Expeditiestraten
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 15-12-2018
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/expeditiestraten/
Spring naar het artikel

Expeditiestraten zijn onderdeel van het DNA van de binnenstad. Het zijn nog niet de plekken die uitnodigen om te verblijven, ontmoeten en recreëren. Dit zijn de uitgangspunten van de binnenstad als City Lounge, als huiskamer van de stad.

Er is een veelheid aan verschillende eigenaren, huurders en gebruikers van de expeditiehoven en expeditiestraten. Daarom is het belangrijk dat we samen deze publieke plekken nieuw leven gaan inblazen. Nu zijn het vooral plekken waar je niet wilt komen of niet hóeft te komen. Het zijn geen echte straten, maar wel plekken waar je doorheen kunt rijden of lopen. Het zijn ook geen echte privé-plekken. Maar de plekken zijn ook niet openbaar genoeg om je een goed en veilig gevoel te geven. Het zijn plekken waar geparkeerd wordt of afvalcontainers staan. Maar deze plekken kunnen óók gebruikt worden om een fijnmaziger netwerk voor fietsers en voetgangers te maken. Het kunnen straten worden die juist uitnodigen tot gebruik. Hiermee kunnen ze een waardevolle toevoeging worden voor de binnenstad.

Folder

De folder Rotterdamse expeditiestraten geeft een aantal voorbeelden van transformaties. Per binnenstadskwartier bevat het een overzicht van expeditiestraten waar ‘energie’ in zit. In de catalogus Rotterdamse expeditiestraten vindt u een overzicht van expeditiestraten in Rotterdam. En  voorbeelden van expeditiestraten elders in de wereld. De catalogus is het achtergronddocument dat de context schetst van de hele binnenstad in relatie tot de expeditiestraten. Maar het gaat ook dieper in op de verschillende expeditiestraten afzonderlijk.