Fietsparkeren in Rotterdam
Gepubliceerd op: 22-02-2021
Geprint op: 30-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/fietsparkeren/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam groeit en verandert, en dat is ook te merken in het groeiend aantal fietsers in de stad. De gemeente stimuleert deze groei en kijkt hoe de stad in de komende jaren meer ruimte kan maken voor fietsers.

Dat betekent niet alleen meer plek op de weg, maar ook meer mogelijkheden om je fiets te parkeren. En dat laatste blijkt nogal een opgave. Momenteel is er namelijk te weinig plek om al die fietsen goed te kunnen stallen. Dat geldt voornamelijk voor de binnenstad.

Op drukke dagen staan er ongeveer 40.000 fietsen in de binnenstad. Deze fietsen staan op straat of in openbare fietsenstallingen.

Meer fietsparkeerplekken nodig in de toekomst

Met het groeiend aantal fietsers in de komende jaren zijn er in 2030 meer dan 60.000 fietsparkeerplekken nodig, en in 2040 zelfs bijna 75.000. Bij deze verwachte extra vraag naar ruimte voor de fiets maken we onderscheid in plekken voor kort parkeren, waarbij één plek meerdere keren per dag gebruikt wordt, en lang parkeren. De vraag naar fietsparkeerplekken van bewoners en werknemers van nieuwbouw- en transformatieprojecten in de binnenstad wordt direct meegenomen bij de realisatie van deze projecten.

Het tekort aan fietsparkeerplekken wil de gemeente oplossen door bestaande fietsenstallingen uit te breiden én nieuwe fietsenstallingen te realiseren. De kansen liggen vooral in openbaar overdekte fietsenstallingen (in een gebouw). Op straat is er namelijk te weinig plek beschikbaar. En daar moet juist voldoende ruimte behouden worden voor de fietsers en voetgangers.

In Rotterdam zijn meerdere mogelijkheden om uw fiets te stallen. Zo zijn er in de stad gratis openbare fietsenstallingen en rekken, buurtstallingen, fietstrommels, en fietsvlonders.

Op de pagina Fietsenstallingen vindt u een overzicht van alle fietsenstallingen.

In 2021 is de nieuwe Coolsingel opgeleverd. Deze stadsboulevard biedt meer ruimte aan voetgangers en fietsers. En dat vraagt ook om extra fietsparkeerplekken. Die plekken worden niet alleen op straat gerealiseerd, maar vooral in overdekte fietsenstallingen (in een gebouw). Zo blijft er op straat meer plek over om te lopen en fietsen.

Die openbare overdekte fietsenstallingen komen onder andere aan de Coolsingel en onder het Schouwburgplein en zijn waarschijnlijk vanaf 2024 klaar.

Tijdelijke fietsparkeerplekken

Omdat dit nog even duurt, heeft de gemeente een plan gemaakt voor tijdelijk extra fietsparkeerplekken in de straten rondom de Coolsingel. Deze extra plekken worden geboden in de vorm van fietsnietjes (metalen hekjes) en fietsvlonders op straat. Een fietsnietje biedt plek aan 2 fietsen en op een fietsvlonder passen 10 fietsen. Die extra plekken zijn inmiddels ingericht.

Op de Westblaak zijn er in totaal 110 fietsparkeerplekken bijgekomen, namelijk:

  • 35 extra fietsnietjes op de hoek van de Westblaak en Karel Doormanstraat (70 fietsparkeerplekken).
  • 4 fietsvlonders ter hoogte van de Keerweer (40 fietsparkeerplekken).

Op de Karel Doormanstraat, Kruiskade en Kruiskadehof zijn er in totaal 100 fietsparkeerplekken bijgekomen:

  • 20 extra fietsnietjes op de Kruiskade (40 fietsparkeerplekken)
  • 6 fietsvlonders. 1 op de Kruiskade, 3 op de Kruiskadehof en 2 op de Karel Doormanstraat (60 fietsparkeerplekken).

Fietsenstalling Lijnbaan

Een leeg winkelpand aan de Lijnbaan, op de hoek met Weena-Zuid, is omgebouwd tot een tijdelijke fietsenstalling. Deze fietsenstalling biedt plaats aan 450 plaatsen voor (bak)fietsen.

Meer informatie

Wilt u meer lezen over het fietsen in Rotterdam? Ga naar de algemene fietspagina. Heeft u een specifieke fiets gerelateerde vraag? Stel uw vraag via mobiliteitso@rotterdam.nl of bel 14 010.