Dode huisdieren
Gepubliceerd op: 09-07-2021
Geprint op: 05-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/dode-huisdieren/
Ga naar de hoofdinhoud

Uw huisdier maakt deel uit van uw gezin. Maar er komt een moment dat uw dier overlijdt en dat u afscheid moet nemen van uw huisdier. Hoe gaat dat en waar kunt u terecht?

Voor het verwijderen van dode gezelschapsdieren en huisdieren, zoals honden, katten, konijnen en knaagdieren, is landelijke wetgeving opgesteld. Deze wet geeft mensen de volgende mogelijkheden:

  • Het dier laten cremeren in een erkend huisdiercrematorium. In Rotterdam zijn er twee dierencrematoria:
  • Het dier laten begraven op een dierenbegraafplaats. In en rond Rotterdam is er geen dierenbegraafplaats. De dichtstbijzijnde begraafplaats vanuit Rotterdam vindt u hier: Dierenbegraafplaats Oud-Rijswijk. En op deze website vindt u alle dierenbegraafplaatsen in Nederland.
  • Het dier begraven in eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn en het moet gaan om kleinere dieren tot tien kilo (middelgrote en grote honden mogen niet in eigen tuin begraven worden). Daarnaast moeten de risico’s voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu tot een minimum beperkt worden, vandaar dat u geadviseerd wordt uw dier voldoende diep te begraven (minstens 75 centimeter).
  • Het dier afgeven bij de gemeente. Zie hieronder de mogelijkheden.

Uw dode dier afgeven in Rotterdam

  • Dierenarts: u kunt uw dier achterlaten bij de dierenarts. U betaalt een bedrag voor de transportkosten. Dierenartsen laten dode dieren ophalen door Majesta of de dierenambulance. De kadavers worden opgeslagen in de gemeentelijke koelcel en vervolgens opgehaald en vernietigd door Rendac, tenzij u kiest voor een crematie of begrafenis bij Majesta. 
  • Milieupark: u kunt uw dode dier brengen naar het milieupark in Rozenburg. Hiervoor moet u van te voren een afspraak maken. De andere milieuparken hebben deze mogelijkheden niet.
  • Gemeentelijke koelcel: u kunt uw dier ook brengen naar de koelcel aan de Korperweg. Deze staat op het terrein van de Dierenambulance Rotterdam. Ook hiervoor moet u even bellen voor een afspraak. U betaalt een bijdrage van 6,50 euro per dier, wat u daar direct moet betalen.  

Hobbydieren uitzondering

Voor hobbydieren, zoals paarden, schapen, hangbuikzwijntjes, bokjes en kippen, gelden andere eisen dan voor gezelschapsdieren. Bij de verwijdering van dode hobbydieren moet u voldoen aan dezelfde eisen als dode landbouwhuisdieren. Meer informatie vindt u op de internetpagina Wat moeten bedrijven doen om dode landbouwhuisdieren, hobbydieren en dierentuindieren te verwijderen? van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.