Spring naar het artikel

Gemeente Rotterdam onderzoekt hoe bezoekers van het Kralingse Bos het geluid ervaren. Wat zijn positieve of negatieve geluiden? Help u mee met dit onderzoek? Vertel de gemeente hoe u het geluid in het bos ervaart.

Rotterdam zet in op stille groene gebieden. Plekken waar je tot rust kunt komen in een levendige stad. De ambitie is voor iedere Rotterdammer een stille plek op loopafstand en een stille groene plek op fietsafstand. Maar wat is eigenlijk zo’n stille groene plek? Wanneer ervaren we een plek als stil en rustig en wanneer juist niet? En heb je stilte nodig om tot rust te komen? Eigenlijk is daarover nog niet zo veel bekend.

Geluidbelevingsonderzoek Kralingse Bos

Daarom voert de gemeente een geluidsbelevingsonderzoek uit. Samen met bezoekers onderzoeken wij hoe bezoekers van het bos het geluid ervaren. Wat zijn positieve en wat juist negatieve geluiden? Door middel van de MoSART app kunt u uw beleving op elk gewenst moment van 12 september t/m 12 oktober doorgeven. Vele handen maken licht werk en hoe meer mensen meedoen, hoe beter de resultaten worden. De gemeente krijgt hiermee beter inzicht in hoe mensen het geluid in het Kralingse Bos beleven. Die gegevens kunnen we gebruiken om te zorgen voor voldoende stille/rustige groene plekken in de stad. Daarom vragen we u om mee te doen aan dit mooie project!

Meedoen aan het onderzoek

U kunt op drie verschillende manieren meedoen aan het onderzoek:

Download de MoSART app van SoundAppraisal via de Playstore (android) of iOS (Apple) op uw smartphone of tablet. Tijdens uw bezoek aan het Kralingse Bos opent u de app. Met deze app maakt u ter plekke een geluidsopname en beantwoordt u een paar vragen. Dit duurt ongeveer twee minuten. De app stuurt uw resultaten naar SoundAppraisal, een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in de beleving van geluid. U kunt uiteraard dit onderzoekje op meerdere momenten en plekken in het Kralingse Bos herhalen. Graag zelfs!

Download de app:

Van 12 september tot en met 12 oktober lopen publieksvoorlichters van gemeente Rotterdam op verschillende dagen en momenten in het Kralingse Bos. Ze kunnen samen met u de app doorlopen en uw geluidbeleving registreren.

Doet u liever mee aan een georganiseerde wandeling in het Kralingse Bos? Dat kan ook! U kunt zich namelijk aanmelden voor één van de soundwalks. U gaat dan samen met de andere deelnemers, onder begeleiding van de boswachter, op bepaalde plekken de MoSART app gebruiken. Hiervoor hebben we twee routes uitgestippeld; een soundwalk west en een soundwalk oost. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.

Dit zijn de data waarvoor u zich kunt aanmelden:

  • woensdag 19 september 14.00 uur (soundwalk west, oranje route)
  • zondag 23 september 14.00 uur (soundwalk oost, paarse route)
  • woensdag 26 september 14.00 uur (soundwalk oost, paarse route)

Naast de georganiseerde wandelingen kunt u ook zelf de routes bewandelen en de MoSART app gebruiken.

Veelgestelde vragen

MoSART is een app die ontwikkeld is om inzicht te krijgen in geluidsbeleving. In dit project achterhalen we hoe het geluid van het Kralingse Bos beleefd wordt. Hiervoor wordt het geluid gekoppeld aan uw mening over het geluid. De app is door wetenschappelijk onderzoek tot stand gekomen.

SoundAppraisal is een soundscape- en geluidsanalysebedrijf dat zich richt op het optimaliseren van de geluidsomgeving, in zowel de publieke ruimte (parken, steden), de zorg (een veilige auditieve omgeving voor kwetsbare mensen) en in andere situaties waar de kwaliteit van de geluidsomgeving een rol speelt (bijvoorbeeld treinen, planning werkzaamheden). SoundAppraisal doet ook geluidsoverlast projecten.   

Uw gegevens zijn anoniem en worden alleen voor dit onderzoek gebruikt. Het enige wat we van u nodig hebben is uw locatie en uw mening over het geluid dat op die locatie te horen is. Het privacy statement vindt u hier.

Dat klopt. We hebben voor nu ervoor gekozen om met de MoSART app te werken. Wel zijn er in de periode van 12 september tot en met 12 oktober publieksvoorlichters van de gemeente Rotterdam in het Kralingse Bos. Zij kunnen met hun eigen tablet uw geluidbeleving registreren.