Fietsstad
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 26-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/fietsstad/
Ga naar de hoofdinhoud

Op de fiets naar werk, school, een sportvereniging, de supermarkt of de stad. In Rotterdam kan alles op de fiets. Snel én makkelijk naar het centrum, het buitengebied of omliggende steden.

Het is gratis dagelijkse beweging waarmee bovendien de lucht in de stad gezond blijft en het verkeersgeluid vermindert.  

Rotterdam is (nog) geen typisch Nederlandse fietsstad. Dat is vooral te merken aan de infrastructuur in de stad. Die is vooral ingericht op de automobilist, maar dat is aan het veranderen. Het aantal fietsers is sinds 2010 met 45% gegroeid. En dat worden er elk jaar meer. Tijd dus om in Rotterdam meer ruimte te maken voor fietsers.

Het aantal fietsers in Rotterdam is bijna verdubbeld sinds 2010.

Hoe doen we dat?

  • We verbeteren of verbreden fietspaden.
  • We creëren nieuwe fietspaden in de stad en naar omliggende steden in de regio.
  • We stemmen verkeerslichten beter af op fietsers, zodat zij vaker én langer groen krijgen. Voor auto’s scheelt dit namelijk slechts een paar seconden.
  • We bouwen in rap tempo nieuwe fietsenstallingen of plaatsen extra fietsnietjes op straat, zowel in gebouwen als op straat.
  • We stimuleren jonge kinderen en hun ouders via basisscholen om op de fiets naar school te komen.
  • We financieren en organiseren fietslessen voor Rotterdammers van jong tot oud op verschillende plekken in de stad, zoals scholen en buurthuizen.
  • We helpen Rotterdammers aan een fiets, voor wie de investering van een fiets te groot is.
  • We helpen organisaties die het fietsen in de stad promoten en stimuleren dat samen met andere Rotterdamse partners via de Rotterdamse Fietsalliantie.

Wat kunt u zelf regelen?

Lever uw oude, ongebruikte fiets in. Zo blijft er genoeg plek in het rek voor iedereen. Breng de fiets naar een milieupark. Of laat hem gratis ophalen door de gemeente. Voor het ophalen maakt u een afspraak via het online formulier.

Bent u uw fiets kwijt? Check dan of uw fiets bij het Fietspunt staat. Bij Fietspunt worden de fietsen verzameld die gemeente en politie uit de stad hebben verwijderd. Vermoedt u dat uw fiets is gestolen, dan adviseren wij u aangifte te doen bij de politie.

Ziet u ongebruikte fietsen in uw buurt, of fietswrakken? Help mee door dit te melden bij de gemeente. Dit kan via de MeldR-app, het webformulier of door te bellen naar 14 010.

Uw werkgever kan als u met de fiets naar het werk komt u belastingvrij vergoeden met 19 cent per fietskilometer.

Volg ons beleid

Lees alle ambities voor de komende jaren in onze aanpak 'Fietskoers 2025'.

Rotterdamse Fietsalliantie

Gemeente Rotterdam is trotse partner van de Rotterdamse Fietsalliantie. In dit netwerk zitten meer dan 50 organisaties uit Rotterdam. Allemaal met éénzelfde doel: Rotterdammers vaker, veiliger en prettiger laten fietsen door de stad.  Door krachten te bundelen, willen we de fietscultuur in Rotterdam nog meer laten leven.

Op de website rotterdamopdiefiets.nl vindt u alle vragen op fiets gerelateerde vragen in Rotterdam. Volg 'Rotterdam, op díe fiets' op Instagram, Twitter en Facebook, en blijf op de hoogte van het laatste fietsnieuws.

Meer informatie

Heeft u nog een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact met ons op via ons loket. Uw vraag of melding komt dan terecht bij de afdeling Fiets.