Vervanging duikers in Overschie
Gepubliceerd op: 21-01-2021
Geprint op: 05-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/duiker/
Ga naar de hoofdinhoud

Vanaf de Hoornsingel, tussen de Burgemeester Koningssingel en de Rotterdamse Rijweg plaatst de gemeente 2 duikers. Een duiker is een ondergrondse singelverbinding.

De aanleg is een samenwerking met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het werk duurt langer dan gepland, waarschijnlijk tot half oktober. Dit komt doordat er met een andere techniek voor het plaatsen van de funderingspalen wordt gewerkt. Deze techniek zorgt voor minder trillingen.

Wat is een duiker?

Een duiker zorgt ervoor dat water van de ene naar de andere singel kan stromen, als een ‘ondergrondse gracht’. De duikers die er nu liggen, zijn te klein om al het water te transporteren. Daarom leggen we grotere duikers aan. De nieuwe duikers zijn een bak met een binnen afmeting van 2,50 m breed en 1,20 m hoog, en bestaan uit twee gedeeltes.

Waarom is een duiker nodig?

De duikers zijn nodig, om een knelpunt binnen de waterberging van Overschie op te lossen. Bij hevige buien kan het zo zijn dat het water in de singels te hoog komt te staan, wat voor overlast kan zorgen. Door klimaatverandering zullen hevige regenbuien steeds vaker voorkomen. We verbeteren de waterhuishouding daarom ook voor de toekomst. Het doel van de gemeente en het hoogheemraadschap is dat u droge voeten houdt.

Wat gaat er gebeuren?

Om de duiker aan te leggen, moeten we de weg open leggen van de Hoornsingel, Burgemeester Koningssingel en de kruising met de Rotterdamse Rijweg. Zo kunnen we de grond afgraven en damwanden plaatsen. Het betekent dat een deel van uw wijk niet voor verkeer toegankelijk is. U kunt ook last hebben van het geluid van de machines.

Evides en Stedin moeten gas- en waterleidingen afkoppelen en opnieuw aankoppelen. Als dat gevolgen heeft voor u, informeren Stedin en Evides u daar vooraf over.

Planten snoeien en kappen

Voor de aanleg was het nodig dat we begroeiing snoeien en/of verwijderen en zes bomen kappen op een deel van de Burgemeester Koningssingel, tussen de Hoornsingel en de Rotterdamse Rijweg. Na het werk planten we bomen terug. Dat doen we in het plantseizoen tussen oktober en maart.

Vuilnis ophalen

Voor de meeste adressen rondom het werkgebied geldt dat u uw vuilcontainers kunt blijven aanbieden voor de deur, op de gebruikelijke dagen. De vuilniswagen rijdt deze straten achteruit in.

Een paar huizen zijn niet bereikbaar voor de vuilniswagen, als daar voor de deur gewerkt wordt.

Woont u op een van deze adressen?

  • Woont u op Rotterdamse Rijweg 179, 164 of 166, of Burgemeester Koningssingel 31 of 35? Bied uw container dan aan voor het werkvak, bij Rotterdamse Rijweg 177.
  • Woont u op Rotterdamse Rijweg 170, 183 of 185? Bied uw container dan aan voor het werkvak, bij Rotterdamse Rijweg 189.
  • Woont u op Hoornsingel 28 of 30? Bied uw container dan aan voor het werkvak, bij Hoornsingel 24 en 26.

Veelgestelde vragen
 

Er zijn altijd trillingen. Materieel en werk is afgestemd op de omgeving. Dat er heel langzaam wordt gereden staat in het contract staat met de aannemer. En het is besproken met de aannemer.
De norm voor trillingen is vastgesteld op het type woningen en funderingen die er nu staan. We houden de trillingsmeters in de gaten en doen er alles aan om de trillingen te beperken. Als er meldingen komen van de meters, nemen we passende maatregelen.

De funderingspalen voor de duiker worden schroevend aangebracht en de damwanden drukkend, om trillingen zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast doen we vlak voor het werk een nulmeting van de woningen, aan de binnen- en buitenzijde. En we plaatsen trillingsmeters tijdens het werk, zodat we snel kunnen ingrijpen als dat nodig blijkt.

Pas als we damwanden hebben geplaatst, laten we het water zakken binnen deze damwanden. Later laten we binnen de damwanden het water weer stijgen, voor we ze verwijderen. We gaan ervan uit dat de funderingen dan geen last hebben van de schommelingen van het grondwater.

We komen niet aan het riool, maar bij nummer 183 gaan we een extra riool aanbrengen om de huisaansluiting op aan te sluiten. We hebben gekeken of we de huisaansluiting over de duiker konden leggen, maar dat leek een te groot risico.

Dat valt waarschijnlijk mee, omdat we de wortels eerst laten zitten als we de bomen kappen. Later worden de wortels weggefreesd, tijdens het werk.

Nee, dat is een riool. De oude duiker ligt onder de stoep pal naast nummer 183. De huidige duiker is een ronde 600 mm betonnen buis.

In de oude situatie zit er ook een klein duikertje tussen huisnummers 179 en 183. Dat wordt niet gekoppeld aan de nieuwe duiker vanwege verschil in waterpeil. We verwijderen het duikertje en leggen er een persleiding voor een betere doorstroming.

Meer informatie

Heeft u vragen, mail naar duikerSB@rotterdam.nl of bel de gemeente op nummer 14 010 (hoeft geen 010 voor).

U kunt het werk volgen via de Rotterdam Aan de slag!-app, die u downloadt via de app-store. U kunt dan berichten met updates ontvangen. Let op, er is een nieuwe versie van de app beschikbaar, de oude app wordt niet meer bijgewerkt.