Energiebesparing
Gepubliceerd op: 18-05-2017
Geprint op: 19-02-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/energiebesparing/
Spring naar het artikel

Investeren in energiezuinige maatregelen gaat verspilling tegen, verlaagt de energierekening en verhoogt het comfort in uw huis. Ook verbetert het energielabel van uw huis; dat is wel zo gunstig bij verkoop.

Op rotterdamenergiebesparing.nl vindt u informatie voor huurders, woningeigenaren en VvE’s over het energiezuiniger maken van uw woning.

Energiebesparende maatregelen

Als u een eigen woning bezit, dan is het relatief eenvoudig om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Sommige maatregelen leveren op termijn veel geld op, en zijn dus echte winstpakkers. Denk bijvoorbeeld aan:

Met deze winstpakkers verspilt u niet alleen minder energie, uw huis wordt in de meeste gevallen ook meer waard. Om deze maatregelen te financieren, zijn er bovendien allerlei regelingen en subsidies beschikbaar die investeren nog aantrekkelijker maken. Kijk hiervoor op de pagina over financiering.

Energielabel verplicht bij verkopen of verhuren

Wanneer u uw huis verkoopt, is het verplicht om daarbij een energielabel aan te leveren. Het energielabel geeft informatie over de energiekosten en het comfort van uw woning. Het groene A-label is het best haalbare, terwijl een woning met het rode G-label het minst zuinig is. Een woning met een A-label is goed geïsoleerd, verbruikt weinig energie en is comfortabel door een prettig binnenklimaat. Hoe meer maatregelen u neemt, hoe hoger het energielabel, en dat is weer gunstig voor de verkoop!

In januari 2015 hebben alle huiseigenaren zonder energielabel een voorlopig label toegestuurd gekregen. Dit label is gebaseerd op gegevens die bekend zijn bij de gemeente, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Energiebesparende maatregelen die u zelf heeft uitgevoerd, zijn daarin niet meegenomen. Daarom moet u wanneer u uw huis verkoopt of verhuurt dit voorlopige label omzetten in een definitief label. Heeft u maatregelen genomen die uw label beïnvloeden? Dan moet u daarvoor bewijs aanleveren. Lees meer hierover.

Rotterdamse initiatieven

Investeringen in energiezuinige maatregelen in huis leveren allerlei voordelen op: van een lagere energierekening tot een comfortabeler huis. Rotterdam onderneemt allerlei initiatieven om wonen energiezuiniger te maken. Hier vindt u voorbeelden van Rotterdammers die u voorgingen.