Gehoorschade
Gepubliceerd op: 28-06-2017
Geprint op: 07-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/gehoorschade/
Ga naar de hoofdinhoud

Gamen, muziek streamen, YouTube kijken, feestjes, festivals… onze kinderen worden in hun vrije tijd steeds vaker blootgesteld aan hoge geluidsniveaus. Niet iedereen ziet daar de risico's van in. Ten onrechte.

Naar schatting zijn er in Nederland 450.000 jongeren tussen 15 en 25 jaar met gehoorverlies als gevolg van blootstelling aan te hard geluid. Ieder jaar komen daar 21.500 jongeren bij. Gelukkig kunt u als ouder met behulp van een paar simpele tips gehoorschade bij uw kind voorkomen.

Hoe loopt uw kind gehoorschade op? 

Gehoorschade kan direct ontstaan na één hard geluid, maar ook langzaam opbouwen door te vaak of te lang luisteren op hoge geluidsniveaus. Als uw kinderen muziek luisteren, filmpjes kijken of gamen met een koptelefoon of oortjes staat het geluid vaak onbewust te hard. Ook op feestjes en evenementen als carnaval, Koningsdag of oud en nieuw hebben we meestal niet in de gaten hoe hard het omgevingsgeluid en de muziek zijn.

Hoe ernstig is gehoorschade?

Of de gehoorschade nu plotseling of over een langere periode ontstaat, de gevolgen zijn niet mis. Ook uw kinderen kunnen last krijgen van een constante piep, oorsuizen, doofheid of geluidsvervorming. Gehoorschade is bovendien onomkeerbaar en kan (in het ergste geval) leiden tot concentratie- en leerproblemen, sociaal isolement en zelfs depressie.

Hoe kunt u gehoorschade voorkomen? (tips)

Gehoorschade is dus een serieus probleem. Gelukkig kunt u als ouder met een aantal simpele maatregelen gehoorschade bij kinderen voorkomen:

 1. Zet volumebegrenzing aan
  Langdurig naar hard geluid luisteren via een koptelefoon kan op termijn erg schadelijk zijn voor het gehoor van uw kind. Zet daarom altijd de volumebegrenzing op de apparaten aan, dan kan het geluid nooit te hard staan. Uw kind krijgt dan ook een melding als het geluid een bepaalde grens bereikt.
 2. Zorg dat uw kind gehoorbescherming gebruikt
  Zorg dat uw kind goede oordoppen met muziekfilter draagt bezoek aan evenementen of bij het uitgaan. Dankzij het filter in deze oordoppen kunnen kinderen elkaar goed verstaan en nog steeds naar de muziek luisteren. Neem geen schuimdoppen, deze passen vaak niet goed in de oren en vervormen het geluid.
 3. Meet het geluidsniveau
  Met een decibelapp kunt u gemakkelijk de geluidssterkte meten. Vanaf 80 decibel kan er gehoorschade ontstaan. Let op: iedere 3 decibel daarboven is een verdubbeling van het geluid, 83 decibel is dus twee keer zo hard als 80 decibel.
  Is het geluid te hard? Neem dan maatregelen: zorg dat kinderen oordoppen gebruiken of ga ver van de speakers staan.
 4. Controleer regelmatig
  Doe elk jaar een (gratis) online hoortest. Voor een uitgebreid onderzoek kunt u het beste langs de huisarts of de audicien gaan.

Vermoedens van gehoorschade?

Heeft uw kind regelmatig een piep in de oren of piep die lang aanhoudt? Dit is al een eerste teken van gehoorschade. Als u gehoorschade constateert kunt u het beste naar de huisarts gaan of contact opnemen met een audicien.

Geen wetten of regels

Ondanks dat er in Nederland elk jaar 21.500 jongeren gehoorschade krijgen, zijn er geen wetten of regels om mensen te beschermen tegen harde muziek tijdens het uitgaan. De gemeente Rotterdam heeft daarom een plan opgesteld om gehoorschade bij (jonge) Rotterdammers te voorkomen.

De Rotterdamse aanpak tegen gehoorschade

Om gehoorschade te voorkomen is het belangrijk dat Rotterdammers, professionals en ondernemers in Rotterdam goed geïnformeerd worden door de gemeente over gehoorschade en de risico’s. De gemeente gaat aan de slag met een goede informatievoorziening voor deze verschillende groepen. Daarnaast wil de gemeente Rotterdammers aansporen om zelf hun gehoor te beschermen. Het is daarnaast belangrijk dat er aandacht is voor gehoorschade op Rotterdamse evenementen. De gemeente wil in gesprek met evenementenorganisaties om gehoorschade onder de aandacht te brengen van festivalbezoekers.

Meer informatie

Meer informatie en tips vindt u op de site van VeiligheidNL.