Aanleg waterberging en ontwikkeling Essenburgpark
Gepubliceerd op: 13-09-2018
Geprint op: 20-04-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/essenburgpark/
Spring naar het artikel
Foto: Stichting Essenburgpark

Met het Essenburgpark krijgt Rotterdam een nieuw stuk stadsnatuur. Het gebied van bijna vier hectare groot is op initiatief van bewoners omgetoverd tot openbaar park.

Het Essenburgpark is een groot wandelgebied langs het spoor in Rotterdam-West. Samen met de gemeente en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ontwikkelden de bewoners hier een alternatief voor de bouwplannen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). In plaats van bedrijfspanden ligt er nu een groengebied.

Waterberging

In het park is een waterberging aangelegd van 5.500 m3. Dat staat gelijk aan 40.000 volle badkuipen. De berging vangt water op als het hard regent, waardoor Rotterdam-West droog blijft. Het park kent daarnaast verschillende wandelroutes en een apart gebied waar honden vrij kunnen lopen.

Dagelijks open

Het park is tot stand gekomen door de lobby van omwonenden, die het gebied wilden behouden als groene en sociale ruimte. In december 2017 kocht de gemeente het terrein.

Vanaf 18 maart is het Essenburgpark dagelijks, van 08.00 tot 20.00 uur, open voor publiek. Voorheen was het alleen nog toegankelijk in het weekend. De RFC-weg krijgt later dit jaar een nieuwe inrichting, net als de entree van het park ter hoogte van het Marnix Gymnasium.

De opening van het park draagt bij aan het collegedoel om in 2022 in totaal 20 hectare extra groen toe te voegen aan de stad.

Meer informatie

Kijk op de website Essenburgpark.nl.