Pilot direct boete betalen
Gepubliceerd op: 12-02-2019
Geprint op: 26-03-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/direct-boete-betalen/
Spring naar het artikel

Heeft u een boete gekregen in het centrum van Rotterdam? Dan kunt u die vanaf half februari 2019 direct betalen bij de handhaver.

De pilot ‘pinnen bij de handhaver’ duurt een jaar en vindt alleen plaats in het centrum van Rotterdam.

Welke boetes?

Niet alle boetes kunnen direct worden betaald, alleen overtredingen die de openbare orde verstoren. Denk hierbij aan wildplassen, afval op straat gooien of het niet opruimen van de hondenpoep.

Waarom direct betalen?

Met de pilot test de gemeente of mensen bereid zijn om direct te betalen en of het helpt bij het tegengaan van overlast. Als er een boete wordt uitgeschreven, kan de overtreder met pin of creditcard gelijk de boete betalen. De keuze om direct te betalen is echter wel geheel vrijwillig; mensen kunnen er ook voor kiezen om een ouderwetse acceptgiro thuis te ontvangen.

Let op: Als u het niet eens bent met de boete kunt u in bezwaar (verzet) gaan. Maar als u kiest voor direct betalen, kan dat niet. U doet dan afstand van het recht om in verzet te gaan tegen het opleggen van de boete.

Veelgestelde vragen

Gemeente Rotterdam houdt een pilot waarin boetes direct bij de handhaver betaald kunnen worden. Met de pilot wil de gemeente het aantal overtredingen verminderen.

De pilot geldt in het centrum van Rotterdam, en start half februari 2019.

De pilot duurt één jaar (tot half februari 2020).

Ja, onder meer in Amsterdam kan een boete ook direct betaald worden.

Met pinpas of creditcard. Contante betalingen zijn niet mogelijk, wel kan de gemeente (via het Centraal Justitieel Incassobureau, CJIB) u een acceptgiro thuis sturen als u dat liever heeft. U mag kiezen.

Pinnen kan voor verschillende boetes, zoals wildplassen, afval gooien op straat of het niet opruimen van hondenpoep.

Een alternatief voor direct betalen is dat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) de boete naar uw huis stuurt. U kunt de boete dan met de acceptgiro betalen.

Het voordeel is dat u er gelijk vanaf bent. Dat bespaart een hoop administratieve rompslomp. Bovendien loopt u niet het risico dat de boete wordt verhoogd als u niet op tijd betaalt.

U kunt niet meer in bezwaar (verzet) gaan als u de boete direct betaalt.

De opbrengsten van de boetes gaan naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Ja, als bewijs van directe betaling krijgt u een pinbon en een kwitantie.