Vernieuwing gemaal Stolwijkstraat
Gepubliceerd op: 31-07-2020
Geprint op: 22-01-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/gemaal-stolwijkstraat/
Ga naar de hoofdinhoud

Het gemaal aan de Stolwijkstraat voldoet niet meer. Als het hard regent ontstaat in het ziekenhuis wateroverlast.

Daarom wordt het gemaal helemaal opnieuw ingericht.

Wat doet een gemaal?

Afvalwater moet worden afgevoerd. Om al dit water naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) te brengen, worden pompen gebruikt. Deze pompen staat in het gemaal. De pompen in het gemaal worden elektrisch aangedreven. In totaal zijn er in Rotterdam wel duizend grote en kleine rioolgemalen.

Riool Stolwijkstraat bestaat nu uit:

  • een ontvangstkelder (bassin)
  • een besturingskast
  • twee pompen.

Wat verandert er?

Voor de omgeving verandert er niet veel. Al het water wordt ook tijdens de werkzaamheden gewoon afgevoerd. In het gemaal zelf verandert eigenlijk alles. Het gemaal bestaat uit vier ondergrondse ruimtes. Twee ruimtes hebben straks een bassin, waarin het water verzameld wordt. In de andere twee ruimtes staan de pompen om het water af te voeren. Het afvalwater van het ziekenhuis wordt apart afgevoerd. Zo is er minder kans op overlast en kan het gemaal er weer jaren tegen.

Werkzaamheden

De vernieuwing van het gemaal duurt ongeveer 6 maanden; van augustus 2020 tot begin 2021. De aannemers werken achter de bouwhekken; de omgeving heeft hier weinig last van. Voor de veiligheid is het fietspad wel tijdelijk afgesloten. Uiteraard kunnen de ambulances de SEH snel bereiken.

Er worden twee tijdelijke pompinstallaties (TPI) neergezet naast het gemaal. Die ervoor zorgen dat water altijd afgevoerd kan worden. Als de werkzaamheden begin 2021 helemaal klaar zijn, worden deze verwijderd.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met communicatieadviseur Ilse van den Berg, telefoon 06 - 182 940 15, e-mail i.vandenberg2@rotterdam.nl.