekt.

De twee woningcorporaties in uw wijk, Vestia en Woonbron, werken ook aan het aardgasvrij maken van hun gebouwen. Momenteel onderzoekt Vestia wat dit voor haar huurders en de gebouwen betekent en wat haalbaar is. Als hier meer over bekend is, dan informeert Vestia haar huurders hierover. Woonbron heeft al afspraken gemaakt met de warmteleverancier Nuon over de aansluiting op stadsverwarming. Voordat de wooncomplexen worden aangesloten op stadsverwarming krijgen de huurders van Woonbron informatie over de mogelijkheid om ook elektrisch te gaan koken.

De gemeente gaat in gesprek met uw particuliere verhuurder over de mogelijkheden om zijn woningen aardgasvrij te maken. Informeer bij uw particulier verhuurder wat hij kan doen.

Kiezen

De eigenaar-bewoners in Heindijk kunnen kiezen uit verschillende mogelijkheden. Zo kan de woning volledig aardgasvrij worden gemaakt, kunnen woningeigenaren kiezen om over te stappen op stadsverwarming, maar nog wel op aardgas blijven koken of kiezen ze ervoor om alleen over te stappen op elektrisch koken. De woningeigenaren kunnen ook zelf aan de slag gaan met een alternatief voor aardgas of om op het volgende moment aan te sluiten op stadsverwarming in 2026/2027.

Op de website van Vattenfall kunt u de prijs vergelijken tussen gas en stadsverwarming (richtlijn van Vattenfall). Let op: de website van Vattenfall werkt niet in Internet Explorer, probeer een andere browser (bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Safari).

Meer informatie

Meer informatie over aardgasvrij leest u op rotterdam.nl/aardgasvrij. Of bel met de gemeente via 010 - 267 50 15. Of mail naar aardgasvrij.heindijk@rotterdam.nl.

\