Groot-IJsselmonde
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 23-09-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/groot-ijsselmonde/
Ga naar de hoofdinhoud

De naam zegt het eigenlijk al: Groot IJsselmonde is de grootste wijk van IJsselmonde. De wijk is groen, waterrijk en ruim van opzet.

Groot IJsselmonde wordt begrensd door de A16, de A15/Zevenbergsedijkje, de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht en de Nieuwe Maas.

Geschiedenis

Het stedenbouwkundige plan voor Groot IJsselmonde werd eind jaren ’50 ontworpen door ir. Van Drimmelen en vanaf begin jaren ’60 gerealiseerd. Duidelijk zichtbaar op de kaart is de ‘bloembladstructuur’ die Van Drimmelen voor de nieuwe zuidelijke tuinstad had bedacht: het centrumgebied met centrale voorzieningen en een centrumpark als bloemhart en de woonwijken daaromheen als de bladeren van een bloem.

Bewoners

In Groot IJsselmonde wonen ongeveer 27.000 mensen. De wijk bestaat uit de buurten Groenenhagen-Tuinenhoven, Zomerland, Sportdorp, Kreekhuizen, Hordijkerveld, Reyeroord en De Veranda.

Voorzieningen

Groot IJsselmonde heeft hoogbouw en laagbouw, is ruim opgezet, heeft veel groen en is waterrijk. Er zijn tal van sport,- en speelvoorzieningen voor jong en oud. In het centrum van de wijk bevinden zich het winkelcentrum Keizerswaard, de bibliotheek en het cultuurpodium Islemunda. Winkelcentrum Keizerswaard is het grootste van IJsselmonde en het één na grootste winkelcentrum op Zuid. In Groot IJsselmonde staat ook De Kuip, het voetbalstadion van Feyenoord.

\