Er verandert iets
Gepubliceerd op: 02-07-2018
Geprint op: 08-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/er-verandert-iets/
Ga naar de hoofdinhoud

Wist u dat er een aantal momenten in uw leven zijn die uw financiële situatie flink kunnen veranderen?

Wilt u bij deze gebeurtenissen in uw leven niet voor vervelende verrassingen komen te staan? Onderzoek dan hoe deze levensgebeurtenissen uw financiële situatie veranderen én wat u kunt doen om geldproblemen te voorkomen.

Als u een kindje krijgt moet u veel regelen. Wat zijn bijvoorbeeld de regels voor kinderopvang, wat is zwangerschaps- of ouderschapsverlof en hoe regel je kraamzorg? Ouders hebben ook recht op extra geld zoals kinderbijslag. Weet u al op welke toeslagen u recht heeft?

Kijk voor meer informatie over wat u moet regelen op wijzeringeldzaken.nl/kinderen. Gebruik voor eventuele tegemoetkomingen een rekenprogramma van het Nibud.

Het geldplan Bijna 18 geef je in een paar klikken antwoord op deze vraag.

Alle informatie over bijvoorbeeld verzekeringen, op jezelf wonen en mogelijkheden om extra geld aan te vragen (toeslagen) kun je vinden op wijzeringeldzaken.nl/op-jezelf.

Alles over je geldzaken als je gaat studeren kun je vinden op wijzeringeldzaken.nl/studeren. Gebruik voor eventuele tegemoetkomingen een rekenprogramma van het Nibud.

Of u nu gaat samenwonen of trouwen, er moet veel geregeld worden. Denk aan de afspraken die jullie maken over gezamenlijke kosten, verzekeringen en jullie pensioen.

Kijk voor informatie over wat u met uw partner moet regelen op wijzeringeldzaken.nl/samenwonen-of-trouwen. Gebruik voor eventuele tegemoetkomingen een rekenprogramma van het Nibud.

 

Als u uw relatie beëindigt, heeft u vast veel aan uw hoofd. Toch moet er vaak veel geregeld worden. Wie blijft er in de woning, welke verzekeringen moeten worden aangepast en wat moet er voor de kinderen geregeld worden?

Een checklist en nog veel meer informatie kunt u vinden op wijzeringeldzaken.nl/uit-elkaar-gaan. Gebruik voor eventuele tegemoetkomingen een rekenprogramma van het Nibud. Kijk voor meer informatie op de pagina Scheiden.

Als u uw baan verliest, heeft dat gevolgen voor uw inkomen. Weet u al wat u moet regelen? Mogelijk heeft u recht op een ontslagvergoeding, een uitkering of toeslagen.

Kijk voor meer informatie, een handig digitaal huishoudboekje en een checklist op wijzeringeldzaken.nl/ontslag. Gebruik voor eventuele tegemoetkomingen een rekenprogramma van het Nibud.

Als u door arbeidsongeschiktheid uw werk niet meer kunt doen, heeft dit gevolgen voor uw inkomen. Krijgt u nog loon of bent u zelfstandige? Mogelijk heeft u recht op een uitkering of kunt u toeslagen krijgen.

Tips en informatie vindt u op wijzeringeldzaken.nl/arbeidsongeschikt. Gebruik voor eventuele tegemoetkomingen een rekenprogramma van het Nibud.

Het geldplan Pensioen NU vertelt u meer over uw pensioen zonder allerlei cijfers in te vullen.

Meer informatie over uw inkomen en uitgaven na uw pensioen vindt u op wijzeringeldzaken.nl/regel-je-pensioen. Gebruik voor eventuele tegemoetkomingen een rekenprogramma van het Nibud.

Wat moet u regelen als een dierbare overlijdt? Of hoe kunt u zelf alles alvast zo goed mogelijk regelen voor uw nabestaanden? Wat is een testament, wanneer kunt u een erfenis verwerpen en op welk inkomen heeft u recht als uw partner overlijdt?

Meer informatie over overlijden en een checklist, vindt u op wijzeringeldzaken.nl/overlijden en op de Wegwijzer bij overlijden voor nabestaanden. Gebruik voor eventuele tegemoetkomingen een rekenprogramma van het Nibud.

Websites

Belangrijke regels, mogelijke toeslagen, checklists en tips: de website wijzeringeldzaken.nl geeft u per levensgebeurtenis antwoord op uw financiële vragen.

Daarnaast kunt u met de handige rekentool op berekenuwrecht.nl (Nibud) in een paar stappen zien op welke toeslagen of voorzieningen u mogelijk recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen.

Meer informatie

Komt u er niet uit? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met een Vraagwijzer bij u in de buurt of met de gemeente Rotterdam via het nummer 14 010.