Groot-IJsselmonde
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 24-06-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/groot-ijsselmonde/
Ga naar de hoofdinhoud

Groot IJsselmonde is de grootste wijk van IJsselmonde.

De bevolking van Groot-IJsselmonde wijkt op een aantal punten af van het Rotterdamse gemiddelde. Zo wonen er in de wijk relatief veel 65+ers. Ruim een kwart van de bewoners is 65 jaar en ouder. De wijk bestaat uit de buurten Groenenhagen-Tuinenhoven, Zomerland, Sportdorp, Kreekhuizen, Hordijkerveld en Reyeroord.

In Groenenhagen-Tuinenhoven, Zomerland en Sportdorp wonen bij elkaar ongeveer 12.000 mensen. In Kreekhuizen, Hordijkerveld en Reyeroord wonen bijna 16.000 mensen. De leeftijdsopbouw hier is wat jonger.

Groot IJsselmonde heeft hoogbouw en laagbouw, is ruim opgezet, heeft veel groen en is waterrijk. Er zijn tal van sport- en speelvoorzieningen voor jong en oud. In het centrum van de wijk bevinden zich het winkelcentrum Keizerswaard, de bibliotheek en het cultuurpodium Islemunda. Het winkelcentrum is het één na grootste winkelcentrum op Zuid.

Recreëren, wandelen en sporten kan onder andere in het park de Twee Heuvels. Dit is in 1971 aangelegd en is circa 50 hectare groot. Het park heeft pas een grote metamorfose gehad. Het is toegankelijker geworden door een deel het groen aan de rand te rooien en paden zijn verplaatst. Het park heeft ook een sportieve functie, het is onderdeel van het ‘rondje Stadionpark’. Dit is een recreatieve route van ruim 5 km langs verschillende mooie plekken in het gebied. Je kan wandelen, fietsen, skaten of hardlopen, lekker bewegen en genieten van de omgeving.

Groot-IJsselmonde ontleent zijn naam aan het dorp IJsselmonde aan de noordzijde; dit dorp is nu de wijk Oud-IJsselmonde. Tot 1941 was IJsselmonde een aparte gemeente. Het hele eiland waarop behalve Rotterdam-Zuid ook Barendrecht en Zwijndrecht liggen heet trouwens ook IJsselmonde.

Na de ontwikkeling van Zuidwijk, Pendrecht en het Lage Land begon de gemeente eind jaren vijftig te werken aan verdere uitbreidingen. Eerst werd gestart met Ommoord en direct daarna met het oostelijk deel van Rotterdam-Zuid: Lombardijen ten westen van de spoorlijn naar Dordrecht en Groot-IJsselmonde ten oosten daarvan.

De wijk was bedoeld voor werknemers uit de haven en als overloop voor de noordoever. De woningnood was nog hoog.
Vanaf 1999 zijn herstructureringsplannen ontwikkeld voor Groot-IJsselmonde. Het centrumgebied is vernieuwd en sommige buurten zijn verdicht. Vooral in Groenenhagen en Tuinenhoven zijn goedkope portieketageflats gesloopt en vervangen door grondgebonden woningen en etagewoningen. Op het gebied van hedendaagse seniorenhuisvesting vormen de Kreilerburcht en de Plussenburgh inspirerende voorbeelden.

 

Sinds begin 2018 is de gemeente, samen met bewoners, ondernemers en andere partijen op ontdekkingsreis in Reyeroord om van Reyeroord een nog leefbaardere omgeving te maken.

Ambities zijn onder ander: Duurzaamheid en duurzame energie, gezonde levensstijl, armoede-en schuldenbestrijding en overbruggen van de generatie-en cultuurkloof.

We noemen het Reyeroord+. Omdat de wereld natuurlijk niet ophoudt bij de wijkgrens. En we soms over die grens heengaan als het beter uitkomt. Maar ook omdat Reyeroord een plus krijgt.

Meer informatie op de pagina Reyeroord.

Meer informatie

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen of bent u op zoek naar informatie dan kunt u contact opnemen met de wijkmanager of wijknetwerker.