Werkzaamheden Dijkzigt / Rochussenstraat
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 19-10-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/dijkzigt/
Spring naar het artikel
Foto: Rick Keus

Rotterdam en RET werken vanaf mei 2016 samen aan project Dijkzigt-Rochussenstraat. De gemeente heeft een nieuwe, veiligere kruising Rochussenstraat-Zimmermanweg aangelegd. De RET heeft voor een veiliger, beter bereikbaar station gezorgd.

Daarnaast heeft metrostation Dijkzigt een nieuwe uitgang vlak voor de Hogeschool Rotterdam in de vorm van een tunnel die onder de Zimmermanweg door gaat. Alle aanpassingen waren nodig omdat het Erasmus MC in 2018 een nieuwe hoofdingang heeft gekregen in het verlengde van de Zimmermanweg, op het Dr. Molewaterplein. Het ziekenhuis heeft daar samen met de gemeente ook een nieuw ziekenhuisplein gebouwd.

Vernieuwen riool en waterleiding

Maandag 2 september 2019 gaan de gemeente en Evides starten met het vernieuwen van het riool en de waterleiding over een lengte van zo'n 12 meter in het fietspad in de Rochussenstraat aan de zijde van de Hogeschool Rotterdam. De werkzaamheden duren ongeveer vier weken. Fietsverkeer wordt via een omleidingsroute langs de werkzaamheden geleid.

Definitief ontwerp voor Burgemeester s'Jacobplein

Het definitieve ontwerp voor het Burgemeester s'Jacobplein is klaar! In overleg met alle belanghebbende partijen is er een groen stadsplein ontworpen met bomen, beplanting en veel zitgelegenheid. Hierbij is gebruik gemaakt van de inbreng van omwonenden en de partijen die in en om het plein heen zitten: de RET, de Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC. De herinrichting van het plein start na de zomervakantie in 2019.

De inrichting van het plein is in het voorjaar van 2018 afgestemd met de bewoners. Daaruit kwam naar voren dat het plein voldoet aan de verwachtingen voor een prettig verblijf en een groene plek. Het is helaas niet gelukt om een speelplek een plaats te geven in het ontwerp. Het plein is hiervoor te druk door alle bewegingen van reizigers en bezoekers van de Hogeschool en het Erasmus MC.

Rode klinkers en zitgelegenheid

Na afstemming met bewoners zijn, op verzoek van het Erasmus MC, nog twee aanpassingen gedaan aan het ontwerp:

  1. De bestrating met rode gebakken klinker is uitgebreid op het hele plein. Daarmee zijn de 'grijze tegels' op het plein komen te vervallen. Het krijgt daardoor meer samenhang en een warmere uitstraling.
  2. De vorm van het plantvak aan de noordzijde van het plein is aangepast, waardoor er nog meer zitgelegenheid ontstaat.

De veelgevraagde 'oversteekbarrière' van het plein naar de Hogeschool Rotterdam is in de vorm van een zitelement vormgegeven. Zo wordt het naast de zebra oversteken van de hoofduitgang van het metrostation naar de ingang van de Hogeschool ontmoedigd.

Bekijk de ontwerpen voor het Burgemeester s'Jacobplein

Meer informatie

Wilt u meer weten over de werkzaamheden aan project Dijkzigt/Rochussenstraat? Of heeft u klachten of opmerkingen? Neem dan contact met omgevingsmanager Vick van der Put, telefoon 06 48 56 82 93.