Elke jongere telt
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 22-10-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/elke-jongere-telt/
Spring naar het artikel

In Rotterdam zijn 7.000 jongeren tussen de 12 en 27 jaar die door een opeenstapeling van problemen extra hulp nodig hebben. Hiervoor is het programma 'Elke jongere telt, Programma Rotterdamse Risicojongeren 2016-2020'.

Dit programma moet jongeren zo zelfstandig mogelijk aan zijn of haar toekomst laten werken.

Meerdere fronten

Schulden, criminaliteit, voortijdig schoolverlaten, onverzekerd rondlopen, geen vorm van inkomen of toekomstperspectief hebben. Zo’n 7.000 jongeren in Rotterdam hebben problemen op meerdere fronten tegelijk. 'Wat we in de praktijk merken is dat deze jongeren niet gebaat zijn met één oplossing. Het wordt én, én, én', aldus voormalig wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg). 'Want in de levens van die jongeren lopen de problemen dwars door elkaar heen. Dus én een mentor die er altijd is voor zo’n jongere. En het beheren van hun budget. En begeleiding naar een baan of opleiding als ze terugkeren uit detentie.'

Maatregelen

Met het programma ‘Elke jongere telt, Programma Rotterdamse Risicojongeren 2016-2020’ biedt het college risicojongeren de hulp die zij nodig hebben om hun eigen toekomst zoveel mogelijk zelf vorm te geven. Het programma geeft ook richting aan jongeren die tegen de groep van 7.000 aanschuren. Het is een pragmatische aanpak. Gekozen is om de meest prangende kwesties voor risicojongeren aan te pakken. Een greep uit de maatregelen:

  • Toekomstplan verzekert doorlopende hulp. Voor jongeren binnen deze groep wordt voor hun 16,5de jaar een Toekomstplan opgesteld. Dit is naast het bestaande ondersteuningsplan. Dit Toekomstplan legt onder meer de noodzakelijke begeleiding en ondersteuning vast, en de doelen die daarbij horen. Tot én na het 18de jaar.
  • Elke jongere krijgt een mentor. Elke jongere moet voor de lange termijn kunnen terugvallen op een vertrouwd iemand. Of dat nou en oom, tante, leraar of oma is. Als het maar iemand is die altijd naast ze staat. Het wijkteam of het jongerenloket kijkt samen met de jongere wie daar geschikt voor is. 
  • Budgetbeheer als basis. Na afsluiting en bewezen succes van de proef Budgetbeheer Basis zetten we dit in heel de stad in. Jongeren krijgen hierbij ondersteuning op gebied van hun uitgaven omtrent vaste basislasten: energie, water, huur en zorgverzekering. Hierdoor ontstaat een stabiele basis. Dit voorkomt ontzegging van zorg, afsluiting van gas, water of licht en/of huisuitzetting.
  • (Na)zorg start tijdens detentie. Om de wereld binnen en buiten detentie nog beter op elkaar te laten aansluiten, start het regelen van de nodige nazorg al tijdens de detentie. Vanaf het begin van de detentie is de gemeente ofwel de gecertificeerde instelling namens de gemeente, bij elke risicojongere betrokken. Ook wordt gekeken of het mogelijk is dat jongeren terugkeren naar elders, wanneer hun gevangenisstraf er op zit.

Alle kansen benutten

De aanpak benut nadrukkelijk de kansen die jongeren hebben op een succesvolle, veilige en gezonde toekomst. Onder meer door meer jongeren naar school te bewegen. En door meer jongeren uit de uitkering te halen en te begeleiden richting een passende baan, leerwerktraject of andere zinvolle bezigheid. Tegelijkertijd wil het programma voorkomen dat jongeren (opnieuw) in crimineel gedrag vervallen of genoodzaakt zijn te steunen op sociale voorzieningen.

Meer informatie

Heeft u vragen over het programma of wilt u het programmaboekje ontvangen? Neem dan contact op met het programmateam.