Spring naar het artikel

De Rotterdamse economie groeit. Maar met de groei van de economie stijgt ook de druk op het verkeer en de luchtkwaliteit in de stad. Gemeente Rotterdam werkt samen met ondernemers aan duurzame oplossingen.

. Om dat te bereiken, heeft gemeente Rotterdam een duidelijk doel: geen uitstoot meer door transport en logistiek in de binnenstad in 2020. Deze ambitie ‘Green Deal 010 Zero Emission Stadslogistiek’ is in oktober 2014 door Rotterdam, TNO en zes transportbedrijven uit de regio Rotterdam ondertekend.

Koplopers in schone logistiek

De gemeente werkt binnen Green Deal 010 samen met zes regionale transportbedrijven: DHL, Van der Heijden & ZN, Getru Bedrijven, Roadrunner koeriersdiensten, Klok en Post Kogeko. De gemeente beschouwt deze bedrijven als koplopers op het gebied van schone logistiek. Zo gebruikt Van der Heijden een elektrische vrachtauto, zoekt DHL de grenzen van de vrachtfiets op en vermindert Getru met slimme techniek het brandstofverbruik van vrachtwagens. Lees een uitgebreide beschrijving van deze innovatieve projecten.

Landelijk initiatief

Naast Green Deal 010 is er ook een landelijk programma Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek. Het nationale doel is bijna hetzelfde als dat van Rotterdam. Het enige verschil is dat het landelijke programma uitgaat van zero emissie in 2025. In Rotterdam hebben de koplopers aangegeven te gaan voor zero emissie in 2020. Vijf jaar eerder dus. En aangezien transport een belangrijke luchtvervuiler is in Rotterdam, valt daar zeker winst te behalen. Elke individuele ondernemer kan daar verandering in brengen en concurrentievoordeel mee opdoen.

2020 uitstoot-vrij: goede ideeën welkom

De gemeente helpt graag om ideeën vanuit de sector omtrent emissievrije logistiek om te zetten naar realiteit. Zo zorgen we voor de juiste faciliteiten, contacten, hulp bij het vinden van geschikte locaties. En kijken we kritisch naar de regelgeving. Green Deal 010 draait om samenwerken en netwerken. Samenwerken voor een schone lucht en kennis delen over slimme oplossingen.

Dus:

Bent u ondernemer in de transport of logistiek en actief in Rotterdam? Maakt u gebruik van stadslogistiek in Rotterdam? Zoekt u naar slimme oplossingen ideeën of een samenwerking? En wilt u zich inzetten voor een emissievrije binnenstad in 2020 en een gezonder leefklimaat voor alle Rotterdammers? Meld u dan nu aan bij Green Deal 010, mail info@greendeal010.nl.